success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

ABD endeksleri zirve tazelemeye devam ediyor...

15.08.2016 09:38


Günaydın,

Geçtiğimiz hafta ABD’de hayal kırıklığı yaratan verimlilik göstergesi ve perakende satış performansına rağmen sağlıklı görünen işgücü piyasası Fed’in yavaş ve kademeli (FOMC üyesi Bullard’ın değimiyle 1 faiz artırımı mümkün) faiz artırımı hikayesini masada tutmaya devam ediyor. Ekonomik aktivitenin öncü göstergelerinden ABD tahvil getiri eğrisi önümüzdeki dönemde resesyona işaret etmeye devam ederken (2007’den bu yana görülen en yatay eğime sahip) hisse senedi endeksleri nispet yaparcasına zirve tazeliyorlar. Bol likiditenin tüketim ve kredi kanalı yerine finansal piyasaları tercih ettiği ABD’de karlılık problemi yaşayan hisse senetlerine yaşanan para girişi Dow, S&P ve Nasdaq’a yeni zirve yaptırmaya devam ediyor. Volatilite göstergesi VIX’e dayalı kontratlarda kısa pozisyonların rekor seviyeye ulaşması ve LIBOR faizinde hızlı yükseliş (repo teminat problemi nedeniyle) orta vadede ABD endekslerinin sert satışa maruz kalabileceğini gösterse de mevcut durumda suni pembe tablonun bir süre daha devam edebileceği görülüyor.  LIBOR faiz oranları ve TED spreadinde artış sinyalleri, Çin ekonomisinde üstün ilk çeyrek performansı sonrasında yaşanan durgunluk, İtalyan bankacılık sisteminde tam olarak çözülemeyen problemler global risk ortamını canlı tutarak altın fiyatlarına destek olmaya devam ediyor. Fed Eylül ayında faiz artırsa bile artırımların hızlı ve sık olmayacağı beklentisi ile yukarı yönlü isteğini devam ettiren ons altında kısa vadeli 1330 orta vadeli 1280 dolar stop-loss seviyesi olarak esas alınabilir. 1,1250 geçilmediği sürece Euro/Dolar paritesinde aşağı yön isteği korunurken Brent petrolde ekonometrik modellerin referans verdiği 50 dolar ve üstü fiyatlara ulaşılabilir. Bu hafta uluslararası gündeme bakıldığına ABD Temmuz ayı enflasyonu (Salı 15:30), Fed’in Temmuz ayı toplantısına ait tutanaklar (Çarşamba 21:00) ve Alman ZEW ekonomik koşullar endeksi (Salı 12:00)  takip edilecek.

Bugün... Uluslararası ölçekte etki yapabilecek bir veri bulunmuyor.

Salı... Almanya ZEW ekonomik koşullar endeksi (12:00) açıklanıyor. Beklenti endeksin Ağustos ayında 50,0 seviyesine  (Temmuz 49,8) yükselmesi yönünde. Beklentilerin üzerinde bir veri Euro/Dolar paritesine pozitif etkide bulunabilir. ABD Temmuz ayı çekirdek TÜFE verisinde aylık %0,2 yıllık %2,3 artış bekleniyor. Beklentilerin üzerinde artış USD pozitif etki yapabilir.

Çarşamba... ABD ham petrol stoklarında 1 milyon varil artış bekleniyor. Son dönemde açılan petrol kuyusu sayısında artış görülen ABD’de petrol stoklarında beklentilerin üzerinde artış görülmesi durumunda fiyatlar negatif etkilenebilir. Beklentilerin altında bir artış ise fiyatları 50 dolar üzerine taşıyabilir. 21:00’de Fed’in Temmuz ayı toplantısına ait tutanaklar yayınlanıyor. Üyelerin enflasyonist baskıya dair görüşlerinin yer alması muhtemel görünüyor. Tutanakların Eylül ayında faiz artırımı yapılabileceğine dair ipucu taşıması durumunda USD pozitif, altın negatif etkilenebilir. 

Perşembe... İngiltere perakende satışlar (11:00 beklenti aylık %0,1 artış) açıklanıyor. Brexit oylaması sonrasında İngiliz ekonomisinin gidişatı hakkında ipucu verecek olan veriyi takiben 12:00’da EUR bölgesi Temmuz ayı çekirdek TÜFE verisi (beklenti: yıllık %0,9 artış) açıklanıyor. TÜFE’de beklentilerin üzerinde bir artış EUR pozitif etki yapabilir.

Okan Ertem, FRM
Research
Manager - Global Markets

 

YASAL UYARI: Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil , suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ’nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır. Bu rapor, yorum ve tavsiyelerde yer alan bilgiler “yatırım danışmanlığı” hizmeti ve/veya faaliyeti olmayıp; yatırım danışmanlığı hizmeti almak isteyen kişi ve kurumların, iş bu hizmeti vermeye yetkili kurum ve kuruluşlarla temasa geçmesi ve bu hizmeti bir sözleşme karşılığında alması SPK mevzuatınca zorunludur.   "Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.  Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir."

 

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.