success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

NE DİLEDİĞİNE DİKKAT ET! - EM VOL. II

04.02.2014 03:04


 

İlk yazıyı bu linkte paylaşmıştım http://tradeall.com/temel-analiz.aspx?id=383

Son paragrafta geçen ‘’ ...EM üzerinden bir tur spekülasyon denemesi görebiliriz. Burada tema cari açığı olan ülkelerden rezervleri az olan ülkelere kayabilir. Bu trade fikrine katılmıyorum ancak denenebileceğini düşünüyorum. Böylesi bir durumda olağan şüphelileri de aşağıya alıyorum’’ listesindeki ülkelerden Asyalı olanlarda hiçbir problem yok. Oysa ki Endonezya ve Hindistan ‘kırılgan beşli’ konsepti içinde yer alan ülkeler. Bu bile başlı başına ülkeler arasındaki ortaklığın zayıf olduğunu gösteriyor. Ancak yine de satışlar sert ve daha önce tartıştığımız gibi yatırımcılar bu temaya oynamaya çalışıyorlar.

Buradan itibaren birkaç görüşe yer vermek istiyorum. FT Davies örneğin, kırılganların sayısını 8’e çıkarıyor ve günün sonunda Çin’de sert iniş olmadığı sürece küresel ekonomiye bir şey olmaz gibi özensiz bir sonuca varıyor. EM’in (gelişen ülkeler) eskiye nazaran kuvvetli olduğunu kabul etmekle beraber, ülkeler bazında bazı toptancı çıkarımlar var http://blogs.ft.com/gavyndavies/2014/02/02/the-ems-fragile-8-must-save-themselves/

Şu tabloya bakın örneğin:

 

Geçelim...

EM KONUŞMANIN DAYANILMAZ HAFİFLİĞİ

İlk yazıda da belirttiğim gibi, konu EM olunca bir paketleme isteği olacaktır. Zaten son günlerde yaşanan da bu. Hazır tapering (varlık alımlarının Fed tarafından azaltılması) de varken işler hayli kolay. Ancak konu tapering devam ederken neden ABD 10Y faizleri % 2,50’ye ralli ediyor ya da dolar hiç değerlenmiyor gibi konulara gelince sohbete katılım çok daha düşük kalıyor. Bakın son katılan da günümüzün sayılı iktisatçılarından Krugman.

Birçok alanda kendisini öğrenme amaçlı okuduğumuz profesör de bu kez konunun cazibesine kapılmış http://www.nytimes.com/2014/01/31/opinion/krugman-talking-troubled-turkey.html?hp&rref=opinion&_r=0 . Genel bir bakış açısıyla ülkelerdeki sorunları belirlemek işe yarayabilir ancak kim default eder kim temerrüde düşmez konuları biraz daha detay ve inceleme gerektirir. Bunu yapmadığı yazıda belli oluyor. Kemal Derviş de bana hak vermiş görünüyor http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2014/02/kemal-dervis-turkey-crisis-political.html . Önemli bir ayrışma da problemi kimin yarattığından çıkıyor. Bir bölüm dış kaynkalı derken benim de içinde olduğum bir bölüm domestik sebeplerden bahsediyor.

Sorun, kabaca iki katmanlı. İlki, sorunun kaynağı ile ilgili. Dış faktörler mutlaka ki bir rol oynuyor ancak en önemli girdiyi bu alırsanız sonuç ve dolayısıyla çareyi de buna göre bulmanız gerekiyor. Günün sonunda, Fed’in elini kolunu bağlayıp tapering’i önlemek mümkün değil. Bu da EM’i her sermaye hareketinde tehlikeli görmek ve sepet yaratma dürtüsü yaratıyor. Meksika ile Endonzeya’yı aynı pakete atmak ne kadar mümkün? Ya da cari fazlası sürekli artan, buradan gelen fonları teknolojiye yatıran ve bu yıl % 4 büyüme bekleyen Güney Kore ile 800 milyon kişinin günlük 2 doların altında yaşadığı ve çifte açığı olan Hindistan’ı bir çırpıda yan yana getirmek ne kadar anlamlı? Rusya ile Türkiye kimi zaman tematik ters korelasyona sahip olan ülkeler olmalarına rağmen (emtia üreten/tüketen & cari açık/fazla veren gibi) aynı sırada yer alabilmişler örneğin...

Bu notu yazarken o kadar farklı şeylerle uğraştım ki, 2 günde ancak bitti. Bu yüzden ikinci katmanı falan hatırlamıyorum. Ancak şuna yakın bir şey olabilir. Eğer ki, sorunların çoğunlukla içeride üretildiğine inanıyorsanız risk iştahı da size bir yere kadar yardım edebilir. İlkinden yana iseniz bir sepet yapıp EM’i satın. Problem değerleme kaynaklıdır ve faizler yeterince yükseldiyse faizlere, ardından kurlara ve hisse senetlerine ucuzddan yatırım yapabilirsiniz. İkinci görüşteyseniz, ülke bazında çok seçici olmalı ve ucuzlukları en iyi ihtimalle sadece trade etmelisiniz. Problemli ülkelerin bazılarında sorunlar temellerden kaynaklanıyorlardır ve fiyattan bağımsızdırlar. Bazı makro dengelerin tekrar ters yüz edilmesini beklemelisiniz. Arada önemli fark var...

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.