success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

3 HAZİRAN 2015

03.06.2015 08:54


Günaydın,

 

Global faizlerin yükselmesi ile birlikte tüm varlıklarda oldukça oynak bir gün gördük ve birçok bonoda orta vadeli ortalamaların yeniden geçildiği görüldü. Avrupa’da beklentileri aşan TÜFE ile birlikte Alman Bundları ve çever ülke tahvilleri satılırken, 10y bund faizi 15bps ralli yaparak 0,70’i geçti. İtalyan ve İspanyol 10y faizleri ise %2’yi aştılar ve artışlar çift haneli oldu. UST’lerde de satış gördük ve 10y bileşik faiz %2,26’ya yaklaştı.

 

Gelişen ülke bonoları da bono hareketine ayak uydururken Türk bonolarında seçim öncesi düşük ağırlıkta olmak istemeyen bazı fonların tahminen kısa olan ya da düşük olan piyasa pozisyonlarını dengelediklerini gördük. 2y & 10y tahvil faizleri sırasıyla %9,82 ve %9,18 seviyelerinden günü tamamladılar.

 

S&P 500 Endeksi 2.100’deki 50 günlük ortalamasında tutunmak için çaba harcadı. Vadeli işlemlerde ise yön yok. Eurostoxx 50 gün boyunca Yunanistan başlıklarını alıp satmaya çalıştı ve günü %0,4 kayıpla tamamladı.

 

Yunanistan’da kreditörlerin ve ülkenin hala farklı noktada oldukları ancak bir anlaşma zemini aradıklarını anlıyoruz. Tüm gün yaşanan aksiyonun bir özeti için http://tradeall.com/temel-analiz-detay/1960/yunanistan---z-raporu

 

MSCI EM ve EMEA endeksleri günü karışık tamamladılar. Seçim öncesinde faiz ve kurdan kopan BIST100 ise günü tepki çabası ile geçirdi ve özellikle bankalarda short pozisyonların kapanması ile günü %1,2 primle 81.5’in hemen altından kapattı. TL 2.69’u geçtiği günde parite etkisi ile 2.58’in altına inse de sepette 2.83 seviyesini aştık.

 

Euro, AB faizlerindeki yükselişin etkisi ve Yunanistan gelişmeleri ile 1.12’ye yaklaşsa da Asya seansında satıcıların geri döndüğünü görüyoruz ve parite 1.1181’den alıcı buluyor.

 

Bugün ABD’de 15:15’te ADP Özel Sektör İstihdamı ve 17:00’de ISM Hizmet Endeksi açıklanacak. 21:00’de ise Fed Bej Kitap var. ADP’ye önem atfetmesek de 200 bin olan piyasa beklentisinden sapma olması durumunda fiyatlama iştahı görebiliriz. ISM’de ise istihdam alt endeksi takip edilecek. AB’de beklenen önemli bir makro veri yok ancak 14:45’te ECB kararı ve 15:30’da Başkan Draghi konuşması izlenecek. Politikada bir değişiklik beklenmezken, Yunanistan soruları ilgi çekici olacak. Yurt içinde ise Mayıs ayı ÜFE ve TÜFE verileri var (10:00). Piyasa beklentisi aylık %0,67 ve yıllık %8,20 bir artış yönünde. Ak Yatırım olarak aylık TÜFE değişim beklentimiz %0,30.

 

Gün boyu Yunanistan başlıklarının izleneceğini ve ardından ABD verilerine bakılacağını düşünüyoruz. Yunanistan Başbakanı Tsipras bugün AB Komisyonu Başkanı Juncker ile Brüksel’de görüşecek ve kendisine kreditörlerin çözümü sunulacak. Ülkenin evet demesi için Syriza’nın bu teklifi onaylatması gerekiyor. Ajanslardan aldığımız bilgilere göre taraflar arasında hala faiz dışı fazla hedefleri ve kemer sıkma tedbirleri gibi konularda ayrışma var. Bu yüzden haber akışı volatilite yaratabilir. Yurt içinde iseseçim öncesi dalgalı seyir devam edecektir. Anket sonuçları ve TL varlıkların seviyeleri hafta sonu öncesinde kısa vadeli pozisyonları ayarlamak iiçn kullanılacak.



Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.