success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

EMTİA PİYASALARINDA BU HAFTA

20.04.2015 04:47


Geçen hafta emtia piyasalarında öne çıkan gelişme petrol fiyatlarındaki yükseliş oldu. Brent petrol 65 dolar/varil seviyesini zorlarken, WTI 57 dolar/varil seviyesinin üzerine çıktı. ABD ham petrol stoklarının azalan bir hızla artması, fiyatları yukarı taşıyan ana etken oldu. Yine ABD ham petrol üretimindeki düşüş de fiyatları destekledi. Ancak petrol arzı halen son 40 yılın en yüksek seviyelerinde. OPEC üretim kısıntısı yapacak gibi görünmüyor. İran’ın Batı ile anlaşması halinde piyasaya gelecek ilave petrol de cabası. Rusya tarafında üretim tam hız devam ediyor. Tüm bunları dikkate alınca petrol fiyatlarında geçen hafta gözlenen yükselişin daha teknik kaldığı ve temelde bir değişiklik olmadığından çok uzun soluklu olmayacağı söylenebilir.

 

Doğal gaz fiyatları beklentimiz doğrultusunda 2,5 dolar/mmBtu seviyesinin altına düştü ancak yükselen petrol fiyatlarından gelen destekle toparlandı. Fiyatlar son 5 yılın en düşük seviyelerinde. Stokların fazlalığı ve kışın bitmesiyle talepte görülen azalma fiyatları baskılamaya devam edecek gibi görünüyor. Uzun vadede ABD’nin şu anki “orta büyüklükteki doğal gaz ithalatçısı” konumundan “net ihracatçı” konumuna geçmesi öngörülüyor; bunu doğal gaz arzındaki fazlanın devam edeceği ve ülke içi talebin zayıf kalacağı bekleniyor şeklinde yorumlayabiliriz. Bu da doğal gaz fiyatları üzerindeki baskının uzun soluklu olabileceği anlamına gelebilir.

 

 

Brent Petrol Vadeli Fiyat Eğrisi

 

 

 

Metallere baktığımızda, altın geçen hafta dalgalı bir seyir izledi. Haftabaşında güçlü doların baskısıyla 1.183,50 dolar/ons seviyesine inen altın, dolardaki zayıflamanın etkisiyle haftanın geri kalanında toparlandı. Yunanistan’ın borçlarını ödeyemeyebileceği endişesi de yatırımcıları güvenli yatırım aracı altına yöneltti. Cuma günü açıklanan ABD tüketici fiyatları verisinin enflasyonda artışa işaret etmesi, FED’in faiz artırımı kararını destekleyici nitelikte. Faiz artırımının ise altın fiyatlarını aşağı çekmesi bekleniyor. Ay sonundaki FED toplantısının bu konuda daha net sinyaller vermesini bekliyoruz. Fonların altın pozisyonlarında görülen azalma, altın piyasası için boğa görüşünden uzaklaştıkları şeklinde yorumlanabilir. Fiziksel talep tarafında da çok fazla hareket yok. Hindistan’da tarım gelirlerinin kötü hava koşullarından olumsuz etkilenmesi, altın talebine sekte vuruyor. Ancak Çin Merkez Bankası’nın yavaşlayan büyümeyi desteklemek amacıyla dün zorunlu karşılıkları düşürmesi piyasaya likidite sağlayacağından, altın talebini de tetikleyebilir. Özetle, altın için önümüzdeki günlerde yatay bir seyir beklenebilir.

 

İç piyasada ise, doların siyaset ekseninde kalarak rekor seviyelere çıkması, altın fiyatlarını 104 lira/gram seviyesinin üzerine taşıdı. Uluslararası piyasadaki altın fiyatlarının seyrinden kısmen bağımsız hareket edebilen iç piyasada altının yönü yukarı doğru.

 

Baz metaller Çin’in büyüme hızındaki yavaşlamanın etkisiyle geçen hafta da düşüş trendinde kalmaya devam etti. Bakır son 3 haftanın en düşük seviyelerine inerken, %62 Fe Qingdao teslimi demir cevheri 47 dolar/ton seviyelerine kadar geriledi. Arz fazlasının fiyatlar üzerindeki baskısı sürerken, dünkü Çin Merkez Bankası müdahalesi sonrası metal talebinde kısa süreli bir canlanma görülebilir.

