success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

SON İKİ AY - BEN DE İNANAMADIM

22.10.2014 05:20


 

HEY JAMIE

Akbank Caz programını incelerken http://www.akbanksanat.com/caz-festivali/caz-program Jamie Cullum’un ne kadar da fazla ödül aldığını düşünüyordum. Sonra böyle meziyetlerim olmadığı için hayıflandım. Sonra da yapmakta olduğum işi yapmaya devam etmenin en makulü olduğunu ve düşünmeye başladım. Malum, hepimizin rolü farklı. O piyanosunu çalarken bense bir strateji belirlemek ve onun uygulanabilirliğini test ettikten sonra kendi doğrularımı piyasa dinamiklerine uydurmak ve ortaya Jamie’ye göre daha çabuk tüketilir bir eser koymak durumundayım.

Bildiğiniz gibi, Temmuz ayında doların güçlenmesinden başlayıp Eylül’deki FOMC sonrasında riskli varlıklarda düşüşle devam edecek bir çekirdek beklenti oluşturduğumuz için işler de genel olarak plana hayli uygun gitti. Planın devamında ise son çeyreğin sonuna doğru yükselecek ve %2,75’e gidebilecek ABD 10y faizleri vardı. Bunu da kısa vadeli bonolardan takip etmek gerekecekti keza faiz artışları vade priminden ziyade kısa vadeli faizler kanalıyla yürüyecekti. Son gelen satıştan sonra bu bölümde bir değişiklik yapmak gerekecek belli ki. Majör bir değişiklik olmasa da %2,75’e kadar ulaşmak artık zor görünüyor yıl sonuna kadar.

Kötümser beklentimizin sebepleri neydi? Çin’deki yavaşlama ve otoritenin buna verdiği zayıf tepki. Büyüme gerçekten geriliyor ve tepkiler de eskisi gibi kalın çizgilerle gelmiyor. 80 dolara inen Brent petrol, gerileyen baz metaller ve MSCI EM Endeksleri bu temayı yeteri kadar yansıttılar. MSCI EM tek başına %10’dan fazla geriledi. Diğer bir sebep doların gücü ve merkez bankalarının ayrışacak olmalarıydı. ECB bilançosu büyümeye aday ancak artan dolar maliyetleri ya da doların kendisinin vereceği zararı ölçmek zor. Sadece doların gücü bile son iki haftada global bir türbülans yaratmaya yetti. S&P’nin birçok açıdan pahalı görülebileceğini de defalarca tartışmıştık. Arada yaşadığımız jeopolitik gelişmeleri sadece hatırlatıp geçmekle yetiniyorum. Avrupa’da düşük büyüme ve ECB’nin geç kalması da menüde vardı.

Tüm bunlar olurken S&P 500 Endeksi %10 geriledi. 19 Eylül’deki tepesinden 200 puanlık bir geri çekilme gördük. Stoxx50 ise %16 çakıldı. BIST100 ise 9 haftada %14 geriledi. Dolar Endeksi Temmuz – Ekim arasında neredeyse %9 ralli yaptı. Oynaklık endeksleri tolere edilemeyecek sertlikte yükseldiler. Yine Temmuz ayında carry trade’nin bittiğini konuşmuş ve ucuzken koruma almak gerektiğini sıkça konuştuk.

Tüm bu kötümser fikirleri savunmak kolay olmadı. Piyasalar düşük faiz ortamında varlık fiyatlarına çok güvendiler. Yapısal durgunluğun ve düşük faizin varlık fiyatlarına bir set çektiği sıkça öne sürüldü. Fed’in güvercin tavrına sığınanlar da oldu Avrupa’da TLTRO var para yağacak aman dikkat diyenler de. Neyse ki bu tartışmaları geride bıraktık.

