success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Uluslararası Piyasalar

30.11.2015 09:22


Günaydın,

Piyasalarda kritik Aralık ayına giriyoruz. Merkez Bankalarının gündemde olacağı Aralık ayında ECB faiz kararı (3 Aralık, beklenti 10-20 baz puan faiz indirimi / EUR negatif etki), ABD tarım dışı istihdam (4 Aralık) verisi, FED faiz kararı (16 Aralık beklenti 25 baz puan artış) izlenecek.

ECB'den radikal bir hamle gelebileceği endişesiyle Euro dolar paritesi 1.05'in altını zorluyor, dolar endeksi (DXY) Mart ayından bu yana görmediği yüksek seviyelerde (100,20-100) fiyatlanıyor.

Çin borsası açılışta düşüşüne devam ediyor(-%0,44). Geçen hafta başlayan düşüşün devam etmesi gelişmekte olan hisse senedi piyasalarında baskıya yol açıyor.

Perşembe günü (3 Aralık) ECB kararı EUR/USD'de sert harekete yol açabilir. ECB'nin 10 baz puan ve üzerinde bir faiz indirimi yapması; varlık alımı programının süresini uzatması ve miktarını artırması piyasada fiyatlanıyor. Bunlara ilave olarak ECB'de tutulan banka mevduatlarına farklı oranda negatif faiz uygulanması ve ECB'nin -20 baz puan altında işlem gören tahvilleri alabilmesi gibi önlemlerin de karara dahil olabileceği konuşuluyor. EUR/USD paritesinde yükselişlerin satış fırsatı olduğuna ilişkin görüşümüzü koruyoruz.

Doların gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kazanmasında FED faiz artırımı beklentisinden daha çok İngiltere'nin yakın vadede faiz artırabilecek durumda olmaması (geçen hafta Carney konuşması), Avrupa'nın deflasyon korkusu ve İsviçre'nin faiz indirimi beklentisi etkili oluyor.

Cuma günü açıklanacak olan (4 Aralık) ABD Tarım Dışı İstihdam (TDİ/Kasım) raporunda asimetrik piyasa etkisi oluşabilir. Geçtiğimiz ay beklentilerin üstünde 271 bin kişi olarak açıklanan ve bu ay 200 bin kişi beklenen istihdam artışının beklentilerin üzerinde gelmesi halihazırda fiyatlanan FED faiz artırımı olasılığını kuvvetlendirir, USD üzerinde pozitif etki yapar. Ancak fiyatlanmayan bir olasılık olarak 200 binin çok altında bir veri gelmesi durumunda piyasalarda ilk etapta USD negatif (TL pozitif) bir etki görülebilecekse de FED faiz artırımına ilişkin olarak artan belirsizlik nedeniyle yönsüz ve oynak bir piyasaya merhaba diyeceğiz. TDİ verisinin kış aylarında beklentilerin üstünde gelme eğilimi olduğunu hatırlatalım.

Cuma günü OPEC toplanıyor, üretim miktarında değişim beklenmiyor, petrol fiyatları (Brent: 44,7) baskılanmaya devam ediyor. Rusya'nın toplantıya temsilci göndermeyeceğini açıklaması, üretim miktarlarının değişmeyeceği yönündeki beklentiyi destekliyor.

Bugün Almanya TÜFE  (Aylık, 15:00 beklenti:%0,1 önceki:%0,0) ve ABD Askıda Konut Satışları (Aylık, 17:00 Ekim beklenti: %1,5 önceki: -%2,3) açıklanacak.
 

Okan Ertem, FRM
Research
Manager - Global Markets

 

Uyari Notu: Bu mesaj ve ekleri gonderilen kisiye ozeldir. Eger mesajin gonderilmek istendigi kisi degilseniz lutfen kopyalamayiniz, baskalarina gondermeyiniz, mesajı sisteminizden siliniz ve gondericiyi bilgilendiriniz. Internet üzerinden yapılan iletişim güvenli olmayıp, verilerin kasten veya tesadüfen bozulması ve virüs içermesi olasılığı vardır. Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bu mesajın ve eklerinin hatalı ve/veya eksik olması, yerine ulaşmaması, geç ulaşması, içeriğinin bozulması ya da virüs icermesinden ve bilgisayar sisteminize verebilecegi zarar dolayısıyla hicbir sorumluluk kabul etmez. Ayrıca, elektronik posta, resmi olmayan ve çoğunlukla kısaltılmış bir iletişim yöntemidir. Dolayısıyla, burada yer alan bilgi veya tavsiyelere, gönderici ile ayrıca görüşmeden güvenmeniz normal şartlar altında uygun olmayacaktır. Mesaj metninde veya eklerinde yer alabilecek Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafindan hazirlanmis rapor, yorum veya veriler sadece bilgilendirme amaclidir. Yatirim bilgi yorum ve tavsiyeleri, yatirim danismanligi kapsaminda degildir. Yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanlarin kisisel goruslerine dayanmaktadir. Bu bilgilerin kullanilmasi nedeni ile ortaya cikabilecek sonuclardan Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu degildir.

Disclaimer: This e-mail and any attachments is for specific recipients only. If you have received this e-mail in error, please do not copy or forward and delete the message from your system and please notify the sender. Internet communications are not secure and subject to possible data corruption, either accidentally or on purpose, and may contain viruses. Ak Yatirim Menkul Degerler A.S. (Ak Investment) does not accept any legal responsibility for the errors and/or defects in the electronic message and its attachments, their failure in reaching the recipient(s), late arrival, corruption in content or containing virus and any damage that may be given to your system. Furthermore e-mail is an informal and often abbreviated method of communication. Therefore, it will normally be inappropriate to rely on any information or advice contained herein without also discussing it with the sender. Any report, comment or financial data in this message, which is prepared by Ak Yatirim Menkul Degerler A.S. (Ak Investment), is only for providing information. They should not to be construed as an offer or solicitation for the purchase or sale of any financial instrument or the provision of an offer to provide investment services. Opinions and comments contained in this report reflect the personal views of the analysts who supplied them. Ak Yatirim Menkul Degerler A.S. (Ak Investment) cannot be responsible for any results occurring out of use of such information.

AK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. Sabancı Center 4.Levent Beşiktaş 34330 İstanbul - Ticaret Sicil Memurluğu: İstanbul - Sicil Numarası: 358178 - www.akyatirim.com.tr

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.