success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Euro/Dolar, ons altın güçleniyor; S&P500, ABD faizleri ve petrolde aşağı yönlü baskı devam edebilir...

27.03.2017 08:47


Günaydın,

 

ABD’de Cumhuriyetçi parti içerisinde güçlenen muhalif grubun Trump sağlık reformunun yasalaşmasını engellemesi, Trump politikalarının geleceğine ilişkin olumsuz beklentileri artırıyor. Sağlık yasasına ilişkin oylamanın ertelenmesi S&P500’ün Cuma günü içerisinde 2330 seviyesine kadar gerilemesine neden olurken, endeks hafif pozitif bölgede kapamayı başardı. Bu noktadan itibaren ABD yönetiminin vergi reformunu ön plana çıkarması ve temsilciler meclisinin oylamasına sunması bekleniyor. Genel görünüm uluslararası piyasalarda risk iştahının bozulmadığına işaret etse de önümüzdeki günlerde S&P500 ve dolayısıyla global olarak hisse senetlerinde aşağı yönlü baskı izleyebiliriz. Açılışta Euro/Dolar paritesinin kritik 1,0830 üzerine yerleştiğini görüyoruz, ilk durağı 1,1095 olabilir. Ons altın 1256 dolarda ve  tahmin aralığımızın (1250-1280 dolar) içerisine yerleşmiş bulunuyor. Sterlin/Dolar’da ise 1,2580’in aşılmasını bekliyoruz. Dolar ise global ölçekte değer kaybetmeye devam edebilir. Bu hafta Çarşamba günü İngiltere’de Brexit süreci resmi olarak başlarken Perşembe günü ABD dördüncü çeyrek büyüme revizesi ve Cuma günü ABD PCE enflasyon rakamı yakından takip edilecek.

 

Haftalık takvime geçmeden önce bu hafta varlık sınıflarının olası seyrine bakalım:

 

S&P500: Trump reformlarına karşı muhalefetin güçlenmesi endekste baskıyı artırabilir. S&P500 Temettü getirisi %1,97, ABD 10 yıllık tahvili ise %2,4 getiri sunuyor. ABD 10 yıllık tahvili alan bir yatırımcı S&P500 temettü yatırımcısına göre tarihsel olarak yüksek bir ilave getiri sağlıyor. S&P500 mevcut earnings yield %4, “BBB” notuna sahip ABD şirket tahvili ise ortalama %3,66 getiri sağlıyor. S&P500’ün cazibesi giderek azalıyor. 2280-2320 aralığına gerileme beklemeye devam ediyoruz.

 

ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve ons altın... ABD 10 yıllık tahvil modellerimiz %2,1-%2,3 aralığında konsolidasyon beklemeye devam ediyor.  Tahvildeki kısa pozisyonlar kapatılmaya başlandı, yani Trump reformları nedeniyle tahvil faizlerinin yükseleceğine inananların sayısı gün geçtikçe azalıyor.  Petrol fiyatlarındaki gerileme nedeniyle enflasyon beklentileri de geriliyor. Bu durum ABD faizleri düşerken reel faizlerin gerileme potansiyelini azalttı. Reel faiz ile ters hareket eden ons altın 1250-1280 dolar aralığına geçtiğimiz hafta giriş yapmıştı. Bu aralık içerisinde artık yukarı yönde zorlanma başlayabilir. 1260 dolar kısa vadede ideal kar realizasyonu bölgesi olarak duruyor.

 

Dolar, Euro/Dolar, Sterlin/Dolar... Trump reformlarının gecikmesi  Fed faiz artırımlarının gerekliliğini azaltıyor. Piyasalar tek faiz artırımı bekliyor (2.’ye %35 olasılık tanıyor), Fed 2 faiz artırımı öngörüyor. Kurum olarak 2 artırım beklemeye devam ediyoruz. Ancak geçtiğimiz haftalarda 2 artırım fiyatlamasına piyasalar bağışıklı hale geldi. Bu nedenle doların güç kaybetmeye devam ettiği bir dönemde olabiliriz.

 

Euro/Dolar paritesi için doların değer kaybı yukarı yön için büyük fırsat. 23 Nisan’da yapılacak seçimlerde Euro’dan çıkmak isteyen aday Le-Pen anketlerde geriye düşmüş durumda. Paritede 1,0830 üzerinde kalınmasıyla yukarı yön start vermiş olabilir. İlk durak  1,1095 olarak göze çarpıyor. Verilere bakıldığında bu hafta Cuma günü yayımlanacak Euro bölgesi enflasyon rakamı önem kazanmış durumda. Beklentilerin üzerinde bir rakam pariteye pozitif etki yapabilir.

