success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

ECB HABERİ - BİRKAÇ FİKİR

21.10.2014 02:51


Bankanın şirket tahvili almak isteyebileceğini az önce öğrendik. Haberin linki için http://www.reuters.com/article/2014/10/21/us-ecb-policy-idUSKCN0IA0WU20141021?feedType=RSS&feedName=businessNews ve ilk yorumumuz için http://tradeall.com/temel-analiz-detay/1196/ecb-haberi---rtrs .

Aşağıda bankanın alabileceği olası varlıklar var.

*Kaynak: CitiFX

Şirket tahvilleri 14 trilyon euroluk piyasa içinde 1,4 trilyon euro büyüklüğündeler. ECB’ye göre bunların da yaklaşık 120 milyar eurosu teminat olarak bankada. Geriye 1,3 trilyon euro kalıyor. Aşağıda şirket tahvillerini ECB’den aldığım şekliyle de görmek mümkün.

Haber henüz doğrulanmamış da olsa etkisini ölçmeye çalışmak durumundayız. Bankanın varlığa dayalı menkul kıymet ve teminatlı bono alımlarında uyguladığına benzer kuralları bu piyasa için de koyacağını düşünecek olursak (Euro Bölgesi’nde ihraç edilmiş olmalı, bir kıymetin %70’inden fazlası alınmayacak, alımlar ikincil piyasadan yapılacak, belli tranşlarda alım yapılacak vs) ben maksimum alım miktarını kabaca şöyle buluyorum:

1,45 trilyon euro toplam büyüklük – 120 mlr euro teminattaki kısım – EB’de ihraç edilmiş olması zorunluluğu = 900 mlr euro * %70 = 600 milyar euro. Bunun tranşlara göre ayırımı verisi ne yazık ki elimde yok. Bu da ilk yazıda belirttiğim 300 milyar euroluk yıllık toplamın şansa doğru olabileceğini gösteriyor ancak tabii ki kurumların bunları ellerinde tutma istekleri, piyasanın müsaade etmesi, fiyatlama zorlukları gibi maddeler ECB’nin elini bağlayacaktır. Yani final büyüklük yıllık bunun yarısı kadar olabilir (max.).

 

PİYASA ETKİSİ

ECB’nin bilanço büyütme sözüne sadık kalması olumlu. Uygulanabilirliği ileride test edeceğiz. Euro baskı altında kalmaya devam edecek. Yine de dolar üzerindeki ekstra gücün ortadan kalkması ile bence finansal bir stres olmadığı sürece (Yunanistan temerrüte düştü vs gibi haberler) yıl sonuna kadar euroda 1,25 seviyesi dip olmaya aday. ECB’nin özel sektör varlıklarında ısrarcı olması sıkça konuştuğumuz gibi ülke varlıklarına hukuki ve politik engeller sebebiyle el süremediği anlamına geliyorsa Alman 10y Bundlarında fiyatlanan -60-70 bps vade primini ne yapacağız bunu tartışmalıyız. Yani geniş çaplı bir sovereign bond (ülke tahvili – Hazine diyelim) alımı gelmiyorsa ve piyasa bunu ya da deflasyonu çoktan fiyatlamışsa risk iştahı 2015 başında olumluya mı dönmeli olumsuza mı?

Bence ECB risk primini çekip piyasadan almadan ya da piyasadan durasyon çalmadan risk iştahının en azından orta vadeli olarak açılması imkansız. Sadede gel diyenler için; kısa vadede bilanço genişlemesinden ve diğer etkilerden dolayı (sabahtan beri yazdığım ancak haber akışından dolayı bitiremediğim notta o sebepler var) riskli varlıklar adına olumlu olmalıyız. Atılan adımlar ülke tahvilleri alımının henüz başlamayacağını gösterdiğ için enflasyon beklentileri canlanmayacak. Bu yüzden devamında (2015 1Ç) hisse senedi ya da emtia gibi varlıklarda olumsuz olmalıyız. Sonra ECB (asla geç değildir diye düşünecektir piyasa) gelip halk arasındaki adıyla QE yaptığında yeniden olumlu olmalıyız. Sonra bunların hiçbiri işe yaramayınca yeniden olumsuz olmalıyız.

Hayaller hayaller...



Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President
 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.