success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Zayıf kredi ihalesinden sonra Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişleme yapma ihtimali arttı mı?

24.09.2014 11:52


 

TLTRO – İLK RAUND ZAYIF

Başlıktaki karmaşayı ben de fark ettim ancak uzun uzun yazmaktansa kısaltmalar daha kolay. Aslında basitçe şöyle demek mümkün: Avrupa Merkez Bankası’nın uzun vadeli kredi ihalesine gelen düşük talep sonrasında printer çalışır mı? Piyasada, yanlış da olsa ‘para basmak’ olarak anılan tabir devreye girer ve geniş çaplı varlık alımları gelir mi?

ECB 6 adet TLTRO düzenleyecek. Eylül’de (geçtiğimiz hafta) düzenlediği ve Aralık’ta düzenleyeceği 2 ihaleye toplamda 300 milyar eurodan fazla talep gelmesi bekleniyordu. İlk ihale ise 80 milyardan biraz fazla talep görerek hayal kırıklığı yarattı http://tradeall.com/temel-analiz-detay/1083/tltro-aciklandi . Ancak bankalara yönelik stres testi ve aktif kalitesi testinden sonra talebin artacağı beklentisi ile henüz bir hayal kırıklığı oluşmuş değil-di.

Son Reuters anketi ise http://blogs.reuters.com/macroscope/2014/09/23/tltro-effect-is-the-ecbs-waiting-for-godot/  ortalama 175 milyar euroluk Aralık ayı tahminine işaret ediyor. Böylece, tahminin tutması halinde 175 + 82 = 257 milyar euroluk bir alım ile potansiyel 400 milyar eurluk alım hakının önemli bölümü kullanılmamış olacak. 4 yıl vadeli, %0,15 faizli kredilerden söz ediyoruz. Üstelik faiz daha da fazla düşsün ve talep artsın diye 10 baz puan politika faizi indirimi geldikten sonra. Buradan sonra birkaç soru beliriyor. ABS (varlığa dayalı menkul kıymet) ve CB (Covered Bond / Teminatlı bonolar) alımları Draghi’nin 1 trilyon euroluk bilanço artışı sözünü yerine getirmesine yetecek mi? Bu koşullardan sonra geniş laplı varlık alım (LSAP) beklentisi arttı mı?

 

BİLANÇO NE KADAR BÜYÜR? LSAP GELİR Mİ?

Bilançonun nereye kadar büyüyebileceğini Eylül başında tartışmıştık http://tradeall.com/temel-analiz-detay/1044/ecb-ne-kadar-bilanco-buyutebilir . O zaman da 1 trilyon euronun nasıl yakalanacağını tam olarak kavrayamamış ancak Ekim’de açıklanacak planı beklemenin makul olduğunu tartışmıştık. Son başlıklar bu görüşü desteklemeye devam ederken Ekim ayında 1 trilyon euro nasıl yakalanacak sorusunun cevabı gelmeyecek gibi görünüyor. Burada euro için bir canlanma fırsatı olabilir. Pekiyi durum böyle iken QE ya da onun Avrupacası olan LSAP gelme ihtimali artmış oluyor mu?

Aslında doğrudan bu sonuca varmak sakıncalı olacaktır. Bunun için politik ve hukuki engelleri unutmamak gerekiyor. Politik engeller Almanya gibi kurtarma fonlarına ve ECB sermayesine daha fazla payla katılan ülkelerin tereddütlü yaklaşımı olarak tanımlanabilir. Hukuki engeller ise son OMT (doğrudan piyasa işlemleri ile ECB’nin piyasadan bono alma sözü verdiği ancak hiç kullanmadığı program) programında gördüğümüz üzere Alman Anayasa Mahkemesi gibi sistemin bekçileri olarak görülebilir.

Diğer yandan ABS alımlarında danışmanlık yapan Blackrock da bu alımlardan kestirme bir şekilde emin olunmaması gerektiği fikrinde http://blogs.wsj.com/moneybeat/2014/09/23/european-qe-is-not-a-given-blackrock/ . Euroda 4-5 ay içinde meydana gelen 1.000 pips aşağı hareket de normal şartlarda bölge enflasyonuna + %0,5 kadar yansımalı. Zaten baz etkileri ve enerjiden gelen dezenflasyon hesaplardan çıkacağına göre enflasyon yıl sonuna kadar ve 2015’in ilk yarısında zaten %1’i rahatlıkla geçmeli. Tüm bunlar LSAP şanslarını azaltan faktörler.

Diğer yandan, ECB’nin de kullandığı ve piyasanın 5 yıl içindeki enflasyon beklentilerini ölçtüğümüz swaplar bankanın hedeflediği %2 hedefini kırmış durumda.

 

ECB tek başına bu göstergeyi canlandırabilir mi emin değilim. Belki de yıl sonuna kadar açıklanacak enflasyon figürleri kendilerine yardımcı olacaktır. Ne var ki atılan adımların enflasyon beklentilerini canlandırmakta henüz başarılı olmadıkları görülüyor. Bu yüzden de LSAP masada kalmaya devam edecek.

LSAP önemli zorluklara rağmen piyasa tarafından istenecek. ECB’nin bunun başarıp başaramayacağını ya da bunu hangi ölçekte başarabileceğini göreceğiz. Henüz 2. TLTRO gelmediği ve yeterince makro data okunmadığı içinse bunu tam anlamıyla fiyatlamak zor. Piyasanın da %20-30 civarında bir QE beklentisine sahip olduğunu ve euro bazlı varlık hesaplarına henüz bunu sokmadığını söyleyebilirim.

Geniş çaplı varlık alımlarının ilk çeyrekten sonra gelmeye başlaması yönünde baskının artacağını düşünüyorum ancak kapsamı konusunda hiç emin değilim. ECB’nin yüklü miktarda hazine tahvili alması riskli varlıklar için 2015’in en olumlu hikayesi olmaya aday. Ancak şu an adayın isteksizliğini ana senaryo olarak trade etmek durumundayız.



Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President
 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.