success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Uluslararası Piyasalar: BOJ politika değişikliğine gidiyor

21.09.2016 09:05


Günaydın,

Japonya Merkez Bankası (BOJ) gösterge faiz oranını -10 baz puanda tutarken, 80 trilyon Yen’lik parasal genişleme program büyüklüğünü değiştirmedi.  Bu noktadan itibaren para tabanının hedeflenmeyeceğini ancak getiri eğrisinin eğiminin kontrol edilmesi amacıyla para tabanı hedefinin bırakılacağı belirtildi. Parasal genişleme için vade hedefi kaldırıldı ve enflasyon yüzde 2’yi geçene kadar devam ettirileceği (hisse senetleri pozitif) açıklandı. 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin %0,0 civarında tutulması taahhüt edilerek, faiz hedeflemesi ve getiri eğrisinin dikleştirilmesi amaçlandı. Japonya Merkez Bankası’nın politika değişikliğine gitmesi ve belirsizliği artırması nedeniyle karar dolar pozitif olarak yorumlanabilir. Ancak getiri eğrisinin dikleşmesi ile bankacılık sisteminin karlılığının artması beklendiğinden açılışta Nikkei endeksi %1’in üzerinde primle işlem görüyor. Gelişmekte olan ülke borsaları da bu karardan ilk etapta pozitif etkilenebilir.  Dolar/TL’de 2,96-2,99 bandının kırıldığı yönde işlemler hızlanabilir. Ons altında yukarı yönlü istek devam edebilir, uzun pozisyonlarda 1280 dolar zarar-kes seviyesi referans alınabilir. BIST100’de 76100 seviyesi zarar-kes olmak üzere yukarı yönlü istek devam edebilir.

 

BUGÜN …

Fed bugün ne yapabilir, piyasa nasıl etkilenebilir? (Bugün 21:00)

Bugün saat 21:00’de Fed faiz kararı, kararın açıklaması ve Fed üyelerinin 2016-2019 yılları faiz tahminleri yayımlanıyor. Karar sonrası Fed Başkanı Yellen basın toplantısı (21:30) yapacak.

Tüketim (perakende satışlar) ve imalat (ISM, Empire Man.) tarafından kötü performans sergileyen ancak ücret enflasyonu ve toplam fiyatlarda artış görülen ABD ekonomisi FED’i 21 Eylül tarihli toplantısında kararsız konuma sürüklerken,  gösterge faiz oranının değiştirilmesi beklenmiyor (Vadeli piyasalar %20, anketler %15 ihtimal veriyor).  Ancak faiz kararının yanı sıra Fed üyelerinin önümüzdeki dönemdeki tahminleri de yayımlanacak.  İleri dönük faiz artırım tahminlerinin aşağı yönlü revize edilmesi beklenirken Fed kararıyla ilgili çeşitli senaryolar aşağıdaki gibi özetlenebilir:

 

Yüksek ihtimal tanınan senaryo : Fed faiz artırmaz ve ileri dönük faiz tahminleri (DOTS) aşağı yönlü revize edilir. Bu durum güvercin gibi gözükse de piyasa bu senaryoyu halizahırda fiyatladığı için Fed açıklamasının detaylarına dikkat çekilir. Fed açıklamasında “yakın dönem risklerde dengeli bir görünüm izlendiği” belirtilerek bir miktar şahin ton verilebilir. Dolar/TL nötr/hafif yukarı yönlü, hisse senetleri nötr/hafif aşağı yönlü etkilenir. Piyasada en yüksek olasılık tanınan senaryo olarak göze çarpıyor.

Şahin senaryo (1): Fed faiz artırmaz ve ileri dönük faiz artırım tahminleri (2017-2019 DOTS) değiştirilmez. Fed açıklamasında “yakın dönem risklerde dengeli bir görünüm izlendiği” ibaresi yer alır. Dolar hafif pozitif, hisse senetleri hafif negatif etkilenir

Şahin senaryo (2): Fed faiz artırır, ancak faiz artırımı piyasada beklenmediği için ileri tarihli üye faiz artırım tahminleri (DOTS) aşağı yönlü revize edilse bile dolar pozitif, hisse senetleri negatif etki yapar.

Güvercin senaryo : Fed faiz artırmaz, Fed üyelerinin ileriye dönük faiz tahminleri aşağı yönlü revize edilir, Fed açıklamasında son dönem verilerin kötü seyrine değinilir. Bu senaryoda Dolar/TL aşağı yönlü, hisse senetleri yukarı yönlü etkilenir.

17:30’da ABD ham petrol stokları yayımlanıyor. Geçtiğimiz hafta 550 bin varil azalan stoklarda bu hafta 3,3 milyon varil artış bekleniyor. Stoklarda beklentilerin altında (3,3 m varil) bir artış petrol fiyatları pozitif etki yapabilir. 28 Eylül tarihinde Cezayir’de yapılacak Uluslararası Enerji Forumunu takiben yapılacak gayri resmi toplantıda OPEC üye ülkeleri ve Rusya arasında olası bir arz kesintisi anlaşması ihtimali masada kalmaya devam ederken, Brent petrol fiyatlarında dalgalı seyir devam ediyor. Fiyatlarda bu ay işlemlerin 44-51 dolar aralığında gerçekleşmesini beklemeye devam ederken, ekonometrik modeller fiyatların bir süre daha yukarı yön isteğinin baskın olacağına işaret ediyor.  

 

Okan Ertem, FRM
Research
Manager - Global Markets

 

YASAL UYARI: Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil , suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ’nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır. Bu rapor, yorum ve tavsiyelerde yer alan bilgiler “yatırım danışmanlığı” hizmeti ve/veya faaliyeti olmayıp; yatırım danışmanlığı hizmeti almak isteyen kişi ve kurumların, iş bu hizmeti vermeye yetkili kurum ve kuruluşlarla temasa geçmesi ve bu hizmeti bir sözleşme karşılığında alması SPK mevzuatınca zorunludur.   "Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.  Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir."

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.