success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

NE DİLEDİĞİNE DİKKAT ET! - EM VOL. III

14.02.2014 03:54


 

Pek de ilgimi çeken bir konu bu diyenler için I. ve II.  Bölümler şurada http://tradeall.com/temel-analiz.aspx?id=383 / http://tradeall.com/temel-analiz.aspx?id=421

 

Geçen bölümde problemin kaynağını ve olası çözümleri tartışmaya çalışmıştım. Meselenin kaynağı, sorunun nerede olduğunu tespit etmekte yatıyor. Bir kez tüm sorunu Fed’e bağladınız mı ortada aslında sorun da kalmıyor, çözüm de. Varlık alımları azalacak (tapering) diye bu durumda faizleri diğer EM reel getirilerinin üstüne çekin ve sıcak para kaçmasın. Bu sefer de büyümeyi yerlerden toplar ve yine sermaye çıkışı görürsünüz tahminen. Tüm fonlama kısa vadeli sıcak paraya kayar. Ancak sorunu içeride görüp, yapısal problemlere odaklanırsanız o zaman iş başka. Varlık fiyatları açısından da durum farklı. Aşağıdaki grafiğe bakmadan özetle, tapering çok önemli ve etkisini gösterdi ve önemli olan ülkelerin kendileri diyorum. Bu da ayrışmayı getirmeli, paketlemeyi değil.

 

 

Görüldüğü üzere, tapering konuşulmaya başlandıktan sonra fiyatlamanın önemli bölümü tamamlanmış ve tapering başladıktan sonra da etki git gide küçülmüş. Şimdilerde ise bu kur hareketleri sonrasında zarar tespit çalışmaları var. Kimin ne kadar daha ayarlama yapması gerekiyor ve kimin bilançosu ne kadar bozuldu.

HER DEVALÜASYON AYNI DEĞİL

Dalgalı kur rejiminde olan bizim gibi ülkelerin kurlarının değerleri piyasada belirleniyor ancak çıpa kullananların devalüasyon yoluna gittikleri görülüyor. Arjantin gibi rezervleri eriyen ülkeler ve Ukrayna gibi politik açmazda olup benzer sorunlar yaşayanlar da var. Yine de ülkeleri aynı torbaya atıp salladığınız zaman çıkan sonucun aynı olmasını beklemek mantıklı değil. Bunun son örneği Kazakistan.

Başlıkları görüp % 19 devalüasyonu okuyanların kafasındaki algı ile gerçek çok farklı. Ben de kendimi bir Kazak otoritesi olarak görmediğim için fazlaca detaya girmeye niyetim yok ancak birkaç sayı vermek isterim.

 

  • Son 3 yılda ortalama % 6 reel büyüme (krizden önce 9’larda)
  • Kişi başı milli gelir 20 yılda 1.000 dolardan 13 bin dolara
  • TÜFE % 4,5
  • Kamu borcunun milli gelire oranı % 13
  • Ulusal Petrol Fonu’nu dahil edince milli gelirin % 42’si oranında FX rezervi (Türkiye’nin yaklaşık 350 milyar doları olması gibi düşünülebilir)
  • Cari açık yok
  • % 5 bütçe fazlası...

 

Neden kurda böyle bir karar alınmış o halde? Ekonomideki Hollanda hastalığından dolayı. Enerji vs alanları bütçenin önemli bölümü ve buna rağmen (ya da bunu dışarıda bırakıp bakınca...) cari fazla eriyor.

Sonuç olarak, gelişen ülkelerin kendi içinde ayrıştığını anlamak önemli. 3. defa bu konu üzerine yazmamın sebebi de ‘herşey dahil’ sistemini baştan kabul eden algıyı bir parça olsun sorgulatmak. Tabii ki risk algısının daha kapsayıcı bir olay tarafından güdülendiği zamanlarda hepsi bir sepette satılır ancak devamında daha fazla incelme gerekir ve her EM farklıdır. Bu yüzden bir EM krizi beklemek ve bunu fiyatlamaya çalışmak çok uzun süre geçmeden önce rölatif ve ardından da mutlak kayıplara yol açabilir.

 

 

 

Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President
 

 

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.