success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

JAPONYA GELİŞMELERİ ve TÜRKİYE ETKİLERİ

31.10.2014 04:15


Geçtiğimiz yıl BOJ (Nisan 4) QQE (niteliksel ve niceliksel gevşeme) açıkladığında global likidite kadrosuna yeni bir oyuncu daha katılmıştı. Yıllık para tabanını 60-70 trilyon yen genişletecek olan banka paketi açıkladıktan 12 gün sonra TCMB de şu gerekçe ile haftalık borçlanma faizini %5,5’ten %5’e indirecekti:

 

‘’Yakın dönemde sermaye girişleri tekrar hızlanma eğilimi gösterirken kredi artış oranları referans değerin üzerinde seyretmektedir. Kurul, finansal istikrara dair risklerin dengelenmesi amacıyla, mevcut konjonktürde bir yandan faiz oranlarının düşük tutulmasının diğer yandan döviz rezervlerini artırıcı yönde makro ihtiyati tedbirlere devam edilmesinin yerinde olacağını belirtmiştir. Bu doğrultuda, kısa vadeli faizlerde indirime gidilirken’’  

 

Sonraki ay yine sermaye akımlarına matuf bir gerekçe ile 50 baz puanlık indirim daha görmüştük ve haftalık repo faizi böylece %4,5’e inmişti. Merkez bankasının notları şu linkten giderek takip edilebilir http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/TCMB+TR/TCMB+TR/Main+Menu/Para+Politikasi/PPK/2013

Peki BOJ genişleme açıkladıktan sonra ülkeden bir sermaye çıkışı yaşandı mı? Yani EM’e doğru bir sermaye akışı gördük mü? Malum, her likidite artışı doğrudan bir akım olarak yorumlanabiliyor. Bunu da Japonya’nın uluslararası yatırım pozisyonundan çıkarmak mümkün. Genişlemeden sonraki haftalar boyunca böyle bir sermaye ihracı görmüş değiliz. Yani parasal genişlemenin ardından hem yurt dışındaki fonlar içeri çağırılıyor (bir nevi re-patriation / yeniden vatana kazandırma) hem de yurt dışından portföy akımı geliyor.

Burada bir bölümü push/pull faktörlerine ayırmak lazım ancak uzatmamak adına geçiyorum. Kısaca, Japonya bu hamlesiyle sermaye çekmiş oluyor, ‘Japonlar daha fazla getiri arayacak çünkü orada faizler çok düşük’önermesi için önemli olan global şartların elvermesi. Bir getiri arayışı olması (getiri avı, avcılığı vs) gerekiyor. QQE açıklanmasından sonra Fed de ‘tapering / varlık alımlarının azaltılarak bitirilmesi’ açıklayarak global faizlerin düşmesine izin vermemişti. Bu yüzden de bu ortam oluşmamıştı. Bu hamle hem öncekinin %15’i kadar hem de ortam yine çok müsait görünmüyor. Dolayısıyla, Japon gevşemesinin daha ileri sonuçları olacağını düşünmüyorum. Ancak Kore gibi yen ile ihracat pazarında rekabet etmeye çalışan ülke politikalarında mutlaka etkisi olacaktır. Yine de global etkilerini sınırlı olarak hesaplıyorum.

İşin bir de Japonya etkileri cephesi var. Kaba bir hesapla, BOJ’un alacağı bonolar GPIF’nin satacağı bonolara tekabül edeceği için vade primini öldüren bir gelişme olmayacak. Bu yüzden tahvil faizlerinde düşüş ile global faizlerde yenilenmiş bir alım iştahı görmek mümkün olmayacak. Buradan gelen portföy dengelenmesinin önemi çok daha fazla. Onu da detaylı incelemeye çalışacağım.

Bu sebeplerle, BOJ’un hamlesi geçen yıldan farklı olarak, merkez bankamızın yakından izleyeceği ancak şu şartlarda doğrudan faydalanamayacağı bir gelişme olacak kanımızca. Kısa vadede ise merkez bankalarının oyunun dışında ya da geride kalmamaları sebebiyle riskli varlıklar ilgi görecektir. Ancak dolara karşı yarışmadıkları sürece. Yani EM FX ya da emtia olmadıkları sürece.



Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President
 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.