success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

11 MAYIS PAZARTESİ

11.05.2015 09:02


Günaydın,

 

ABD istihdam verilerinin toparlanmaya işaret etmesi ile birlikte Eylül ayında olası bir faiz artış masada kalmaya devam etmesine rağmen Fed üzerinde baskı oluşturmaya yetmeyecek bir veri seti gördük http://tradeall.com/temel-analiz-detay/1864/nisan-ayi-nfp-aciklandi

 

Bu verilerle birlikte global hisse senetleri yükselirken, Avrupa’da bono faizlerinde yaşanan dönüşle beraber tahvil fiyatları da hisse senetleri gibi destek buldular. S&P 500 Endeksi %1,4 tırmanırken Eurostoxx50 %2,6 ralli yaptı. EM hisse senetlerinin de ayak uydurduğunu gördük. BIST100 %1,8 artışla 84 binin üzerinde çıktı. Yurt içi tahviller de ilgi gördük ancak 2y tahvilin bileşik faizi çift hanede kalmaya devam etti. UST10y faizi ise haftaya %2,13’ün üzerinden başlıyor.

 

Bugün İngiltere’de BOE faiz kararı var (14:00). Varlıok alım programında ya da faizlerde bir değişiklik beklenmiyor.

 

MSCI Asya haftaya %0,5 artışla başlıyor. Asya Dolar Endeksi %0,2 gerilerken bölge bonolarında da alımlar söz konusu. Bölgede ABD verileri etkili olduğu kadar hafta sonu yaşanan Çin haber akışının da ağırlığı olduğunu görüyoruz.

 

Son 6 ayda 3. faiz indiriminin yapan Çin yıllık borç verme oranını ve mevduat oranını 25’er bps indirimle sırasıyla %5.1 ve %2.25’e çekti. Ayrıca bankaların mevduat tavanlarında da oran %1,50’den %1,80’e çekildi. Bu hem faiz liberalizasyonu hem de sıkışan ekonomiye destek olarak algılanabilir. Borçlanma ihtiyaçarı artan yerel hükümetlerin üzerindeki faiz yükünü kaldırmak ve reel faizi aşağı çekmek gibi sebepler de mevcut. Keza hafta sonu açıklanan TÜFE verilerinde düşük seyir sürdü. Aylık ÜFE yaklaşık 3 yıldır eksi gelirken TÜFE ise %1,5 yıllık olarak duyuruldu (Nisan).

 

Piyasanın beklediğinden daha düşük bir faiz indirimi geldi denebilir. Bu yüzden etkisi son derece kısa vadeli olacaktır ancak PBOC’nin gevşeme modunda son sürat yol alması, hükümetin finansal piyasalara desteği ile birleştiğinden Çin varlıkları her ne kadar balon benzeri özellikler gösteriyor olsalar da kısa vadede bir çöküş beklememek gerekiyor. Şanghay Bileşik Endeksi %2 primli. Yuan ise 6,21’de sakin seyrediyor. Haftalık Çin bankalar arası repo faizi ise 4bps düşüşle %2,21’de.

 

Euro 1,1142 ile %0,5 düşüşle haftaya başlarken EMEA kurlarında da benzer bir hareketi okuyoruz. TL 2,6944 ile yatay.

 

Bugün ABD’de ve Avrupa’da beklenen önemli bir veri yok. Yurt içinde de takvimler boş.

 

Cuma kapanışı sonrasında Türkiye’nin yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notunu merkez bankası politikalarının fonksiyonelliğini kaybetmesi sebebiyle yatırım yapılabilir seviyeden indiren S&P’nin piyasalar üzerinde bir etki bırakmayacağını tahmin ediyoruz. Hem yabancı para kredi notunun asıl kullanılan ölçü olması hem de kurumun diğer iki büyük kurum gibi Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyede değerlemiyor olması bunu bize düşündürten faktörler. Kurum yabancı para kredi notumuzu negatif izlemede tutmaya devam ediyor. Diğer yandan, yapılan uyarılar farklı rating kuruluşları tarafından da paylaşıldığı için bir risk faktörü olmayı sürdürüyor.

 

Haftanın konusu Yunanistan olmaya aday. Bugün Eurogroup görüşmeleri ve yarın ülkenin IMF’ye 750 milyon euroluk bir ödemesi var.



Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.