success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

TCMB DÖVİZ SATIM İHALELERİNİNİN MİKTARINI ARTIRDI - BUNDAN SONRA?

26.09.2014 11:40


 

Açıklama şurada:

Son günlerde döviz kurlarındaki oynaklıkta görülen artış nedeniyle günlük döviz satım ihale tutarı 29 Eylül 2014 tarihinden itibaren “en az 10 milyon ABD doları”ndan “en az 40 milyon ABD doları”na yükseltilecektir. 

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Bu uygulama oynaklığın arttığı dönemlerde sıkça başvurduğumuz önlemlerden biri. Ancak son turda oynaklıkta büyük bir değişiklik görmedik TL adına. Aşağıda EMEA kurlarının 1 aylık oynaklıklarını paylaşıyorum.

Oynaklıkta büyük bir fark olmadığına göre yüksek seviyelere karşı da banka izlediği mesajını vermek istemiş olabilir. Ağustos seviyelerinden sonra (ort. 2,50’nin üzeri)  Sepet Kur’dan bir geçişkenlik etkisinden bahsetmek için henüz çok erken ekonomistimize göre. Burada çok basit bir hesap var. Son ayda ortalama %1 civarında kur yukarıda. Bunun da %15’i yaklaşık 8 ay içinde fiyatlara geçmeye başlıyor teorik olarak. Önden yüklemeli etki olacağını düşünsek fark 0,15 puanlık TÜFE demek. Bunu da minör bir gıda düzeltmesi bile ortadan kaldırabilir. Bu yüzden henüz bir enflasyonist kaygı var diyemeyiz.

Sadece Eximbank kredileri bile TCMB’ye yılda 12 milyar dolar kazandırdığına göre günlük ortalama 50 milyon dolarlık bir satım ihalesi aslında banka için ‘bedava’. Ancak ihaleleri artırmak iki şekilde yorumlanabilir. İlki, piyasa ile iletişimi sağlamak ve izlediği mesajını vermek. Diğeri ise acı eşiğinin geçildiğini göstermesi şeklinde özetlenebilir. Son turda dövizdeki alışların daha çok hızlı paradan geldiğini ve ihtiyacı olanların ya da vatandaşın döviz talebi olmadığını biliyoruz. Bu yüzden onları vazgeçirecek ya da ihtiyaçlarını karşılayacak bir hamle olarak görmüyorum bunu. Ne var ki Aralık – Ocak dönemindeki metriklere de sahip değiliz. 2013 sonu 65 milyar dolar olan cari açık yaklaşık 17 milyar dolar erimiş durumda ve kamu borcunda bir bozulma yok. Bunlar Türk parası adına aşağı riskleri sınırlayan faktörler. Bu yüzden TL speküle etmek zor değil ancak beklenen getiri azalmaya başlamış durumda aslında.

Son olarak, aşağıdaki grafiğe ekonomistimizin özellikle dikkat çektiğini vurgulamak isterim. Cari açığın fonlamasında artan doğrudan yatırımların payı önemli ve portföy akımlarına karşı (kur ve faiz oynaklığının artması durumunda hassasiyetin göreceli olarak azalması şeklinde okunabilir) kırılganlığın azalmaya başladığını bize gösteriyor. Kompozisyondaki değişim önemli.

 

 

Döviz ile uğraşanların izlemesi gereken iki konudan biri de doların global olarak kuvvetli olması. Ülke bazında alınacak tedbirler ile bunu durdurmak imkansız. Bilakis, Euro Bölgesi ve Japonya gibi büyük bilançoya sahip aktörlerin dolardaki hareketi körükleyecek şekilde adımlar attıklarını da not etmek gerekiyor.

Diğeri ise yerel likiditenin durumu. Banka bugün piyasanın ihtiyacından 5 milyar TL civarında daha az fonlama yaparak likiditeyi sıkıştırdı. Böylesi bir ortamda en etkin yol da bu ancak kredilerde zaten trend altı büyüme olması sebebiyle banka burada da fazla ileri gitmek istemeyecektir. Türkiye’nin hikayesi de burada yatıyor zaten. Ekonomiyi soğutmadan TL short speküle edenleri ölçülü bir yerde tutmak sanatı diyebiliriz. Bu dengeyi sağlayabilmek için dolar hareketinin geçici olması gerekiyor. Yani ABD ekonomisi güçlenmeye devam eder ve dolar da onunla birlikte devam ederse hassas dengenin bir tarafına doğru meyletmek durumunda kalabiliriz.

 

PİYASA ÇIKARIMLARI

Sık sık doların güçlenmeye devam edeceğini tartışıyoruz. Bunun sonuçlarını, özellikle de büyüyen global likidite ortamındaki sonuçlarını göreceğiz. G4 merkez bankaları bilanço büyütürken güçlü doların ne gibi etkileri olabileceğine şu linklerde bakmaya çalışmıştık http://tradeall.com/temel-analiz-detay/1056/cevabi-zor-bir-soru  /  http://tradeall.com/temel-analiz-detay/1068/cevabi-zor-bir-soru---ii---getiri-egrisi-ne-diyor  /  http://tradeall.com/temel-analiz-detay/1067/gecmis-zaman-olur-ki---fed-faiz-artirinca-ne-oluyordu  /  http://tradeall.com/temel-analiz-detay/1036/likidite-konusu---fed%27den-kalani-ecb-yuklenebilir-mi---i .

Kısa vadede ise klasik olarak TL yüksek dış finansman ihtiyacı, nominal olarak ve oransal olarak yüksek cari açığı ve kısa vadeli borçlarına göre düşük rezervleri ile klasik bir spekülatör hedefi olarak kalmaya devam edebilir. Yukarıda bahsettiğimiz gelişmeler (cari açığın düşüşü ve finansmanın kalitesinin artması) ve reel kurun Aralık – Ocak ayındaki (102 diyelim) seviyelere çok da uzak olmaması ise aşağı potansiyeli sınırlayan ve bu seviyelere yaklaştıkça (son açıklanan REER 109’un hemen üzerinde) TL’yi ve TL varlıkları cazip hale getirebilir.



Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President
 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.