success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

ABD İŞ GÜCÜ PİYASASI VE FED

08.09.2014 03:55


 

ABD’de NFP tüm beklentilerin altında ve 2014 yılının dibinde geldi. Veriyi http://tradeall.com/temel-analiz.aspx?id=1032 ve yorumu http://tradeall.com/temel-analiz.aspx?id=1033  paylaşmıştım.

Burada bir iki ayrıntı var ancak görmekte de fayda var. Şu raporu daha önce size yolladım http://www.federalreserve.gov/pubs/feds/2014/201464/201464pap.pdf  . Raporun 66. Sayfasında 50-75.000 arası aylık istihdamın mevcut işsizlik oranını sürdürmeye yeteceği söyleniyor. Atlanta Fed’in iş gücü hesap makinesini de deneyebilirsiniz benzer sonuçları karşılaştırmak için http://www.frbatlanta.org/chcs/calculator/ .

2014 yılında son yıllara göre kuvvetli bir momentum var. Bunu göz ardı ederekn sadece bu yılki ortalama ile her ay ekonomiye 210 bin civarı iş eklenirse sabit katılım oranı (%62,8) ile 12 ay sonra işsizlik %5,2’ye düşüyor! Bu katılım oranının daha da düşebileceği yönündeki Fed raporunu ve içinde benzer görüşü savunan White House raporunu da paylaşmıştım http://tradeall.com/temel-analiz.aspx?id=1029 . Parçaları birleştirelim. Katılım oranı gelecek yıllarda daha da düşecek ise, üstelik doğal işsizlik oranı artık neredeyse bu seviyelere gelmişken Fed’in görevlerinden biri tamamlanmış olmuyor mu? Başkan Yellen ‘ama’ diyor...

YELLEN ARGÜMANI

Aşağıdaki örümcek ağı Fed’in iş gücü indikatörlerini gösteriyor. Küçük bir eforla ağın 4 parçaya bölündüğünü görebilirsiniz. Kavuniçi (bugün) öncü göstergelerde, işveren davranışında ve güven sektörlerinde neredeyse 2007 (koyu kesikli çizgi) seviyelerini geçmiş durumda. Neresi eksik? Sol aşağıdaki ‘utilization’. Bu yüzden de FOMC’de emek kaynaklarının olması gerekenden daha düşük kapasite ile kullanıldığı söyleniyor. Göstergeler düzelene kadar da faizlerin ‘considerable/öngörülebilir’ bir süre için düşük kalması gerekeceği belirtiliyor. Bu da Ekim’de alımlar bittikten sonra en az 6 ay faizler artmaz anlamına geliyor.

 

 

KARAR SİZİN, SONUÇ KILPAYI

FOMC içindeki tartışmalardan anladığımız kadarıyla zaten son dönemde ekonomideki iyileşmeyi tanıyanların sayısında artış var. Yellen’in Kongre’ye yaptığı son sunumda da bunun etkisini gördük. Yellen, kurul görüşündne fazlaca sapamadı. Benim tahminim 17 Eylül toplantısının artık çıkış  stratejisini sunmak ve 6 ay daha kesin faiz artırmayız sözünü kaldırmak için uygun bir yer olduğu yönünde. Ancak ikisi birden yapılırsa bu piyasayı üzebilir. Bu yüzden belki de Fed ağırdan almak isteyebilir ancak 1-2 ay geriden gelse de ifadeler mutlaka değişecektir.

Her durumda, yılın son çeyreğinde faizlerin yükseleceğini ve doların daha da değer kazanacağını düşünüyorum. Bu yüzden bu tip ‘event risk’ne zaman ufukta belirse ben risk-short oluyorum. Bunun en kolay uygulanabileceği ve kısmen daha risksiz olan bacağı dolar uzun / yüksek getirili / euro vb short pozisyonlar. Bugünden 17 Eylül’e kadar Fed’in kararını etkileyebilecek önemde bir veri görünmüyor.

Bu arada, Çarşamba günü yayınlanacak yeni ‘LMCI’ verisine bakabilirsiniz. Kansas Fed’in çalışması hem iş gücüne ait 24 indikatörü birleştiriyor hem de momentumunu ölçüyor.



Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President
 

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.