 

SONRASI

Son yaşadığımız türbülansta birçok kötümser parçamı kaybettim –hala Wolverine gibi istemsizce ellerimden çıkanlar olsa da-. Kısa pozisyonların kapandığını gördük. Bizim için de S&P’de ısrarla sürdürdüğümüz kötümser duruşun sonuna geldiğimizi paylaştık. Dolardaki momentumun yavaşladığını ve düşük büyümenin ve düşük enflasyonun tüm ağırlığı ile üzerimizde olduğunu bir kez daha test ettik. Peki yukarıda birçok negatif gelişmeyi saydıktan sonra benim gibi bir kötümseri çeviren ne oldu?

Çin’deki son büyüme verileri yıl sonundaki %7,5’lik hedefin ulaşılabilir olduğunu ve bu arada yavaşlamanın kimi sektörlerde korkulan iflasları getirmeyebileceğini düşünmek için elde sebeplerimiz var. ABD’deki ve dünyadaki yanlış fiyatlama sert şekilde cezalandırıldı. Bu yine yapılmayacak demek değil tabii ki. Kalabalık birçok pozisyon süpürüldü. Oynaklıklar geri döndü ve düşen emtia fiyatları hem merkez bankalarına politika alanı bıraktılar hem de tüketicilere harcama alanı. Üstelik ECB de elden geldiğince cesur olmaya çalışıyor. Tüm bunlar son 1 haftadır beni dolu taraftan bakmaya iten gelişmeler.

Son yaşanan türbülansın bitip bitmediğini bilmek imkansız. Hala bir yerlerde likidite riski yaşıyor olabiliriz. Üstelik Avrupa’nın düşünüldüğü kadar ödüllendirici bir trade olmadığı örneğin, Yunanistan başlıklarıyla ortaya çıktı ve ECB’nin hazine kağıdı alabilmesi konusu hala karanlık. Bu yüzden büyük ralliler beklemiyorum ancak yıl sonuna doğru sakin kalmaya çalışan ve yukarı trend yapan risk piyasaları olacağını tahmin ediyorum.

Bu gibi durumlarda ve özellikle de yüksek volatilite / kısa vadeli hareketler dünyasında iki ay çok uzun bir zaman ve risk long olmak pek makul değil ancak seçicilik ve bu seviyelerden deneme çabaları getiri yaratmanın olmazsa olmazı. Türkiye’de bu arada faizlerin 1 puandan fazla düştüğünü, borsanın dibinden 6 bin puana yakın çıktığını, S&P 500’ün %6 ralli yaptığını, petrolün 4 dolar tepki verdiğini, VIX’ın 31’den yarısına indiğini ve bazı kredi riski ölçen enstürmanların %10 rahatladığını hatırlatmak isterim. Bu getiriler de bu karmaşa ortamında yapıldı. Var olan risklere rağmen benim tahmin ettiğim gelişmeler olursa bu getiriler farklı oranlarda biraz daha büyüyebilirler.

Bunun için; ECB’nin bahsedilen programları uygulamaya devam etmesi, Fed’in sakin ancak güven verici olması (faizler düşük kalacak ama ekonomi gayet iyi gidiyor demeleri gerekiyor mealen), AB’nin mümkünse dağılmadan bir arada kalması ve büyümenin yerle bir olmaması yeterli olacaktır. Bu senaryo dahilinde emtianın sakince  yükseleceğini, doların daha yavaş bir trendle güçlenmeye devam edeceğini, hisse senetlerinin global olarak toparlanacağını tahmin ediyorum. Sweet spot hikayesini önceden satın alan Türk varlıklarının da biraz geri de kalsalar bu ortamdan faydalanmaya devam edeceğini düşünüyoruz (jeopolitik ajandayı nötr kabul ederek).

Son 1-2 haftada parça parça yazdıklarımı biraraya getirmek istedim. Kötümserliğim gitmiş, sakinleşmişim. Açıkçası ben de inanamadım...

 

Kolay gelsin.

 



Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President
 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.