success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Uluslararası Piyasalar: ECB parasal genişlemeye devam edecek mi?

08.12.2016 08:38


Günaydın,

ECB’nin 2017 politikası bugün şekilleniyor... Aylık 80 milyar Euro tahvil alımı yapan, -40 baz puan mevduat faizi kote eden ve şirket tahvili alımı yapan ECB’nin alım programı Mart ayında bitiyor. Bu toplantıda programın son tarih ve miktarına ilişkin karar (15:45) ve Başkan Draghi’nin konuşması (16:30) takip edilecek. Analizlerimiz toplantı sonucuna ilişkin 2 senaryoya işaret ediyor:

Mevcut tahvil alım programının 80 milyar Euro olarak devam etmesi ve tarihinin 6 ay uzatılması (Baz senaryo). Piyasaların yüksek olasılık verdiği bu senaryonun Euro/Dolar paritesi üzerindeki etkisi sınırlı olabilir. Paritenin orta vadeli seyri, 14 Aralık tarihli Fed toplantısında şekillenecek 2017 politikasına, diğer bir deyişle doların inisiyatifine kalır. Karar gelişmekte olan ülke borsaları ve Avrupa borsaları yükselişlerini perçinleyebilir. Bu seçenek ECB Başkanı Draghi’nin geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosunda yaptığı konuşma sonrasında piyasada yüksek destek buluyor.  

Mevcut programın süresi ile ilgili kararın 19 Ocak toplantısına bırakılması veya süresinin uzatılarak miktarın azaltılması:  Her iki durum da ECB’nin son dönemde “breakeven” ve “5y5y” lerde gördüğü enflasyonist baskı işaretlerini ciddiye aldığını ve “tapering” olarak adlandırılan parasal sıkılaşma sürecine girildiğini gösterir. Böyle bir karar Euro/Dolar paritesinde belirgin pozitif etki yapabilir. Euro/Dolar paritesi Fed politikalarından bağımsız olarak orta-uzun vadeli güçlü kalmaya başlayabilir.

Piyasalar… ECB’nin 2017 yılı politikasının şekillenebileceği bir güne başlarken, piyasaların 14 Aralık tarihli FED toplantısı öncesinde bir miktar toparlanma yaşadıklarını gözlemliyoruz. İtalya krizi ECB’nin yangını rahatça söndüreceği (moral hazard) beklentisiyle İtalya-Almanya tahvil spreadlerinin daralmasına neden olurken, gelişmekte olan ülke kurlarında değerlenme ve borsalarında primlenme sürecine girdik. Bu sürecin 14 Aralık tarihi öncesinde ne ölçüde devam edebileceği şüpheli konumdayken, BIST100’de kritik 76600 seviyemize yaklaşmış konumdayız. Fed’i beklemeyen DAX endeksi kutlamalara erken başlarken, ABD hisse senetlerinde soluksuz yükselişin devam ettiğini görüyoruz. Dolar endeksi yeniden 100 seviyesine gerilerken, Euro/Dolar paritesinde bugün 1,0620- 1,0880 bandının kırıldığı yönde işlemler hızlanabilir.

Çin dış ticaret dengesi olumlu görünüme işaret ediyor… Gerilemesi beklenen Çin Kasım ayı ihracatı Yuan bazında %5,9, dolar bazında %0,1 artış gösterirken, ithalatta da Yuan bazında %13, dolar bazında %6,7 artış görüyoruz. Dış ticaret verilerinde görülen bu olumlu ivme 2017 yılında Çin ekonomik büyümesinin yeniden rayına oturabileceği görüşümüzü destekliyor.

Benzin stoklarında artış petrol fiyatlarında satışa neden oldu… ABD haftalık ham petrol stoklarında beklentilerin (-1,3 milyon varil) altında -2,3 milyon varil azalış görülürken, benzin stoklarında beklentilerin (1,5 milyon varil) oldukça üzerinde 3,4 milyon varil artış görülmesi fiyatlarda baskıya neden oldu. Kış aylarında benzin tüketiminin azalması ileri vadeli petrol talebinde düşüşe işaret ederken, önümüzdeki aylarda benzin stokları verisinin petrol fiyatları üzerindeki etkisi daha yüksek olabilir.

Bugün.. ECB kararı (15:45), ECB Başkanı Draghi basın açıklaması (16:30) ve ABD işsizlik Maaşı başvuruları (beklenti: 258 bin kişi) açıklanıyor.

 

Okan Ertem, FRM
Research
Manager - Global Markets

 

YASAL UYARI: Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil , suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ’nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır. Bu rapor, yorum ve tavsiyelerde yer alan bilgiler “yatırım danışmanlığı” hizmeti ve/veya faaliyeti olmayıp; yatırım danışmanlığı hizmeti almak isteyen kişi ve kurumların, iş bu hizmeti vermeye yetkili kurum ve kuruluşlarla temasa geçmesi ve bu hizmeti bir sözleşme karşılığında alması SPK mevzuatınca zorunludur.   "Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.  Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir."

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.