success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

FİKİR CİMNASTİĞİ VE MERAKLISINA BÖLÜMÜ - ABD'NİN TEMERRÜT SENARYOLARI

08.10.2013 12:19


ABD’de iki konu tartışılıyor biliyorsunuz. Bunlardan ilki bütçe, burada C Obamacare olarak da bilinegelen sağlık programını fonlamak istemediği için görüşmeleri tıkıyor. Diğer konu ise borç limiti. İki tarafta da 16,7 trilyonluk limitin artırılması konusunda istek var ancak C şimdilerde bu durumu bütçe görüşmelerine bağlıyor ve ABD olası bir temerrüt ile karşı karşıya kalmış durumda.

Hazine Bakanı Lew Perşembe günü bir konuşma yapacak ve orada biraz daha detay verecek ancak elimizde bulunan bilgiler çok sınırlı. Evet kimse Hazine’nin temerrüde düşmesini beklemiyor (bir süreliğine ödeyemiyor diyelim) ancak ya düşerse? Elden geldiğince farklı bilgileri biraraya getirmeye çalışalım.

Wapo’ya mülakat veren eski Hazine Departman Şefi Patterson’a göre 3’lü Hazine ödeme sisteminde iki seçenek var. Ödeme yapmak ya da yapmamak. Bu sebeple, alacaklıları öncelendirmek gibi bir opsiyon teknik olarak da mümkün değil. Yine de burada kamu vs. gibi alacaklıların bekletilerek menkul kıymet alacaklılarının önce ödenmesi gibi bir yol seçilebileceği umudunu taşıyanlar var. Ayrıca Hazine’den çıkan bir müfettiş raporuna göre ayda 80 milyon adet ödeme yapılıyor. Her ödeme de sırası geldiğinde yapılmak üzere ayarlanmış durumda. Burada bir ‘ayar çekme’ bana çok da mantıklı görünmüyor. Yani Hazine ya ödeyecek ya da ödemeyecek. Yine de tabii ki benimki sadece bir akıl yürütme. Demek ki şimdilik elimizde gerçekten de iyi üretilmiş bir senaryo yok. Ya da ben de mi yok sadece acaba?

Pekiyi gerçekten korkmak gerekiyor mu? Hazine’ye bakılırsa evet. Ekonomik boyut geçekten de ürkütücü olabilir (sıfıra yakın bütçe etkisi ile karıştırmayınız). Başka ne etkileri olabilir? Tam olarak ölçülemeyen bir repo piyasası etkisi olabilir, keza yeni öğrendiğim bilgiye göre sistemler temerrüde düşmüş bono ile düşmemişi ayıramıyorlarmış (kaynak: RBS). Her zaman ‘ABD bankaları alın’ raporu yazan ve boğa tutumu ile tanınan Dick Bove bile risklere dikkat çekiyor. Bunlardan biri de bankaların sermayelerinin erimesi riski. Öncelikle, Hazine 1 dolarlık bir itfasını bile yapmadığı anda tüm menkul kıymetleri temerrüde düşmüş sayılıyor ve derecelendirme kuruluşları bu durum çözülene kadar selective default (çoktan seçmeli temerrüt diyeyim bari ya da daha mantıklı olarak geçici temerrüt olarak bırakalım) notunu bonolara atıyorlar. Böylece 1,85 trilyon değerinde ABD kıymeti taşıyan bankacılık sektörünün bunun yaklaşık 1,63’ünü sermaye olarak tuttuğu kısmının akibeti ne olur bilinmez diyor Bove.

Bir de para piyasası fonları ya da bizdeki benzer adıyla likit fonlar var. Bunlar zaten hiç alışık olmadıkları bir dünya ile karşı karşıya. Küçük bir örnek vermek gerekirse:

24 Ekim’de itfa olacak bir kısa vadeli 3 aylık bono bakın nasıl performans göstermiş. Temmuz ayında (25’inde) ihraç edildiğinde fiyat 99.991 dolar ve vade sonunda alan kişi 100 bini olmasını bekliyor. Bu kadar kısa vadeli bono neredeyse nakiy kadar kıymetli. Pekiyi son durum ne? Bonoda geçen fiyat 99.820 dolar. İhaleden alan kişi zarar etmiş. Üstelik de Temmuz ayından bu yana taşımasına rağmen.

Tabii bir de böyle bir olay olması durumunda uzaktan ABD’yi seyredenlerin durumu var. Örneğin, bütçe görüşmelerinin aksaması ve kamunun donması EM için iyi haber. ABD ekonomisinin bir yere gitmiyor olması kısa vadede Fed’in de elini bağlayıp tapering’den uzak durmasını sağlayacaktır (hoş, bunca sene para ucuzken EM’ler ne yaptılar o fonlarla o da ayrı bir tartışlma konusu ama...). Bu da faizleri düşük tutacaktır ve en azından ikinci bir tapering emrien kadar baskı azalacaktır. Ne var ki, iş borç limitine gelince herley değişiyor. Rezerv para ve gösterge faiz olmasından sebeple tüm finansal hesaplar şaşacağı gibi güvenli liman kavramı da ortadan kalkacaktır. Kimseye bağlı olmayan altında bile zorda kalanların satışları geleceği için sanıyorum ki en değerli şey nadir olan ve çoğaltılması mümkün olmayan anneannelerimizin terlikleri ya da eski tabak/çanakları olabilir. Böyle bir durumda olacağımızı şimdilik kimse hayal etmiyor. Ancak ben yine de küçük bir fikir cimnastiği yapmanın zarar olmayacağını düşünerek yazdım.

- Alo, anneanne?

...

Patterson röp. için:

http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2013/10/03/why-we-wont-mint-the-coin-why-we-cant-just-pay-off-bonds-and-other-scary-debt-ceiling-facts/

Hazine müfettiş raporu için:

http://www.treasury.gov/about/organizational-structure/ig/Audit%20Reports%20and%20Testimonies/Debt%20Limit%20Response%20%28Final%20with%20Signature%29.pdf

Hazine’nin borç limitinin olası etkileri raporu için:

http://www.treasury.gov/connect/blog/Pages/Report-on-Macroeconomic-Effect-of-Debt-Ceiling-Brinkmanship.aspx

 

Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.