success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

İKİ MAKRO RAPOR

01.10.2014 11:55


 

CENEVRE RAPORU

İlki Cenevre Raporu. Bu linkte detaylı bir içerik anlatımı var http://www.ft.com/intl/cms/s/0/4df99d28-4590-11e4-ab10-00144feabdc0.html?siteedition=intl#axzz3Ei0k8dwF . Burada raporun özeti http://www.voxeu.org/article/geneva-report-global-deleveraging mevcut. Bu da 125 sayfalık rapor http://www.voxeu.org/sites/default/files/image/FromMay2014/Geneva16.pdf . Global kaldıraçlarda, DM’de düşen kredilerin EM’de kompanse edildiğinden bahsediyor. Yani ‘deleveraging’ henüz yok diyor ve devamında bunun sonuçlarını tartışmaya çalışıyor.

İlgilenenler için durum çok yalın ve önemli. Yapısal durgunluk (secular stagnation) konsepti savunucuları için de sonuçlar meydan okur nitelikte. Biliyorsunuz, yeni inanışa göre dünyada yapısal durgunluk fazına girmiş olabiliriz. Bu benim de ilgi duyduğum ve doğru olduğuna inanarak sebeplerini araştırdığım bir konsept. Her zaman olduğu gibi, yatırım yönlendiren/yönetenler için inançların sonuçları olmak zorunda. Durum böyle olacaksa ve global faiz hadleri düşük kalacaksa örneğin bir gelişen ülke için sonuç ne olur? Her yerde faizler düşük olacak ve buralarda da faizler düşük kalacak ve varlık fiyatları yüksek mi seyredecek (çoğu kişi bu fikirde)? Yoksa toplam talep koşulları ve beklenen getirilerin düştüğü bir ortamda volatilite ile düzeltilmiş getiriler berbat mı seyredecek (ben bu görüşe yakınım)? Rapor yeni krizlere karşı uyarıyor.

 

IMF – CHAPTER IV

Ülkeler arası dış dengeleri incleyen bu rapor döngülerde yatırım yapanlar için ve ekonomistler için bence görülmesi gereken değerde. Türkiye gibi;

‘’İçeriye sermaye akımları / Isınan ekonomi / değerlenen kur / artan iç talep / yüksek enflasyon / artan cari açık / yükselen varlık fiyatları / düşük bütçe açığı / fazla ısınan ekonomi / artan risk primi talebi / gerileyen fon akımları / yükselen faiz / düşen kur / yavaşlayan ekonomik aktivite / şok faiz terapisi / çakılan varlık fiyatları / düşük büyüme / daha yüksek bütçe açığı / gerileyen cari açık / düşük enflasyon / içeriye sermaye akımları...’’ döngüsünde olan ülkelerin durumu inceleniyor.

Önemli bulgulardan biri de 2006-2013 arasında cari dengede birbirlerinin karşısında olan ülkelerin iç talep koşulları ve reel kurlarındaki hareket. Cari açığın takip eden yıllarda iç talebi nasıl da baskıladığını görmek mümkün. Linki paylaşıyorum http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2014/02/pdf/c4.pdf .



Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President
 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.