success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

VE SYRİZA KAZANDI...

26.01.2015 07:52


Yunanistan’da beklendiği gibi muhalefet partisi ve basının tanıtımıyla ‘radikal sol’ kazandı. Oyların %36’sından fazlasını alarak beklentilerin de üstüne çıkan parti 300 sandalyeli mecliste 149 sandalye alacak resmi olmayan sonuçlara göre.

 

Syriza tahminen hükümeti kurmakta zorlanmayacak ancak bunu yaparken edineceği ortaklar da ülkedeki Alman işgalinden şikayetçi oldukları için sonraki süreç zorlu geçebilir.

 

Seçimin bir başka önemli özelliği de ırkçı Altın Şafak Partisi’nin 3. olması. Avrupa’da istenmeyen ancak yükselişte olan aşırılığı göstermesi bakımından önemli.

 

Syriza lideri Tsipras bugün hükümeti kurması için 3 günlük bir hak kazanacak. Ocak 26’da ise Eurogroup, Şubat sonunda biten Yunan yardım paketinin uzatılıp uzatılmayacağını görüşecek. Ülkenin ayrıca bu yıl itfası gelen 8 milyar euro’luk borcu (7’si ECB’ye) çevirebilmesi gerekiyor. Ayrıca Yunan bankaları 65 milyar euro yardım almış durumdalar ve şu an ECB’nin acil likidite desteği ile (ELA prgogramı) ayakta duruyorlar.

 

Ülkeyi yüzer konumda tutmak için gerken şey, yardım görüşmelerinin devam etmesi ve birkaç ay uzatılması. Bu arada bankaların ELA ile fonlanmaya devam etmesi. Ardından tahvil yükümlülüklerinin yerine getirilmesi, AB/IMF programında kalınması ve Temmuz gibi ECB’nin QE programına ülkenin dahil edilerek Temmuz ve Ağustos’ta 5 milyar euro’dan fazla bonosunun parasal genişleme çerçevesinde tekrar ECB tarafından geri alınması.

 

Bu arada, Yunanistan’ ı izlerken altın formüller var. Bunlardan ilki, halkın %70’inin Euro Bölgesi’nde kalmak istediği Bu sebeple Tsipras aksi yönde bir harekete girişemez. Diğer yandan, ülkenin borcunun vadesini uzatmak için girişimlerde bulunabilir ve bunda başarılı da olacaktır. Ancak borcun affedilmesi hemen hemen olanaksız. Keza Yunanistan’ın bono formundaki borcunun önemli bölümü zaten ECB’ye karşı ve ECB kanunen burada yeniden yapılandırma kabul edemiyor.

 

Tsipras ise sürekli kemer sıkmanın bittiğini söylüyor ve bundan sonra ülke kemer sıkmayacak diyor. Bu doğru ancak Tsipras ile ilgili bir durum değil. Yunanistan zaten faiz dışı fazlaya döndü ve burada faiz dışı harcama kalemini 4 yılda ¼ oranında indirdi. Bu sebeple kendisinden daha fazla kemer sıkma isteneceğini tahmin etmiyorum.

 

Euro gelişmelerin ardından önce 1,11’in altına inse de şimdi 1,1183’te ve %0,2 aşağıda. S&P 500 Endeks vadelileri %0,7 düşüşte ve Asya’da sınırlı bir tepki var. Piyasanın ilk satışatan sonra ülkeye kulak verdiğini göreceğiz ve Yunanistan & AB görüşmeleri uzun bir maraton olacak. Ayrıca 2002’de benzer niteliklerle seçilen Brezilya’daki Lula’yı hatırlayabiliriz. O da ‘kalamar’ demek olan ‘lula’yı kullancak kadar ilginç, radikal sol olarak yaftalanacak kadar benzer söylemler geliştirn bir liderdi ve 10 yıla yaın görev yaptı. 2002 sonunda Brezilya borsası Bovespa 8 binlerde iken 5-6 yıl içinde değerini 9’a katlamıştı. Kim bilir...



Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President
 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.