success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

PETROLDE DÖNÜŞ İŞARETİ YOK - II

13.01.2015 12:05


İlk yazı için -  http://tradeall.com/temel-analiz-detay/1331/petrolde-donus-isareti-yok

 

Brent petrolde düşüş devam ediyor. Dün %5 gerileyen petrol bugün %2,7 düşüşle 46,1 dolara indi. WTI ise 45 doların altında ve 2009’dan bu yana en düşük seviyede. Brent petrol Lehman krizi sonrasında 36 dolara kadar inmişti.

 

a) Petrol neden düşüyor? Sert düşüşlerin ardından piyasanın ve üreticilerin ortak görüşü piyasada fazla arz oluştuğu. Goldman dünkü raporunda bu arzın silinmesi için petrolün 40 dolara kadar inerek birkaç ay orada kalması gerektiğini vurguluyor. Bu arada Brent için analistlerin ortalama yıl sonu tahminleri 73 dolarda ancak vadeli işlemlerdeki yıl sonu fiyat 54 doların hemen üzerinde. Bu seçenek piyasanın da ortak kanaati olduğuna göre fiyatların en erken yılınikinci yarısında geri dönebileceğini düşünmek makul görünüyor.

 

b) Tabii petrol düşüşü için teoriler bir tane değil. Örneğin, İranlı yetkililere göre fiyat düşüşü ülke politikasına yön vermek için de kullanılıyor. Keza Rusya da kötücül spekülasyon seçeneğine ağırlık veriyor. Meseleyi böyle okuyan bir analizcinin bu durumda Rusya’nın jeopolitik tutumunda önemli bir dönüş görene kadar düşüşün sürmesini beklemesi gerekiyor.

 

c) Bir diğer düşünce de global ekonominin yeterli talebi üretmediği. Ancak petrolü 1/3’üne çekecek büyüklükte bir depresyon görmüyoruz. Yardımcı bir faktör olsa da bunu ve bu seçeneğin getireceği gerekli fiyatlamayı dışarıda bırakmak en doğrusu.

 

d) OPEC gibi kartellerden fiyattaki düşüşe gelen yetersiz tepki de spekülasyonu artırıyor olabilir. Bunun için de birliğin açıklamalarını takip etmek gerekiyor. Birleşik Arap Emirlikleri günlük üretim kapasitesini 3,5 milyon varile çıkaracak çalışmaları aksatmayacağını söylerken Suudi Arabistan da 100 doların artık imkansız olduğu görüşünde. İhracatının %96’sı petrol olan Venezuela ise OPEC içinde yaptığı lobiye karşılık bulamıyor. Öyleyse, fiyatlar olası bir tekel müdahalesi sebebiyle oluşacak yukarı riskten hala uzaklar.

 

e) Son olarak, psikolojik faktörleri ve momentum faktörlerini saymak mümkün. Bu da petrol üstünde oluşan aşağı yönlü konsensüsten okunabilir. ICE’de işlem yapan üreticilerin net kısa pozisyonlarını artırarak daha fazla fiyat düşüşünden korunmaları da korkunun büyüdüğünü gösteriyor. Zaten düşük olan fiyatların daha da düşerek var olan petrol çıkarma aktivitesini karsız hale getirmesi engellenmeye çalışılıyor.

 

Kısa vadeli tarihi nasıl okuduğunuza göre alınacak aksiyon da değişiyor. Ben a seçeneği ile başlayıp c’den destek alıp, d ile güçlenen ve sonunda e maddesine evrilen bir fiyat yapısı olarak okuyorum.

 

Bu durumda; petrolün geniş planda baskı altında kalmaya devam edeceğini düşünüyorum. Spekülatif pozisyonlarda dönüş olması için, tersten söylersek, psikolojik faktörlerin terse dönmesi için bir OPEC şoku ya da fiyatların kendi kendini şok bölgesine itmesi gerekiyor.

 

Bu mantık silsilesi sonucunda fiyatlarda bir dönüş göremiyorum. Ancak 40 doların petrol için hayli ucuz bir seviye olabileceğini tahmin ediyorum. Geçtiğimiz yılın ortalama Brent fiyatı 100’ün hemen altında oluşmuştu. Ayrıca, kaya gazı üreticilerinin dahi bu seviyenin altında üretimi sürdürmeleri makul olmayacaktır. Enerji analistimiz Hakan Deprem de 40 doların taban olması gerektiğine inanıyor ve endüstri için bu seviyelerin sürdürülmesinin zorluğuna dikkat çekiyor.

 



Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.