success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Uluslararası Piyasalar: BOJ kararı ve Avrupa Bankaları

20.12.2016 09:10


Günaydın,

Yılbaşı yaklaşırken fonların yıl sonu işlemlerini tamamlamaları sonrasında dünya piyasalarında likiditenin düştüğünü gözlemliyoruz. Alman Hükümet tahvili vadeli kontratlarında likiditenin (işlem hacmi) yarıya indiği ve Alman 10 yıllık tahvil faizinin 25 baz puana gerilediği gözlemliyoruz. ABD seçimleri öncesinde negatif bölgede seyreden 10 yıllık tahvil getirileriyle mücadele eden Japonya Merkez Bankası, Trump’ın seçilmesiyle birlikte 8 baz puan seviyesini gören getiriler ve 117’ye ulaşan Dolar/Yen paritesiyle oldukça rahatlamış görünüyor. 10 yıllık tahvillerde %0 getiri hedefleyen BOJ’un bu hedefe ulaşmak için fazla efor sarf etmesine gerek kalmamışken, dünya genelinde ECB, BOJ ve diğer Merkez Bankalarının pariteler üzerindeki etkinliğinin FED’in etkisi ile karşılaştırıldığında oldukça sınırlı hale geldiğini izliyoruz.  ABD hisse senedi endeksleri kademeli yükselişlerinde devam ederken, Dow’da 19300, DAX endeksinde 11000, BIST100’de 76100 zarar-kes seviyeleri olarak göze çarpıyor. FED Başkanı Yellen’ın dün yaptığı konuşmasında istihdam piyasasında son dönemlerin en iyi görünümüne ulaşıldığını belirtmesi Euro/Dolar paritesinde 0,95-1,05 hede aralığımızın ortasında fiyatlamalara yol açıyor.

Japonya Merkez Bankası para politikasında bir değişikliğe gitmiyor… Beklendiği gibi -10 baz puan politika faizi, %0 olan 10 yıllık Hükümet tahvili faizi hedefi ve yıllık 80 trilyon Yen’lik para politikası paketini değiştirmeyen bankanın bu kararının piyasa etkisi sınırlı oluyor.

Deutsche Bank’in ABD Adalet Bakanlığında devam eden davası bu günlerde sonuçlanabilir… 2008 yılında Deutsche Bank’ın ipotek kredilerine dayalı ihraçlarına ilişkin ABD Adalet Bakanlığı’nca görülen davada “14 milyar dolar veya daha az” bir cezanın kesileceği yönündeki haberler DB hisselerinde dün satışa neden oldu. Piyasa cezanın 2-5 milyar dolar aralığında olmasını bekliyor. DB 2.çeyrek bilançosunda ise mevcut davalar için 5.5 milyar Euro (5,75 milyar dolar) karşılık ayırmış durumda. Ayrılan arşılık miktarının üzerinde bir ceza kesilmesi DAX endeksinde satışa neden olabilir. Ayrıca diğer Avrupa Banka hisselerinde, benzer satışlar görülebilir. Dün %2,4 gerileyen DB hisseleri 30 Eylül tarihli dip seviyesinden %79 primli işlem görüyor.

İtalyan Bankası Monthe Paschi’nin hisse satışı Çarşamba günü bitiyor, satışa talep şimdilik yetersiz… Hisse satışı, borç-sermaye swap’ı ve varlığa dayalı (kredi portföyü) menkul kıymet satışından oluşan 3 ayaklı sermaye artırım planı vasıtasıyla 5 milyar Euro’luk ilave sermaye sağlamaya çalışan bankanın bu girişimi başarılı olmaz ise İtalyan Hükümeti’nin bankaya fonlama yapması bekleniyor. Böyle bir senaryoda Almanya ile İtalya arasındaki AB bankacılık mevzuatına ilişkin problemlerin açığa çıkması ve Avrupa bankacılık sistemi hisselerinin olumsuz etkilenmesi beklenebilir. Detaylı rapor için tıklayınız…  

Bugün… 14:00’da TCMB kararı açıklanıyor. Piyasa beklentisi (konsensus) üst bant ve gösterge faiz oranında  25 baz puan artırım yapılması yönünde.  

 

 

Okan Ertem, FRM
Research
Manager - Global Markets

 

YASAL UYARI: Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil , suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ’nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır. Bu rapor, yorum ve tavsiyelerde yer alan bilgiler “yatırım danışmanlığı” hizmeti ve/veya faaliyeti olmayıp; yatırım danışmanlığı hizmeti almak isteyen kişi ve kurumların, iş bu hizmeti vermeye yetkili kurum ve kuruluşlarla temasa geçmesi ve bu hizmeti bir sözleşme karşılığında alması SPK mevzuatınca zorunludur.   "Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.  Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir."

 

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.