success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Brexit artçı şokları hissedilmeye devam ediyor...

08.07.2016 08:59


Günaydın,

Türkiye piyasaları bayram tatilindeyken Brexit fırtınası dünya piyasalarını kasıp kavurdu. Tarihsel olarak politik belirsizliği sayısallaştıran çalışmalar Birleşik Krallık ve AB için 2000 yılından bu yana politik olarak öngörülmesi en zor dönemde bulunduğumuza işaret ederken, hafta içerisinde belirsizliği sevmeyen hisse senetleri ve gelişmekte olan ülke varlıklarında satış, belirsizlikten beslenen ve güvenli liman olarak anılan dolar, altın, Japon Yeni, ABD, Alman ve Japon tahvillerinde alımlar gördük. 10 yıl vadeli ABD tahvili getirisi Çarşamba günü tarihinin en düşük seviyesi olan %1,32’yi görürken açılışta %1,35 üzerinde seyrediyor. Alman ve Japon 10 yıllık tahvilleri negatif bölgede işlem görmeye devam ederken, Brexit öncesi 10200’lü seviyelerde olan Alman DAX hisse senedi endeksinin mevcut durumda 9500 seviyesinin altında işlem gördüğünü izliyoruz.  10 Haziran tarihli e-mailda yer alan “Avrupa futbol şampiyonasının 10 Temmuz tarihindeki bitiş düdüğüne kadar geçen sürede altın pozisyonu taşıyan yatırımcıların futbola odaklanabilecekleri” cümlesi geçerliliğini korurken, orta vadeli ons altın hareketinin ilk etapta 1380 – 1390 dolar aralığına doğru devam edebilmesi mümkün görünüyor.

 

İngiliz emlak fonlarından para çekilişi hızlanıyor... Brexit sürecinin başlangıcından bu yana 7 büyük emlak fonunun yatırımcılara para iadesini durduğunu görüyoruz. Açık uçlu olan ve yatırımcının talebi halinde nakit iadesi yapmak durumunda olan bu fonlardan Aberdeen’in yatırımcılarına paralarını yüzde 17 iskontoyla geri ödeyeceğini ilan ettiğini görüyoruz. İngiltere emlak piyasasının yüzde 7’sine sahip olan ve portföy büyüklüğü 35 milyar Sterline ulaşan bu fonlarda bankacılık sisteminin payının bulunmaması nedeniyle para çekilişlerinin 2008 krizinden farklı olarak sistemik risk yaratması beklenmiyor. Ancak fonların yatırımcılara para iadesi yapmak için portföylerindeki konutları satışa çıkarmaları beklendiğinden konut fiyatları üzerindeki baskının artması Sterlin/Dolar paritesi başta olmak üzere finansal varlıkları olumsuz etkiliyor.

 

Fed Haziran ayı toplantı tutanakları yayınlandı... Fed’in Brexit referandumu öncesinde ve 38 bin kişilik artış ile beklentilerin oldukça altında açıklanan Mayıs ayı tarım dışı istihdam raporu sonrasında yapılan 15 Haziran toplantısına ait tutanaklarda “belirsizliğin” arttığı vurgusu yapılırken, üyelerin çoğunluğunun orta vadede enflasyonun artacağına dair düşüncelerini korudukları görüldü. Fed’in ABD ekonomisinin potansiyel büyümesine ulaştığı koşullarda görülmesini beklediği faiz oranı olarak adlandırılan “doğal oran”ın da uzun süre düşük seviyelerde kalabileceği öngörüldü. “Güvercin” olarak adlandırılabilecek Fed tutanakları Çarşamba günü yaşanan Brexit artçı şoku sonrası piyasalarda geçici iyileşme yaşanmasına neden oldu. 

 

Dolar/TL’de yükselişlerin satış fırsatı olduğunu düşünmeye devam ederken, geçtiğimiz Cuma günü vurguladığımız kuvvetli teknik destek olan 2,86-2,87 seviyelerinden tepki yükselişinin geldiğini görüyoruz. Çarşamba günü 2,9555 seviyesini gören Dolar/TL’de hareketlerin 2,88-2,96 bandının kırıldığı yönde hızlanabileceğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz Cuma günü 3,03 gören döviz sepeti açılışta 3,06’dan işlem görürken, Euro/TL’de 3,18-3,27 teknik bandının kırıldığı yönde hareketliliğin başlayabileceğini öngörüyoruz. Euro/Dolar paritesinde Çarşamba günü dünya genelinde yaşanan finansal strese rağmen 1,10 desteğinin korunduğunu ancak doların güvenli liman özelliğini koruması nedeniyle paritede yükselişlerin satış fırsatı olabileceğini görüyoruz. Sterlin/Dolar paritesinde Brexit stresinin canlanmasıyla Çarşamba günü 1985’ten bu yana görülen en düşük seviye olan 1,2796’ya ulaşılırken Brexit belirsizliğinin devam etmesi beklendiğinden paritede yükselişler satış fırsatı olmaya devam ediyor.

 

Bugün günlerden tarım dışı istihdam... 15:30’da ABD Haziran ayı tarım dışı istihdam artışı (beklenti: 180 bin kişi) ve ortalama saatlik ücretler değişimi (beklenti : aylık %0,2 artış) takip edilecek. Hafta içerisinde yayınlanan ABD ISM imalat dışı PMI verisinin enflasyon bileşeninde Mayıs ayına göre yükseliş görülmesi ve ADP özel sektör istihdam verisinin beklentilerin (160 bin kişi) üzerinde 172 bin kişi artış göstermesi bugün yayımlanacak ABD tarım dışı istihdam verisinde beklentilere yakın bir sonuç görülmesi olasılığını artırıyor. Tahmin edilmesi oldukça zor olan tarım dışı istihdam artışı verisinde beklentiler üzerinde bir veri gelmesi durumunda Dolar/TL 2,96 direncine doğru hareket edebilir. Beklentilerin dahilinde bir sonuç ise geçtiğimiz ay yaşanan aşağı yönlü sürpriz sonrası toparlanmaya işaret edeceğinden Dolar/TL üzerinde sınırlı pozitif etki yapabilir. 

 

Okan Ertem, FRM

Research

Manager - Global Markets

YASAL UYARI: Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil , suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ’nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır. Bu rapor, yorum ve tavsiyelerde yer alan bilgiler “yatırım danışmanlığı” hizmeti ve/veya faaliyeti olmayıp; yatırım danışmanlığı hizmeti almak isteyen kişi ve kurumların, iş bu hizmeti vermeye yetkili kurum ve kuruluşlarla temasa geçmesi ve bu hizmeti bir sözleşme karşılığında alması SPK mevzuatınca zorunludur.   "Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.  Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir."

 

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.