success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Uluslararası Piyasalar

27.11.2015 09:21


Günaydın,


Çin borsası değer kaybediyor… Çin aracı kurumlarında regülatörlerin yaptığı soruşturmaların yoğunlaştığını görüyoruz. Aracı kurumların soruşturmalar nedeniyle işlemleri durdurması endekste %5’in üzerinde düşüşlere yol açıyor.  Sert düşüşün global ölçekte risk algısını olumsuz etkileyebileceğini düşünüyoruz.

ECB ve FED 1994 yılından bu yana ilk defa aynı ay içinde ters yönde faiz kararı alabilecek mi?  FED'in 16 Aralık'taki 25 baz puan faiz artırımından önce 3 Aralık'ta ECB'nin 10 baz puan faiz indirimine gideceğine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Faiz indirimi yanında radikal önlemler de alabileceği konuşulan ECB'nin mevcut gösterge oranının altında getiriye sahip tahvillere de yatırım yapabilmesi ve bankalar arası ayırıma giderek ECB'de tutulan banka rezervlerine farklı faiz oranları uygulaması konuşulan önlemler arasında yer alıyor. Radikal önlemlerin alınabileceğine dair beklentiler nedeniyle ABD ve Almanya faiz oranları arasındaki farkın tarihi seviyelere doğru açılabilme olasılığı nedeniyle kısa vadede EUR/USD paritesindeki yükselişleri satım fırsatı olarak görüyoruz. 

TL değer kaybında gelişmekte olan ülkeler geneline yayılan hareket etkili oluyor.  Dün Merkez Bankası bağımsızlığına ilişkin endişeler ve Rusya gerginliğinden etkilenen dolar/TL kurunda ana belirleyici gelişmekte olan ülke para birimlerinde yaşanan satışlar oluyor. Latin Amerika ülkelerinin bir kısmı hariç tüm gelişmekte olan ülkelerde yaşanan değer kayıplarında TL ve Güney Afrika randı başı çekiyor. Ancak bu hareketin ülke riskini gösteren CDS sözleşmelerine yansımaması nedeniyle TL'deki değer kaybının doğru değerlendirilmesi için bugünkü hareketler önem kazanıyor. TL'nin 3 seviyelerinden bu yana gelen değer kazanımı trendinin terse dönmesi için 2,94-95 seviyesinin üzerinde kalıcı olup olmaması önemli görünüyor.

Bugün ABD piyasaları yarım gün boyunca açık, İngiltere ve Avrupa bölgesine ilişkin veriler açıklanıyor. Piyasa İngiltere 3,çeyrek büyüme verisini (11:30) önemsiyor. İngiltere’nin en erken Ocak 2017’de faiz artırması beklenirken ekonomik toparlanmada (%0,5) beklenenin üzerinde artış GBP pozitif olabilir.

Okan Ertem, FRM
Research
Manager - Global Markets
 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.