Uluslararası piyasalarda önümüzdeki hafta...
02.09.2016 05:25
Uluslararası piyasalarda tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin (180 bin kişi) altında (150 bin kişi) artış göstermesi sonrasında 21 Eylül tarihindeki Fed toplantısında faiz artırım olasılığı %40’lardan %26 seviyesinde düşerken, doların zayıflamaya devam edebileceği ve hisse senedi- emtia fiyatlarının desteklenebileceği haftalara giriyoruz. TDİ verisinin aşağı yönlü sürpriz yapması sonrasında Fed’in Eylül ayı faiz artırım olasılığı oldukça azalmış durumda olsa da , bu noktadan itibaren Fed Başkan ve üyelerinin yapacakları konuşmalar kritik olacak. Burada üyelerin faiz artırımı konusunda ısrarcı olmamaları durumunda dolarda değer kaybı devam edebilir. Gelişmekte olan ülke hisse senetleri ve altın fiyatları, bu süreçten olumlu yararlanan varlık sınıfları olabilir. Önümüzdeki haftaya baktığımızda uluslararası piyasalarda göze çarpan gelişmeler;
4-5 Eylül - Çin, Hangzhou’da G-20 toplantısı yapılıyor. Toplantıdan, Çin devalüasyonu ve Japon yeninin trendine yönelik açıklamalar gelebilir.
6 Eylül 2016 - ABD ve Avrupa verileri yayımlanıyor.
ABD ISM hizmetler sektörü PMI verisi (beklenti: 55,3): Geçtiğimiz hafta beklentilerin altında gelen imalat sektörü PMI verisi sonrasında ABD ekonomisinin yüzde %80’inden fazlasını oluşturan hizmetler sektöründeki durum Fed’in faiz artırımı için önem teşkil ediyor. Beklentilerin altında bir PMI verisi dolar negatif, gelişmekte olan ülke hisse senetleri pozitif etki yapabilir.
Avrupa bölgesi 2.çeyrek büyüme verisi (beklenti %0,3) yayımlanıyor. Beklentilerin üzerinde bir veri Euro/Dolar pozitif etki yapabilir.
8 Eylül 2016 – ECB para politikası toplantısı yapılıyor…
ECB para politikası kararı yayımlanıyor. Piyasa fiyatlaması gösterge faiz oranlarının değiştirilmeyeceği yönünde (Euro/Dolar nötr). İleri vadeli bankalararası LIBOR oranları getiri eğrisinde yataylaşma ECB’nin bu toplantıda olmasa da ileri tarihli toplantılarda mevcut parasal genişleme programında değişikliğe gidebileceğini gösteriyor (Örneğin, ECB mevduat faiz oranı, -40 baz puan, altında faizle işlem gören ülke tahvillerinin de ECB tarafından satın alınması . Avrupa Bölgesi’nde son dönemde açıklanan verilerin karmaşık bir görünüm sergilemesi de ECB’nin bu toplantıda “bekle-gör” stratejisini sürdürebileceğine işaret ediyor. Mevcut durumda ECB, aylık 80 milyar Euro’luk tahvil alım programı, -40 baz puan mevduat faiz oranı ve şirket tahvil alımı programını sürdürüyor.
Çin dış ticaret verileri yayımlanıyor… Ağustos ayında Yuan bazında ihracatta %2,7, ithalatta %1 artış bekleniyor. Beklentilerin üzerinde bir dış ticaret hacmi (ithalat + ihracat), Çin ekonomik aktivitesinde pozitif bir görüntüye ve petrol/emtia fiyatlarında pozitif etki yapabilir.
9 Eylül Cuma – Çin Enflasyon verisi yayımlanıyor. Ağustos ayında enflasyonun %1,7 artış göstermesi bekleniyor. Beklentilerin üzerinde bir veri Çin’in faiz indirimlerini zorlaştırabileceği için emtia negatif etki yapabilir.
YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.
Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.memnuniyeti@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.