 

Sterlin/Dolar’da bu hafta Çarşamba günü Brexit sürecinin resmi olarak başlamasıyla yeni bir döneme giriliyor. Ancak AB’nin bu konuyu görüşmesi Nisan sonunu bulacak. İngiltere ve AB arasındaki pazarlıklar ise 2 yıl sürecek. Pazarlıklarda AB ülkelerinin İngiltere’nin cazip koşullarla ayrılmaması için gereken tüm şartları zorlayacağını düşünüyoruz. Bu durum “soft Brexit” konusunu gündemden düşürüyor. Ancak Sterlin/Dolar’da vadeli piyasalarda rekor miktarda kısa pozisyon hala mevcut. Diğer bir deyişle yatırımcıların büyük bölümü Sterlin’in düşeceğine inanıyor. Çoğunluğun aynı yönde toplanması tehlikeli. Paritede 1,2580’in geçilmesi durumunda hızlı bir yükseliş yaşanabilir. Ancak şu an durum nötr. Verilere bakıldığında bu hafta Cuma günü yayımlanacak İngiltere dördüncü çeyrek büyüme rakamı revizesi önem kazanmış durumda. Beklentilerin (çeyreklik %0,7) üzerinde bir rakam pariteye pozitif etki yapabilir.

 

Gelişmekte olan ülke hisse senetleri

 

Gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye karşılaştırmalı analizimiz için tıklayınız.

 

Modellerimiz gelişmekte olan ülke hisse senetlerinin orta-uzun vadeli cazibesini yitirmeye başladığını (Türkiye ve Polonya hariç) gösteriyor, ancak kısa vadeli olarak yükseliş isteği devam edebilir. Gelişmekte olan ülkeler hisse senedi endeksi (MXEF) detaylı bilgisi için tıklayınız.

 

BIST100

 

Gelişmekte olan ülkeler bazlı modellerimiz BIST100’de kısa vade yukarı yön potansiyelini azaldığını ancak orta-uzun vadeli olarak yüksek potansiyele sahip olduğumuzu gösteriyor. Bu  nedenle mevcut yukarı yönlü trendi takip eden yatırımcılar için en yakın zarar-kes olan 89000 seviyesini takip ederek pozisyonlar taşıyabilirler.  Gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye karşılaştırmalı analizimiz için tıklayınız.

 

Teknik analiz raporumuz için tıklayınız.

 

Brent Petrol

 

Pazar günü yapılan OPEC toplantısında Mayıs sonunda sona erecek olan üretim kısıntısı anlaşmasının altı ay uzatılmasına dair mutabakata varıldı. Ancak karar Mayıs ayında yapılacak resmi toplantıya bırakıldı. Bu kararın petrol fiyatları için olumlu etki yapması beklense de son dönemde ABD kayagazı üreticilerinin piyasadaki petrol stoğunu artırması petrol fiyatları üzerinde negatif etkiye neden oluyor. ABD’de geçtiğimiz hafta 21 petrol kuyusu daha açıldı. 10 haftadır yeni kuyu açılıyor. Vadeli piyasalara bakıldığında petrol kontratlarında yatırımcıların long pozisyonları son dönemde bir miktar azalmış olsa da halen yüksek seyrediyor. Brent petrolde yükselişlerin satış fırsatı olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. 46-47 dolar aralığına gerileme beklentimiz devam ediyor.

 

VE BU HAFTA...

 

Çarşamba.. İngiltere’de Brexit süreci başlıyor. Theresa May 50.Maddeyi yürürlüğe koyuyor. AB ile 2 yıl sürebilecek ayrılma süreci başlayacak. Pazarlıkların tüm AB ülkeleri tarafından onaylanması gerekiyor. Sterlin/Dolar paritesinde 1,2580 geçilmeden yukarı yön için erken diyebiliriz.

 

 Perşembe… ABD dördüncü çeyrek büyümesi yayımlanıyor. Verinin üçüncü ve son revizesini göreceğiz. Beklenti %2 artış yönünde.

 

 Cuma… ABD Enflasyonu, Çin verileri yayımlanıyor. Fed’in takip ettiği enflasyon göstergesi olan çekirdek PCE yayımlanıyor. Beklenti yıllık %1,7, aylık %0,2 artış yönünde. PCE’nin beklentilerin üzerinde gerçekleşebileceğini öngörüyoruz.

 

 Çin Mart ayı PMI verileri yayımlanıyor. Ocak ayı verilerinde yılbaşı nedeniyle sağlıklı yapılamayan analizler sonrasında bu aydan itibaren Çin verilerinde detaylar yakından takip edilecek. Ocak ayında yapılan kredi genişlemesinin gecikmeli etkisiyle imalat PMI (beklenti 51.7) verisinde beklentilerin üzerinde bir seyir görebiliriz. Bu senaryo emtia pozitif etki yapabilir.

 

DETAYLI TAKVİM... 

 

 

Gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye hisse senedi stratejisine buradan ulaşabilirsiniz

En çok beğenilen Türk hisse senetleri portföyüne buradan ulaşabilirsiniz

 

 

 

Twitter’da bizi takip etmek için @TradeAll

 

 

 

 

 

Okan Ertem, FRM
Research
Manager - Global Markets

 

YASAL UYARI: Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil , suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ’nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır. Bu rapor, yorum ve tavsiyelerde yer alan bilgiler “yatırım danışmanlığı” hizmeti ve/veya faaliyeti olmayıp; yatırım danışmanlığı hizmeti almak isteyen kişi ve kurumların, iş bu hizmeti vermeye yetkili kurum ve kuruluşlarla temasa geçmesi ve bu hizmeti bir sözleşme karşılığında alması SPK mevzuatınca zorunludur.   "Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.  Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir."

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.