success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

CEVABI ZOR BİR SORU - II / GETİRİ EĞRİSİ NE DİYOR?

16.09.2014 05:42


 

Bu okumayı belki daha önce tartıştığımız ‘kimin hamlesi ağır basar, global merkez bankalarının artırdıkları likidite mi etkili olur yoksa artması olası kısa vadeli faizler mi’ mealindeki CEVABI ZOR BİR SORU http://tradeall.com/temel-analiz-detay/1056/cevabi-zor-bir-soru notuyla birlikte yapmanız yerinde olabilir.

ABD GETİRİ EĞRİSİ

ABD’de faizler artmaya başlamadan önce tipik olarak 2y ve 10y kağıtların faizleri yavaşça artmaya ancak artışlar başladıktan sonra Fed’in politika faizini takip eden oranda hızlanarak yükselmeye başlıyorlar. 2 yıllık ve 10 yıllık tahvil faizlerinin farkı ise daha kolay bir resim ortaya koyuyor. Faiz artışları başlamadan genellikle 250 baz puana kadar fark açılıyor ve ardından her döngüde fark sıfıra kadar iniyor. Son turda olmaya başlayan da bu ancak bu farkın neden kapanmaya başladığı sorusu kritik. Uzun vadeli faizler mi düşük yoksa kısa vadelileri mi yüksek?

 

Cevap doğal olarak her ikisi de olabilir ya da ikisi de düşük bir seviyede dengelenmiş olabilirler. Bu durumda, eğer faizler kendilerini yeni ortama hazırlayacaklarsa hareket nereden gelebilir ve ikisi de düşükse neden düşükler?

Kısa vadeli faizin neden bu kadar düşük olduğunu bulmak herhalde en kolayı. Fad faizi daha önce hiç bu kadar düşük kalmadığı ve büyüme hiçbir toparlanma evresinde bu kadar zayıf olmadığı için. Uzun vadeli faizlerin de düşük kalması kısmen buna bağlanabilir ancak işin içine uzun vadeli faizler girince ben yüksek müsaadenizle muvazaalı bir konuya girmek istiyorum.

UZUN VADELİ FAİZLER NEDEN DÜŞÜK?

Bence konunun en can alıcı noktası bu. Basitçe, bir bono konsepti üstünden gidersek kısa vadeli reel getiri beklentisi, bono vadesi boyunca beklenen enflasyon ve vade primini koyunca karşımıza kabaca bir getiri çıkıyor. İlk iki maddede düşüş yönünde bir değişiklik olmadığına göre asıl fark vade priminden geliyor. Yani kısa vadeli bir bono alıp bunu vadesi geldikçe yenilemek yerine uzun vadeli bir tahvil alanların istediği prim. Pekiyi vade primi neden eriyor olabilir / neden düşüyor olabilir?

Öncelikle, vade primi hesaplamak çok zor ve kısmen de tartışmalı bir iş. Prof. Dr. Refet Gürkaynak’ın da aralarında bulunduğu bir grup Fed araştırmacısın ve diğer iki grubun oluşturduğu endeskler, ilgilenenler için mevcut. Ben burada Adrian, Crump ve Moench’in hesapladıkları vade primininden oluşan bir endeks yaptım ve onu kullanıyorum. Bakın yıl başından bugüne 130 bps eriyen vade priminin grafiği şöyle:

 

ABD 10 yıllık tahvilinin faizi yıl başından bu yana 40 baz puan civarında aşağıda olduğuna göre tartışmamız gereken birkaç başlık ve bunların sonuçları bizi son çeyrekte karar alırken yönlendirebilir. Bu durumda, faizlerde bir artış olacaksa bu daha çok hangi etkilerden kaynaklanacak ve bunun varlık fiyatları üstüne etkisi ne olacak? Bir diğer soru da vade primi neden düşüyor ve bundan sonra ne olacak?

Bunları da bir dahaki notta tartışmaya çalışacağım.

 

Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.