success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

RUSYA - SON DURUM

17.12.2014 08:00


Günaydın,

 

Ruble dün 80 seviyesini test ettikten sonra günlük pozisyon kapamalar, petroldeki yukarı yönlü tepki, Lavrov’dan gelen Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ilişkin ferahlatıcı açıklamalar ve Kerry’den gelen Rusya’nın yapıcı adımlar attığı yönündeki açıklamalar ile değer kazandı ve 66,35’e kadar yükseldi.

 

Ne var ki Brent’teki ralli uzun sürmedi ve yeniden varil başına 59,35 dolara geriledik. Kuveyt, düşüş sürse de kesinti yok diyor. Ayrıca Suudlar’ın düşük petrol senaryosuna en az altı ay daha hazırlıklı oldukları yönünde haberler de ortada dolaşıyor.

 

Diğer yandan, birçok bankanın ruble işlemlerini platformalarından geçirmediği ve Rus şirketlerin kimi taleplerini yerine getirmediği yönünde haberler de izledik. Kore Merkez Bankası da bu durumu görüşmek ve krizin ne aşamaya vardığını anlamak için kendi içinde toplanmış durumda.

 

Rusya’dan sermaye kontrolleri ya da kur kısıtlaması gibi hamleler gelmeyeceği yönünde güvence gelse de şu an paniği yatıştırmak hayli güç. Dün Rusya’da birçok döviz büfesinden 70 alış 80 satış kotasyonlu Dolar/Ruble işlemlerinin resimleri internette dolaştı. Bankalara bir hücum (bank run) şimdilik yok. Yani Maradona’sız Arjantin ile karşı karşıya değiliz ancak durum ciddi. Rusya’nın 420 milyar dolar FX rezervi olsa da buna güvenmek doğru olmayacaktır. Dolarizasyonun önüne para ile geçmek imkansız.

 

İzlenmesi gereken adımlar artık aşikar. Rusya’dan Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı açıklamaları, asi birliklerin ülkeyi terketmeleri ya da silah bırakmaları başlamak için doğru bir yer. Ardından Batı’nın daha fazla müeyyide uygulamayacağı yönünde spekülasyonlar, kura doğrudan müdahale ederek dolar isteynlere dolarlarını satma imkanı ve petrol fiyatlarını yükseltmek için görüşmeler. Peki ne olursa krizin otomatikman daha da derinleştiğini göreceğiz? Herhalde Putin yönetiminin daha agresif bir tutum takınması ya da Batı tarafından buna mecbur bırakılması.

 

Bu aşamalar yaşanana kadar bulaşıcılık etkisini ve akşamki FOMC kararını izleyeceğiz.

 

Ruble güne %5,5 aşağıda başladı. EMEA kurları da baskı altındalar ancak satışlar %0,2-%0,3 civarında sınırlı kalıyor. TL 2,3725’te.



Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President
 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.