success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Fed etkisi devam ediyor...

31.08.2016 08:42


Günaydın,

 

Geçtiğimiz hafta beklentilerin üzerinde gelen ABD enflasyon verileri ile birlikte dün açıklanan tüketici güven endeksinde 2015 yılı Eylül ayından bu yana görülen en yüksek seviyeye (101.1) ulaşılması Eylül ayı faiz artırımını gündeme oturturken, bu durum doların değer kazanmasına ve emtia piyasalarında sert satışlara neden oluyor. Irak Petrol Bakanı’nın olası bir petrol arz anlaşmasına destek vereceğini açıklamasına rağmen değer kazanan dolar eşliğinde gerileyen petrol fiyatlarında (Brent) 46 dolar üzerinde kalındığı sürece yukarı isteğin sürebileceğini değerlendiriyoruz. Kritik Eylül ayına Fed korkusuyla girilirken getiri arayışındaki yatırımcıların portföylerine katmaya devam ettikleri ABD 10 yıllık tahvillerin getirisinin Fed faiz artırım olasılığındaki artışa rağmen %1,6 altında seyrettiğini izliyoruz. ABD şirket karlılıklarındaki düşüşü dikkate almayan S&P 500 zirve arayışına devam ederken, ABD  10 yıllık tahvillerine benzer şekilde güvenli liman konumuna girmiş bulunuyor. Doların gelişmiş ülke para birimi sepetine karşı değerini ölçen Dolar endeksi (DXY) kritik 95 seviyesinin üzerinde işlem görürken Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisine kadar geçecek sürece dolardaki değerlenme trendi devam edebilir. Bu süreçte Dolar/Yen paritesinin 104 hedefimizi yaklaştığını gözlemliyoruz. Dolar karşısında değer kaybeden Euro, Avrupa bölgesi endekslerinin primlenmesine yol açarken,  ABD hisse senedinin ileri tarihli volatilitesini gösteren kontratlarda (VIX futures) gergin bekleyiş sürüyor. Cuma ABD tarım dışı istihdam, haftasonu G-20 toplantısı, 8 Eylül ECB ve 21 Eylül Fed-BOJ toplantılarının gündemde olacağı Eylül ayı ABD ve gelişmekte olan ülke hisse senetlerinde baskı yaratabilir. 

 

Bugün... 12:00’de Avrupa bölgesi TÜFE verisi (beklenti: %0,3 aylık artış) açıklanıyor. Beklentilerin üzerinde bir veri Euro/Dolar paritesindeki değer kayıplarına bir nebze nefes aldırabilse de doların değer kazancını durduramayabilir. 15:15’de tarım dışı istihdam (TDİ) verisine gösterge sayılan (piyasada yakından takip ediliyor ancak TDİ ile tutarlılığı düşük)  ABD ADP özel sektör istihdam verisi açıklanıyor. Geçtiğimiz haftalarda açıklanan Philly FED ADS İş koşulları endeksinin yükseliş göstermesi nedeniyle bugün ADP’de beklentilerin üzerinde bir sonuç görebiliriz. Fed faiz artırımı ihtimalinin gündemde olması nedeniyle piyasanın olumlu ABD verilerine karşı tepkisi geçmişe göre fazla olabilir. Bu nedenle beklentilerin (175 bin) üzerinde bir artış dolar pozitif etki yapabilir. 17:30’da ABD ham petrol stokları haftalık değişimi (beklenti stoklarda 921 bin varil artış) açıklanıyor. Beklentilerin üzerinde bir artış petrol fiyatlarını (Brent) 46 dolara doğru taşıyabilecekken, beklentilerin üzerinde bir artış yeniden 48 dolar üzerine çıkılmasına neden olabilir. 

 

Okan Ertem, FRM
Research
Manager - Global Markets

 

YASAL UYARI: Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil , suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ’nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır. Bu rapor, yorum ve tavsiyelerde yer alan bilgiler “yatırım danışmanlığı” hizmeti ve/veya faaliyeti olmayıp; yatırım danışmanlığı hizmeti almak isteyen kişi ve kurumların, iş bu hizmeti vermeye yetkili kurum ve kuruluşlarla temasa geçmesi ve bu hizmeti bir sözleşme karşılığında alması SPK mevzuatınca zorunludur.   "Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.  Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir."

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.