success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Uluslararası Piyasalar: Trump basın toplantısı ve perakende satışlar

09.01.2017 10:10


Günaydın,

Piyasalar... Cuma günü yayımlanan ABD tarım dışı istihdam verisinde beklentilerin altında bir istihdam artışı (157 bin kişi) görülse de önceki ay verisinin yukarı yönlü revize edilmesi (26 bin kişi) ve enflasyonist gösterge olan ortalama saatlik ücretlerde beklentilerin üzerinde aylık %0,4 artış görülmesi Fed’in önünde faiz artırımlarını destekleyici bir ortam olduğunu gösterdi. Veri sonrasında Euro/Dolar paritesinde gerileme, ABD 10 yıllık faiz oranlarında yeniden %2,4 seviyesine yükseliş, gelişmekte olan ülke hisse senetlerinde hafif satıcılı görünüm izledik. Bu hafta piyasalar Trump’ın Çarşamba günü yapacağı basın toplantısına odaklanırken, mevcut gelişmelerden bağımsız olarak ekonometrik modellerimiz ve risk iştahı göstergelerimiz yılın ilk çeyreğinde Euro/Dolar paritesinde 1,0790, ons altında 1200-1250 dolar aralığının önemli direnç olarak kalmaya devam edebileceğini gösteriyor. ABD hisse senetlerinde bu hafta bilanço sezonu etkili olacakken, hisse senetlerinde ana trendin yukarı yönünü koruduğunu gözlemliyoruz. BIST100’de yukarı yön çabası devam ederken, 77800’ün geçilmesiyle trend yeniden yukarı dönebilir.

Çin döviz rezervleri Aralık ayında  41 milyar dolar gerileyerek 3,01 tril. dolar oldu. Döviz kurundaki değer kaybını yavaşlatmak üzere piyasa döviz enjekte eden Çin Merkez Bankası’nın bu politikası 2016 yılında 300 milyar dolarlık rezerv kaybında neden oldu. Dünya genelinde dolar likiditesinin azalması ve Trump döneminde Fed politikalarının şahinleşmesi beklentimiz nedeniyle Dolar/Yuan kurundaki yükselişin 2017 yılında da devam etmesini bekliyoruz.

2017 yılı global bankaların yoğun miktarda borç ihracıyla başladı... 2017’nin ilk 8 gününde global şirkletler toplam 72 milyar dolarlık tahvil ihracı yaparken bunun 42 milyar doları bankalara ait ihraçlardan oluştu. Yıl boyunca Fed faiz artırımlarının borçlanma maliyetlerini yükselteceği beklentisi ve Avrupa bankalarının sermaye yeterliliği rasyolarını iyileştirme çabaları nedeniyle tahvil ihraçlarında patlama yaşanıyor. 2016 yılının tümünde yaklaşık 25 milyar dolar ihraç yapan şirketlerin 2017’nin başından bu yana 72 milyarlık ihraç hacmine ulaşmaları dikkat çekiyor. Bu durum önümüzdeki dönemde bankaların borçlanma maliyetlerini kontrolde tutarak karlılıklarını artırmalarına ve Avrupa, ABD bankalarının hisse senetlerinde 2017 yılında yukarı yönlü trendin (zaman zaman satış baskısı olabilse de) devam etmesine neden olabilir. Buna ilaveten sabit getirili menkul kıymet işlem hacminin artmasıyla bu piyasadan elde edilen komisyon karları ABD ve Avrupa bankalarına olumlu yansıyabilir.

 

BU HAFTA

Veri yoğunluğu az olan ancak 2017’de oy kullanacak FOMC üyelerinin konuşma yapacağı bu hafta, Çarşamba günü ABD’nin yeni başkanı Trump’ın basın toplantısı ve Cuma günü ABD Aralık ayı perakende satışlar verisi yakından takip edilecek. ABD’de şirketlerin 2016 yılı son çeyrek bilançoları açıklanıyor.

Pazartesi... FED üyeleri Rosengren (17:00), Lockhart (20:45) ve Evans (21:00) konuşma yapıyor. 2017’de oy kullanacak olan Evans’ın konuşması yakından takip edilecek. ABD bilanço sezonu Alcoa bilançosuyla başlıyor. Şirketler bütününde %6 kar artışı, finansallarda %15,7 kar artışı bekleniyor.

Salı... Çin enflasyon verileri açıklanıyor (04:30). Tüketici fiyatlarında %2,3, üretici fiyatlarında %4,5 artış bekleniyor.

Çarşamba... ABD’nin yeni başkanı Donald Trump seçimlerden bu yana ilk kez basın toplantısı yapıyor. Konuşmasında vergi reformları ve dış ticaret konusundaki yorumları yakından takip edilecek. Genişleyici maliye politikasında ısrarcı bir ton belirlemesi durumunda ABD faiz oranları ve doları pozitif etkileyebilir. 18:30’da ABD haftalık ham petrol stokları değişimi yayımlanıyor.

Perşembe... FOMC üyeleri Harker ve Evans (16:30), Lockhart, Bullard (21:15) ve Kaplan (21:45) konuşma yapıyor. 2017’de oy kullanacak Kaplan, Harker ve Evans’ın yorumları yakından takip edilecek.

Cuma... 06:00’da Çin dış ticaret verileri yayımlanıyor. Kasım ayında Çin ihracatında %3,5 düşüş ithalatında %6,7 artış bekleniyor. 16:30’da ABD Aralık ayı perakende satışlar verisi yayımlanıyor. Konsensüs beklenti toplam satışlarda %0,7, çekirdek satışlarda %0,5 artış görülmesi yönünde. Perakende satışlar ile birlikte üretici fiyatları endeksi de yakından takip edilecek. JPMorgan, Bank of America ve Wells Fargo’nun 2016 yılı son çeyrek kar rakamları açıklanıyor. 

 

Okan Ertem, FRM
Research
Manager - Global Markets

 

YASAL UYARI: Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil , suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ’nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır. Bu rapor, yorum ve tavsiyelerde yer alan bilgiler “yatırım danışmanlığı” hizmeti ve/veya faaliyeti olmayıp; yatırım danışmanlığı hizmeti almak isteyen kişi ve kurumların, iş bu hizmeti vermeye yetkili kurum ve kuruluşlarla temasa geçmesi ve bu hizmeti bir sözleşme karşılığında alması SPK mevzuatınca zorunludur.   "Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.  Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir."

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.