 

 

Altın Vadeli Fiyat Eğrisi

 

 

 

Tarımsal emtia piyasasında, ABD’ye gerekli yağışların geleceği tahminleriyle hububat fiyatları düştü. 500 sent/buşel seviyesinin altına düşen buğday vadeli fiyatı, mısır vadeli fiyatını 370,25 sent/buşel seviyesine çekti; soya son 6 ayın en düşük seviyesini gördü. Soya fiyatlarındaki baskının nedeni Güney Amerika’daki rekor soya hasadı. Mısır fiyatları için kısa vadede stokların ağırlığı hissedilirken, orta/uzun vadede ekili alandaki düşüş yukarı yönlü bir gidişata işaret ediyor. Buğday fiyatları global talebin zayıf, arzın ise yeterli oluşundan muzdarip.

 

Tarımsal emtialar içinde geçen haftanın yıldızı şeker oldu. Brezilya şeker hasadının beklenenden 2 hafta daha geç başlayacağı haberleri piyasayı yukarı çekti; ancak hasadın geçen yıla kıyasla daha büyük olacağı beklentisi bu yükselişin şimdilik sadece kısa vadede geçerli olacağını gösteriyor. Ayrıca doların yükselmesine bağlı olarak ABD etanolünün ihracat için pahalı kalması ve Brezilya para birimi Real’in değer kaybetmesiyle Brezilya etanol ihracatının hızlanması, Brezilya’nin yeni hasat döneminde daha fazla etanol/daha az şeker üretmesine yol açabilir. Yine Brezilya, ülke içi petroldeki zorunlu etanol oranını %25’ten %27’ye çıkarabilir. Etanol tarafındaki bu gelişmeler şeker fiyatlarını destekleyebilir.

 

Kuzey Amerika ve Avrupa’da kakao öğütme rakamlarının yılın ilk çeyreğinde zayıf kalması, fiyatların sene başından Mart sonuna kadar düşüş trendinde olmasını açıklıyor. Dünyanın ikinci en büyük kakao üreticisi Gana’nın kakao hasadı kuraklık nedeniyle son 5 yılın en düşük seviyelerinde kalma riskiyle karşı karşıya. Kakao fiyatları hava durumuna ilişkin risk primini yansıtarak yükselmekte.

 

Brezilya’nın 2015/16 kahve hasadında geçen yıla kıyasla 1,39 milyon çuval (60-kg’lik) daha fazla kahve üretecek olması fiyatları baskılamaya devam ediyor. Beklentiler 34,2 milyon çuval Arabica ve 11,4 milyon çuval Robusta olmak üzere toplam 45,6 milyon çuvallık üretim olacağı yönünde.

 

 

Mısır Vadeli Fiyat Eğrisi

 

 

 

 

 

Cevher Bingöl
Research
Manager

 

Ak Yatırım, bu bilgilerin doğru, eksiksiz ve değişmez olduğunu garanti etmemektedir. Sayfada verilen bilgiler genel nitelikte olup yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgi bu sayfada ve TradeAll.com web sitesinde olmayabilir. Bu sebeple, okuyucuların, bu siteden elde edilen bilgilere dayanarak hareket etmeden önce, bilgilerin doğruluğunu teyit ettirmeleri önerilir ve bu bilgilere dayanılarak aldıkları kararlarda sorumluluk kendilerine aittir. Sitedeki içerik Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan elde edilen bilgi ve veriler kullanılarak hazırlanmıştır. Bilgilerin eksikliği ve yanlışlığından Ak Yatırım hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Ayrıca, Ak Yatırım’ın ve Akbank’ın tüm çalışanları ve danışmanlarının, herhangi bir şekilde bilgiler dolayısıyla ortaya çıkabilecek, doğrudan ve/veya dolaylı zararlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu yoktur. Burada yer alan bilgiler, bir yatırım tavsiyesi, yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi değildir ve Yatırım Danışmanlığı kapsamında yer almamaktadır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bunlara ilaveten, Ak Yatırım, raporların Internet üzerinden e-mail yoluyla alınması durumunda virüs, hatalı gönderim veya diğer herhangi bir teknik sebepten dolayı alıcının donanımına veya yazılımına gelebilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamaz.

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.