success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

FED SONRASINDA MANZARA

30.10.2014 11:44


Fed beklentilere yakın bir karar kümesi sonrasında FOMC’yi sonlandırdı. Toplantıya ilişkin görüşlerimiz için http://tradeall.com/temel-analiz-detay/1222/fomc--bir-devrin-sonu

Karara itiraz eden üye sayısının 2’den 1’e düştüğünü ve şerh koyanın güvercin Kocherlakota olduğunu görünce sonucun şahin bir tonlama içerdiğini düşünüyoruz doğal olarak. Veriler beklentilerden iyi/kötü gelirse biz de daha çabuk/geç faiz artırırız cümlesi ile birlikte Plosser ve Fisher gibi şahinler rahatlamış durumdalar.

Karar sonrasında faizler yükselirken dolar da değer kazanıyor. Dolar Endeksi 86,3’te ve ABD 10y UST faizi %2,32’de. Hisse senetleri karardan en az olumsuz etkilenen varlık sınıfı durumunda ve emtia acı çekmeye devam ediyor, özellikle de değerli metaller.

Sabah Asya’da kurların değer kaybettiğini, bonoların da benzer bir akıbeti paylaştıklarını ancak hisse senetlerinin yükseldiklerini gördük. Avrupa’da ise hisse senetleri güne pozitif başlamışlardı ve ben de Fed’in verdiği güven kanalı üzerinden hisse senetlerinin en sağlam desteği aldığını düşünenlerdenim ancak piyasa bu kadar da kolay şekilde kararları hazmedebilecek mi emin değilim. Zaten yazarken hisse senetlerinin %0,4 kadar eksiye geçtiğini görüyorum.

Piyasa bazlı enflasyon beklentilerine elden geldiğince kulak asmayan Fed böylece yola devam mesajı verdi. Bundan bir ay önceki kadar faiz artırmakta istekli olduklarını sanmıyorum. Bunu faiz artışının 1 çeyrek sarkması ihtimali olarak da okumak mümkün, artarken temposunun yavaşlayacağı şeklinde de okumak mümkün. Bu yüzden aslında piyasanın çok da endişelenmesini gerektirecek bir durum söz konusu değil.

Fed yapmak zorunda olduğunu yaptı. Verilere ve gelişmelere rağmen piyasanın enflasyon fiyatlamasına yakın bir retorik değişikliğine gitseydi bu kez hangi politikayı yapacaktı?Yeni bir QE mi? Tek şansları güven kanalını kullanmaktı ve şimdi de açıklamalarla ya da toplantı tutanakarıyla bu görüşlerini destekleyip piyasa beklentilerinin daha da bozulmamasını sağlamaya çalışacaklar.

Bu arada hisse senetleri ya da kredi enstürmanları hemen pozitif tepki üretemeyecekler ve dolar güçlenecek ancak Temmuz-Eylül arası performansın tekrarlanmasını beklemiyorum. Özellikle EM FX zarar görecek ve bono faizleri kısa vadeli sektörde artmaya çalışacak. Çalışacak diyorum çünkü şimdi iki hafta önceki resime geri döndük. Piyasanın bir kez daha endişeye kapılıp yetersiz likiditeyi kullanıp herşeyi sertçe satmasının önünde yeniden bir engel kalmadı. İki haftadır sürdürdüğüm iyimser tavrımı koruyorum. Çünkü bana göre satın alınabilecek tek olumlu/makul hikaye bu:

ABD’de ekonomi iyi gidiyor, Fed destek vermeye devam ediyor ve ECB de adımlar atıyor. Yok eğer Avrupa zaten yavaş, ECB’nin etkisi düşük kalır ve bunlara rağmen Fed faiz artıracak sarmalına girersek bu fiyatlamayı durdurmak güç olacaktır. Bu yüzden ne hemen bugünden Fed sonrası güven ortamını satın almak doğru ne de Fed fazi artıracak yine dünyanın sonu geldi fiyatlaması yapmak doğru. Kısa vadeli trade edenler için en iyisi yeni haftayı beklemek olabilir. Yunanistan’daki stres Fed gürültüleri arasında duyulmuyor ancak Avrupa’da fiyatları etkiliyor. İzlemeye devam etmeliyiz.

Bugün Yellen konuşacak ancak içerik neredeyse paralel evrenler kadar konumuza yakın ve soru & cevap kısmı yok. Büyüme verisi ise %3 bekleniyor. Yukarı yönde sert bir sapma görürsek kısa vadeli bir dalgalanma olabilir ancak geçmişe dönük olduğunu unutmamalı.

 



Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President
 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.