success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

YUNANİSTAN - SON DURUM NEDİR?

01.07.2015 11:08


FİİLİ DURUM

 

Ülkenin IMF’ye olan 1,5 milyar euro borcunu ödememesi ya da resmi ifadelerle ertelemiş olması yine resmi ifade ile Yunanistan’ı IMF’ye karşı ödemelerde geriye düşürdü. Literatürdeki adıyla 30 Haziran ödemesinde temerrüte düşüldü.

 

Ayrıca, 30 Haziran’ın geride kalmış olması sebebiyle artık ülke herhangi bir yardım programına da bağlı değil.

 

GÜNDEM

 

Dün Yunanistan’ın son andaki 2 yıllık kurtarma paketi süresinin uzatılması talebi reddedildi. Juncker planının ne olduğu ve referandum öncesinde nasıl bir son dakika golü atılabileceği konusundaki endişelerimizi dün paylaşmıştık https://www.tradeall.com/temel-analiz-detay/2068/son-yunanistan-basligi

 

Dünkü talebi reddeden Avrupa Maliye Bakanları, -son duyumlara göre- yenilenmiş ve kendi tekliflerine yaklaştırılmış yeni bir Yunan teklifi ile karşı karşıyalar. Eurogroup video-konferans yöntemiyle bu teklifi de görüşecek (görüşme TSİ 18:30’da). Referandum öncesinde trafiğin hızlanması oldukça doğal. Bugün Avrupa’nın birçok kentinde yetkililer son durumu halka ve meclislerine anlatıyor olacak. Bunlarda biri de öğleden sonra mecliste son durumu aktaracak olan Merkel.

 

ECB ise ELA programını görüşecek. Kurtarma görüşmelerinin sonlanmasının ardından acil likidite desteğini sınırlayan bankanın bu sınırı koruması, ülkeden kabul ettiği teminatlarda artış talep etmesi gibi sonuçlar muhtemel ancak Pazar gününden önce ECB politik çıkarımları olan bir karara imza atmak istemeyecektir.

 

PİYASA İÇİN

 

Kreditörler ve Yunanistan arasında görüşmelerin kesilmesinin ardından piyasanın haftaya panik satışları ile başlayacağını, satışların azalarak süreceğini ve ardından Pazar günkü referanduma ilişkin olumlu beklentiler ile risk iştahının artacağını tartışmıştık. Şimdi olumlu beklentilerin artmaya başlayacağı faza girdiğimizi düşünüyoruz. Avrupa hisseleri, endeksler, ETF’leri bu temayı oynamanın en kolay yolu. Pazar günü bir evet oyunun ardından euronun sadece sınırlı bir yükseliş yapacağını, Perşembe günkü ABD verilerinin beklentileri aşması halinde bunda dahi zorlanabileceğini düşünüyorum. Bir anlaşma olması ihtimali altın için de negatif olabilir.

 

RİSKLER NELER?

 

İlk ve en orijinal risk referandumdan hayır çıkması. Bugünkü Yunan gazetelerinde iki yönlü anket sonuçları da görmek mümkün. Anket yapmak oldukça ciddi bir iş ve bu kadar kısa sürede bu kadar farklı sonuçların duyurulması bana ülkede işin ciddi yapılmadığını düşündürtüyor. Son aylarda Avrupa’daki başarısız örnekleri de düşününce anketlere göre trading yapmanın (Yunanistan referandumu için) risklerine bir kez daha dikkatinizi çekmek isteriz.

 

Zamanın oldukça daralmış olması, geri ödeme takviminin sıkışmışlıüı ve ülke finansalları bozuk + banka fonlama kanallarının kapanmış olması nedeniyle riskler çok çeşitli. Örneğin bir evet oyu ve ardından yeniden müzakere, ulusal parlamentolarda kabul görmesi gibi süreçlerin işlemesi halinde 20 Temmuz’daki ECB’ye yapılacak bono itfası gecikebilir.



Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.