success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

17 ARALIK FOMC - II

16.12.2014 12:03


FOMC’den hatırı sayılır ifadesinin kalkabileceğini ve bunun yaratabileceği oynaklığı geçtiğimiz hafta tartışmıştık http://tradeall.com/temel-analiz-detay/1333/17-aralik-fomc .

 

Perşembe gününden bu yana UST 10y faizi %2,20’nin üzerinden 10 bps’ten fazla gerileme görürken Stoxx50 %7,5 geriledi, BIST100 4.000 puana yakın düştü ve 2y Türkiye tahvili yaklaşık 80 bps yükseldi. Dolar/TL 2,26’dan 2,40 sınırına dayandı. Meselenin ciddi olduğu artık piyasa tarafından kabul gördüğüne göre ve riskten arınma / koruma alma ihtiyacı devam ettiğine göre artık FOMC sonrası fırsatlar olup olmadığına bakabiliriz.

 

ABD’de faizlerin artması için hala erken; bunu herkes biliyor. Çünkü enflasyon düşük, global büyüme zayıf vs. Ancak 6-7 daha artıramayız demek yanlış olabilir. Bu yüzden ‘considerable time / hatıır sayılır bir süre’ faizler artmaz kabilinden bir cümle kurup kurmamak doğru olur mu bunu tartışıyoruz. Meselenin özeti ve görüşler zaten yukarıdaki linkte var. Ancak petroldeki düşüşün devamı ve risk-off kararı etkileyebilir mi ona bakabiliriz.

 

Piyasalarda yaşanan bu çalkantı Fed’i etkiler mi? Fed’e göre hayır. Daha önce de Ekim sarsıntısından sonra politika metnine fazlaca dokunmadan tapering’i sonuçlanndırmışlardı / varlık alımlarını bitirmişlerdi. Dudley’e göre kısa vadeli fiyatların pek de anlamı yok. Cümle aynen şöyle:

 

‘’Because financial market conditions affect economic activity only slowly over time, this suggests that we should look through short-term volatility and movements in financial markets.  We should not respond until we become convinced that the movements will likely, without action on our part, prove sufficiently persistent to conflict with achievement of our objectives.  Often, financial markets can be quite volatile and move a lot without disturbing underlying economic performance.’’

 

Petrol fiyatlarındaki düşüşün ise sorundan çok halka bedava çek dağıtmak gibi olduğu ve harcamaları uyaracağı beklentisi hakim http://www.bloomberg.com/news/2014-12-02/fischer-dudley-see-oil-slump-spurring-u-s-consumers-to-spend.html .

 

Bu durumda, Fed 3 gün önce ne düşünüyorsa bugün de hala aynı fikirde. Son fiyatlamalar kararı etkilemeyecek.

 

Faizler hemen artmayacak mutlaka ancak Haziran’da artabilirse hangi varlık nasıl tepki veriyor?

 

 

Faizler artarken güven de artıyor. Artışın şoku geçer geçmez hisse senetlerinde tepki görmeyi bekleyebiliriz. ABD faizleri özellikle kısa tarafta artacak ve uzunlar görece sakin kalacaktır. Doların değeri içinse bir süre daha pozitif olabiliriz. Çünkü bu kez diğer merkez bankaları bambaşka dünyalardalar.

 

Ancak artış olana kadar çalkantı olası.

 

FOMC sonrasında yumuşak ifadeler ile bir fırsat doğabilir mi göreceğiz. Spesifik ürünler için ilgili desk’lerimizi arayabilirsiniz. Dolar satıp TL almak gözüme kestirdiğim trade’ler arasında.

 

*Bu arada eski faiz artışları ile şimdiyi karşılaştırmak büyük bir hata olur. Ben sadece bir fikir versin diye grafiği buraya aldım.

 

Kolay gelsin.



Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President
 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.