success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Bu hafta ABD ve Çin verileri, ECB ve TCMB gündemi oluşturacak

17.10.2016 09:01


Piyasalar... G7 Merkez Bankaları’nın para politikasında genişleme sürecine ara verebileceği beklentisi ve olumsuz gelen Çin verileri eşliğinde yatay ve hafif negatif seyreden hisse senedi piyasaları ile değerlenen doların hakim olduğu bir haftayı geride bıraktık. Euro/Dolar paritesinde (bkz. Perşembe günü) short pozisyonda olanları bu hafta önemli riskler beklerken, ons altında 1265, Brent petrolde 52,5, Dolar/Yen paritesinde 104,5, Dolar/TL’de 3,10 geçilmeden yeni alım yapmak uygun olmayabilir. Dolar/TL’de pozisyon taşıyanlar için zarar-kes seviyesi 3,0650’de bulunuyor. BIST100’de Cuma günü başlayan yukarı yönlü hareketin devamı için 78200 seviyesi üzerinde kapanış yapılması gerebilir. Çarşamba günü yayımlanacak Çin verileri ve Perşembe günü ECB ve TCMB faiz kararı endeks için ana katalizör konumunda olabilir. S&P 500’de ABD şirket karları ana beklenti konumundayken, 2100 üzerinde kalındığı sürece yukarı istek devam edebilir.

 

BU HAFTA

 

Salı ABD Eylül ayı çekirdek enflasyon verisi, Çarşamba Çin makro verileri, Perşembe ECB ve TCMB para politikası toplantı kararları yakından takip edilecek.

 

Bugün... Geçtiğimiz hafta yayımlanmayan Çin yeni kredi hacminin (geçtiğimiz ay 948 milyar Yuan – beklenti 1 trilyon Yuan)  bugün açıklanması bekleniyor. Beklentilerin üzerinde bir rakam, petrol başta olmak üzere emtia fiyatları ve hisse senedi endeksleri üzerinde pozitif etki yapabilir.  12:00’de Euro bölgesi TÜFE rakamı (aylık %0,4) açıklanıyor. Beklentilerin üzerinde bir rakam, Perşembe günkü ECB kararında parasal genişleme programında daralma beklentisini artırarak Euro pozitif etki yapabilir. ABD’de Bank of America bilançosu yayımlanıyor.

 

Salı... 15:30’da ABD’de Eylül ayı çekirdek enflasyon verisi (beklenti: %0,3 aylık %1,5 yıllık) açıklanıyor. Son dönemde yayımlanan verilerin enflasyon bileşenlerinde görülen ivme dikkate alındığında beklentilerin üzerinde bir rakam gelme olasılığı artıyor. Böyle bir senaryo dolar pozitif etki yapabilir. ABD’de Blackrock ve Goldman Sachs bilançoları takip edilecek.

 

Çarşamba sabah TSİ 04:00 - Trump ve Clinton son kez karşı karşıya geliyor... Daha önceki TV münazaralarında Trump’a (oy oranı %40) üstünlük sağlayan Clinton’ın (oy oranı %45) University of Nevada’da yapılacak münazaradaki performansı yakından takip edilecek. Clinton’ın üstünlüğünü koruması hisse senetleri pozitif, dolar negatif etki yapabilir.

 

Çarşamba.. Çin verileri açıklanıyor. Geçtiğimiz hafta Çin büyümesine ilişkin negatif sinyaller vererek hayal kırıklığı yaratan Çin dış ticaret dengesi sonrasında yatırımcılar 3.çeyrek büyümesi (beklenti yıllık %6,7), sanayi üretimi (beklenti yıllık %6,4) ve sabit yatırımlar (beklenti %8,2) verilerini takip edecekler. Dünya piyasalarının katalizörü olan büyüme değişkeninin en önemli parçası olan Çin’de beklentilerin üzerinde gelebilecek veriler gelişmekte olan ülke hisse senetleri başta olmak üzere, dünya hisse senedi ve emtia piyasaları pozitif etki yapabilir. Çin’in devalüasyon sürecine bir süre ara verilmesine (devam edecek) ve dolar negatif etkiye neden olabilir.  Verilerin beklentilerin altında gelmesi ise hisse senetleri ve emtia fiyatlarını olumsuz etkileyebilir. ABD’de Morgan Stanley bilançosu takip edilecek. 17:30’da ABD haftalık ham petrol stokları yayımlanıyor. FOMC üyeleri Williams (15:45 – oy kullanmıyor), Harker (19:15 – şahin – 2017’de oy kullanıyor), Kaplan (20:30 – Kaplan – nötr – 2017’de oy kullanıyor) konuşmaları takip edilecek. Perşembe sabah 02:45’te ise NY Fed Başkanı Dudley konuşacak. Güvercin olarak bilinen ancak son zamanlarda faiz artırımlarını destekleyici bir tonda konuşan New York Fed Başkanı’nın yorumları piyasaları etkileyecek boyutta olabilir.

 

Perşembe –ECB  parasal genişleme politikasında tarihi manevraya hazır mı? (14:45 karar, 15:30 Draghi konuşması). Deflasyonist baskıyı yenemeyen ve negatif faiz politikası ile uzun süredir içinde bulundukları girdaptan çıkmaya çalışan BOJ ve ECB’nin yol haritası bu hafta biraz daha belirginleşiyor.   Japonya Merkez Bankası’nın 10 yıl vadeli tahvil faizlerini sıfır noktasında tutarak (sıfırın üzerinde sınırsız likidite verip tahvil alımı yaparak, perpetual bond etkisi yaratabilir) kısa vadeli faizleri düşürmeyi içeren programından sonra bu hafta ECB’nin aylık 80 milyar Euro’luk tahvil alım programı hacmini düşürmesi beklentisi giderek artıyor. ECB, ABD ve Japonya getirilerinin artış göstermesi ve Euro/Dolar paritesinin 1,10 altına gerilemesini avantaj olarak kullanıp bu hafta “tapering” olarak adlandırılan sürece başlayabilir. Ya da bu sürecin başlangıcına dair işaretler verilebilir. Tüm bu gelişmeler 1,1070 seviyesini aşağı yönde kırarak “short (kısa)” pozisyona geçen paritede, yukarı yönde ani bir tepkiye neden olabilir, kısa pozisyonda olanlar için risk oluşturabilir.  14:00’te TCMB faiz kararı açıklanıyor. Piyasa beklentisi gecelik borç verme faiz oranında 25 baz puan indirim yapılması yönünde. TCMB’nin faiz oranını sabit bırakması durumunda Dolar/TL aşağı yönlü etkilenebilir.

 

Cuma... 09:35’de BOJ Başkanı Kuroda, 17:30’da FOMC üyesi Tarullo (oy kullanıyor – güvercin) konuşmaları izlenecek.  

 

Okan Ertem, FRM
Research
Manager - Global Markets

 

YASAL UYARI: Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil , suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ’nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır. Bu rapor, yorum ve tavsiyelerde yer alan bilgiler “yatırım danışmanlığı” hizmeti ve/veya faaliyeti olmayıp; yatırım danışmanlığı hizmeti almak isteyen kişi ve kurumların, iş bu hizmeti vermeye yetkili kurum ve kuruluşlarla temasa geçmesi ve bu hizmeti bir sözleşme karşılığında alması SPK mevzuatınca zorunludur.   "Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.  Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir."

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.