success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Uluslararası Piyasalar: ABD enflasyon verisi takip edilecek

18.10.2016 08:59


Fisher  ABD gösterge faiz oranlarının uzun süre düşük seviyelerde kalacağını tahmin eden gruba dahil oluyor... Şahin (faiz artırımlarını destekleyici) kimliğiyle tanınan Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fisher yaptığı konuşmada Fed’in gösterge faiz oranının orta-uzun vadede yakalayacağı ortalama seviyesinin “yaşlı nüfus, yavaşlayan yatırım harcamaları ve zayıf global büyüme” nedeniyle düşük seviyelerini koruyacağını ifade etti. Fisher kamu harcamalarında GSYİH’nin yüzde 1’i kadar artışın “denge” faiz oranında yukarı yönlü 50 baz puan, vergi oranlarında GSYİH’nin yüzde 1’i kadar düşüşün gösterge faiz oranında aşağı yönlü 40 baz puan etkisi olabileceğini belirtti.

 

İtalyan Bankacılık sistemi sorunlu yapısına rağmen rahatça borçlanmaya devam ediyor.... Unicredit SpA dün 10 yıl vadeli tahvil ihracıyla 1,6 milyar Euro borçlanma gerçekleştirdi. Borçlanma faiz oranı %2,2 olurken, 10 yıl vadeli İtalyan Hükümet tahviline göre 80 baz puan ilave getiri ödenmiş oldu. Son dönemde takipteki krediler sorunu ile gündeme gelen İtalyan bankacılık sitemine ilişkin olarak global yatırımcıların kredi riski algısının minimum düzeyde olduğu ve bol likiditenin dünya genelinde getiri arayışının devam ettiği görülüyor. Unicredit tarafından ihraç edilen tahviller üzerinde iflas durumunda kaybın tamamen yatırımcı tarafından üstlenileceğine dair hükmün yer almasına rağmen (mevduat sahipleri ve hükümet, tahvil yatırımcısını korumak zorunda değil) rahat bir şekilde borçlanılması likiditenin getiri arayışında seçiciliğinin kalmadığını gösteriyor.

 

Piyasalar... Libya’da artan üretim nedeniyle petrol fiyatlarında yaşanan düzeltme ABD enerji hisselerinde satışa ve ABD hisse senedi endekslerinin satıcılı kapanmasına neden oldu. Volatilite artarken (VIX:16) dün doların dünya genelinde hafif değer kaybını izledik. Gelişmekte olan ülke para birimleri Yuan devalüasyonu eşliğinde değer kaybederken, bugün açıklanacak ABD Eylül ayı enflasyon verisi (çekirdek beklentilerin üzerinde gelebilir) dolarda yukarı yönlü baskı (bkz. Bugün başlığı) yapabilir. Euro/Dolar paritesinde Perşembe günü beklenirken, ons altında 1265, Brent petrolde 52,5, Dolar/Yen paritesinde 104,5, Dolar/TL’de 3,10 üzerinde kapanışlar yapılmadan yeni alım yapmak uygun olmayabilir. Mevcut uzun pozisyonlar ons altında 1250, Brent petrolde 48.5, Dolar/Yen’de 102.5, Dolar/TL’de 3,0650 üzerinde korunabilir. BIST100’de 78200 seviyesi üzerinde kapanış yapılması gerebilecekken, Çarşamba günü yayımlanacak Çin verileri ve Perşembe günü ECB-TCMB para politikası kararları endeks için ana katalizör konumunda olabilir.

 

Bugün... 15:30’da ABD’de Eylül ayı enflasyon verisi (beklenti: %0,3 aylık %1,5 yıllık) açıklanıyor. Son dönemde yayımlanan verilerin enflasyon bileşenlerinde görülen ivme ve Eylül ayında baz etkisinin yüksek olması (2015 Eylül ayına göre) dikkate alındığında çekirdek enflasyonda beklentilerin (%0,2) üzerinde bir rakam gelme olasılığı artıyor. Böyle bir senaryo dolar pozitif etki yapabilir. ABD’de Blackrock ve Goldman Sachs bilançoları takip edilecek.

 

Okan Ertem, FRM
Research
Manager - Global Markets

 

YASAL UYARI: Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil , suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ’nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır. Bu rapor, yorum ve tavsiyelerde yer alan bilgiler “yatırım danışmanlığı” hizmeti ve/veya faaliyeti olmayıp; yatırım danışmanlığı hizmeti almak isteyen kişi ve kurumların, iş bu hizmeti vermeye yetkili kurum ve kuruluşlarla temasa geçmesi ve bu hizmeti bir sözleşme karşılığında alması SPK mevzuatınca zorunludur.   "Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.  Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir."

 

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.