success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

SON GELİŞMELER VE TL VARLIKLARIN AYRIŞMASI ÜZERİNE

08.10.2013 04:04


Aslında başlığın heybetli olmasına kanmamak gerekiyor. Peter Higgs ve Englert, Higgs Bozonu ile Standart Model’i tamamlayıp parçacık fiziğine ve atom altı parçacıklara bakışa katkıda bulunup bugün Nobel alırlarken ben de alelade bir başlıkla karşınıza çıkamazdım; kusura bakmayın.

Avrupa borsaları genellikle kırmızıda seyrederken haber eksikliği göze çarpıyor. Sabah sizle paylaştığım iki haber genellikle etkili. Monte Paschi’nin beklenen sermaye artırımı artık olumlu kabul ediliyor ancak alıcıları görmeli öncelikle. Eurostoxx 600 %0,34 aşağıda. Baz metaller ve telekom hisseleri endeksleri aşağı çekiyor. MSCI EM ise %0,6 primli ve Asya seansındaki Çin&Hindistan kazançlarıyla ayakta duruyor. 110 seviyesinin üstüne atan Brent ile beraber Rusya’da hisseler canlandı, EMEA’nın geri kalanında ise karışık bir seyir var ve hem Güney Afrika hem de Türkiye olumsuz ayrışıyorlar. BIST100 %1’e yakın düşüyor. S&P 500 ise vadeli işlemlerde taban yapmaya çalışıyor. Bu endekse ilişkin görüşlerimi ve olası ABD senaryolarını farklı maillerde yazdığım geçiyorum.

Hem Macaristan’da hem de Türkiye’de zayıf açıklanan sanayi üretimi sonrasında bonolarda ilgi var. ABD 10 yıllıkları %2,65’e dayandığı için diğer piyasalarda ilgi sınırlı kalıyor. Hatta Avrupa’da sabah konuştuğumuz fazlaca ECB yardımı alan bankalar EBA tarafından cezalandırılacak korkusu haber sonrasında AB faiz eğrisinde bir miktar dikleşme yaşattı. Günün devamında bu haber yalanlansa da bir çalışma olup olmadığını anlamış değiliz. ABD’deki faiz yükselişini belki de bu haftaki 64 milyar doalrlık ihalelere bağlamak gerekiyor. İhale demişken, toplam 45 milyar brüt TL talebe karşın sadece 5,8 milyar TL satış yapan Türk Hazinesi’ni de atlamamak gerekiyor. Bugünkü talep ile beraber bizim getiri eğrimizde de aşağı kaydı ve özellikle kısa tarafta ralli var. 2 yıllık faiz takip ettiğim EM kainatında en büyük ralliyi yapan kağıt şu anda ve yaklaşık 25 baz puan aşağıda. 10 yıllıkta da 8,84’e indik.

TL sabahki performansının aksine bonodaki taleple beraber alıcılı. Sepette 2,3387 ve dolar karşı 1,9829’dayız. EMEA kurları içinde Güney Afrika Randı’ndan hemen sonra TL geliyor performans olarak. Eur/USD 1,3582’de ve ABD’den gelecek haberler bekleniyor. Ayrıca 200 günlük ortalamasına yaklaştıkça Japon Yeni’nde de satışlar hızlanıyor ve Dolar/Yen 97,17’de. Dolar/TL için ilk önemli seviye olan 50 günlük ortalama 1,9880 aşağı geçildi ve benim gördüğüm kadarıyla gerçek bir teknik seviye olarak sadece 1,95 görünüyor.

Emtiada sanayi kullanımı olan değerli metaller öne çıkarken sabah saatlerinde 1.330 denemesi yapan altında 1.320 şu an direnç konumunda. Petrolde Meksika sonrasında yaşanna iyileşem boğalar için pozitif sinyal ve Çin açılışı ile beraber COMEX bakırda da cılzı alımlar var.

YURT İÇİNDE NEDEN AYRIŞMA VAR?

Öncelikle, bunun bugüne ait bir fenomen olduğunu görüyoruz. Bazı banka hisselerindeki motive satıcılar ve genel olarak Sanayi Endeksi’nde gelen satışlar 100 Endeks’i aşağıda tutuyor. Bonoda gelen alımlar ile ralli yapan faiz ise şimdilik sirayet etmiş değil. TL ise 50 günlük ortalamasının altına sarktı ancak girişler çok kuvvetli değil. Bu durumda neden faizde alım var ve borsa geride kalıyor diye bir soru sorulduğunda cevaplamak zahmetine de girmek gerekiyor. Aslına bakılırsa, herşeyden önce ABD kamu donması hikayesi teorik olarak Fed’in tapering yapmasını engelleyeceği için EM adına toptan olumlu kısa vadede. Bunu varlık sınıfı olarak ayrıştırırsak ise hisseler için kısmen, bonolar için daha pozitif olduğunu söyleyebiliriz. Yine de bunun bir tema haline gelmesini ya da devam etmesini kendi adıma beklemiyorum.

Bir diğer nokta da belki, hisseler için referans alınan risksiz faiz oranının hala piyasa seviyelerine çok yaın olması. Yani, yaşanan ralliler 10 yıllık bonoyu anlamlı şekilde aşağı çekmediği için henüz bir değerleme etkisi yok (10 yıllık bono üzerinden üstünden hesaplanan risksiz faiz oranı geriledikçe şirketlerin iskonto oranları da düşüyor ve sermaye maliyetlerinde de aşağı doğru revizyonlar yapılıyor. Bu da günü sonunda şirket değerini yukarı çekiyor). Bunun için 8,50 seviyesinin de aşağı geçilmesi ve orada kalacağımız konusunda bir konsensüs oluşması gerekiyor ki, %8 anlamlı bir ihtimal olmadan burada da bir revizyon zor gözüküyor.

Demek ki, değerleme kanalı üstünden bir hamle şimdilik elzem değil. Bankaların fonlaması ve devamında trading karı hesabı da çok kuvvetli bir done değil, her ne kadar toplam kar içinde trading karı %8’e varmış olsa da. Buradan faiz düşüyorsa banka mı satmak lazım o zaman sorusu gelmemesi için hemen cümlelerin devamını yumuşatmam gerekiyor. Tabii ki düşen faiz ve kur ikilisi hisse senetleri için olumlu. Ben de bu ayrışmanın uzun sürmeyeceği kanaatindeyim ancak TL varlıkların korelasyonunun artması için koşullar da insanı mecbur bırakan cinsten değil şimdilik.

 

 

Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.