Önümüzdeki hafta gündemde neler var?
30.06.2017 04:46
Önümüzdeki hafta global piyasalarda G20 toplantısı (Cuma-Cumartesi), Fed’in 14 Haziran tarihli toplantısına ait tutanaklar (Çarşamba) ve ABD Haziran ayı tarım dışı istihdam artışı (Cuma) takip edilecek. Türkiye tarafında ise Haziran ayı enflasyon verileri (Pazartesi) önem teşkil ediyor.
Haftanın ekonomi gündeminin dışına çıkmak isteyen bisiklet severler Tour de France’i (30 Haziran- 3 Temmuz), tenis severler ise Wibledon’ı (3 Temmuz – 16 Temmuz) izleyecekler.
Önümüzdeki hafta global ölçekte önemli etki yapabilecek olaylar ve veriler, ve olası piyasa etkisi aşağıda yer alıyor.
Cumartesi, 1 Temmuz… ECB ve Bundesbank yetkilileri konuşuyor.
Almanya Merkez Bankası Başkanı Weidmann (13:00) ve ECB Yönetim Kurulu Üyesi Mersch (19:30) çeşitli panellerde konuşma yapıyorlar. Hafta içerisinde Draghi yorumları sonrasında ECB’nin parasal sıkılaşma politikasına dair detaylar verebilirler. Konuşmalar, Euro/Dolar paritesi, Alman tahvil faizleri ve DAX için Pazartesi günü etki yapabilir.
Pazar, 2 Temmuz… Tokyo yerel seçimleri yapılıyor, JPY etkilenebilir…
Tokyo yerel seçimleri yapılıyor…. Adaylardan Koike’nin kazanması durumunda, önümüzdeki dönemde genel seçimlerde Başkan Abe’ye ciddi bir rakip doğabilir.
ECB Yönetim Kurulu Üyesi Mersch konuşma yapıyor (13:30).
Pazartesi, 3 Temmuz… ABD imalat ISM PMI verisinde toparlanma ve beklentilerin üzerinde bir sonuç bekliyoruz. Japonya Tankan anketi takip edilecek. ABD borsası erken kapanıyor. Türkiye tarafında ise enflasyon verisi (10:00) yayımlanıyor.
ABD Haziran imalat sanayi ISM PMI verisi yayımlanıyor (17:00)… Mart ayından bu yana imalat sanayi aktiviyesi ve imalat ürünleri enflasyonunda yaşanan düşüş devam edecek mi? sorusuna cevap aranacak. Beklentimiz, Empire State İmalat Endeksi verileri ışığında ISM imalat verisinin beklentilerin (55) üzerinde gerçekleşmesi yönünde. Beklentimiz dahilinde bir sonuç dolar pozitif, gelişen ülke hisse senetleri hafif negatif etki yapabilir.
Fed St.Louis Başkanı Bullard (nötr-oy kullanıyor) konuşma yapıyor (11:35). Piyasa etkisi sınırlı olabilir.
Japonya Merkez Bankası Tankan (02:50) anketini yayımlayacak. Çeyrek bazında yayımlanan veride 2017 yılının 2.çeyreği sonuçlarını göreceğiz. Tankan anketi sonuçları ekonomik toparlanmaya işaret eder ise JPY’de değerlenme görebiliriz.
New York Borsası 20:00’da kapanacak. 4 Temmuz tatil.
Türkiye Haziran ayı enflasyonu yayımlanıyor. Piyasa beklentisi aylık %0,1, yıllık %11,2.
Salı, 4 Temmuz… ECB yetkilileri konuşuyor, Euro/Dolar takip ediyor. ABD tatil (Independence Day)
ECB Yönetim Kurulu üyeleri Praet (15:30) ve Nowotny (19:30) konuşma yapıyorlar. Euro/Dolar paritesi, Alman tahvil faizleri ve DAX için etki yapabilir.
Çin Devlet Başkanı Xi ile Rusya Devlet Başkanı Putin görüşme yapıyorlar.
Çarşamba, 5 Temmuz… FED’in 13-14 Haziran toplantısına ait tutanaklar yayımlanıyor.
21:00’da FED’in 13-14 Haziran toplantısına ait tutanaklar yayımlanıyor. Fed’in faiz artırdığı, 2017-2019 yılı üye faiz artırım tahminlerinin değişmediği bu toplantıda neler konuşulduğunu izleyeceğiz. Fed’in son dönemde enflasyonda görülen olumsuz gelişmelere rağmen hedefe yönelik seyirden emin olduğuna dair izlenimler tutanaklarda yer alabilir. Piyasalarda Fed’in sıkılaştırıcı etkisi şimdiden fiyatlandığından tutanakların etkisinin biraz daha güvercin olabileceğini öngörüyoruz. Diğer bir deyişle tutanakların dolar hafif negatif, hisse senetleri hafif pozitif etki yapabildiğini görebiliriz.
Euro bölgesi hizmetler PMI ve perakende satışlar verisi yayımlanıyor.
Perşembe, 6 Temmuz…
ECB üyeleri Wiedmann ve Nowotny (19:00) konuşma yapıyor.
Fed üyesi Powell (nötr- oy kullanıyor - 17:00) konuşma yapıyor. Pariteler ve Dolar/TL üzerinde etkisi olabilir.
ADP özel sektör istihdam verisi yayımlanıyor. Verinin seyri Cuma günü yayımlanacak ABD tarım dışı istihdam verisine referans olabilir.
Uluslararası Enerji Ajansı ABD haftalık petrol stokları değişimi verisi petrol fiyatları açısından yakından takip edilecek. Düşüşe geçmesini beklediğimiz Çin petrol talebi, OPEC anlaşmasına dahil olmayan Libya, Nijerya ve İran’ın üretim miktarlarını artırması, her gün teknolojisini yenileyen ve üretim maliyetlerini düşüren ABD kayagazı üreticilerinin Pazar payının artırması nedeniyle Brent petrolde yükselişlerin satış fırsatı olmaya devam ettiğini düşünüyoruz.
Cuma, 7 Temmuz… G20 toplantısı Hamburg’da yapılıyor. ABD Haziran ayı tarım dışı istihdam artışı verisi yayımlanıyor.
2 gün sürecek G20 toplantısı Almanya’nın evsahipliğiyle Hamburg’da yapılıyor. Trump-Putin-Merkel ve Xi görüşmeleri gündemde yer alacak.
15:30’da ABD Haziran ayı tarım dışı istihdam artışı (piyasa beklentisi 175 bin kişi) ve ortalama saatlik ücret değişimi (aylık %0,3) yayımlanıyor. Tarım dışı isithdam modelimiz mevcut veriler ile (Pazartesi ve Çarşamba günkü veriler ile güncellenecek) çalıştırıldığında beklentiler dahilinde veya bir miktar altında (150-175 bin kişi) bir sonuç öngörüyor. Bu sonuç ABD faizleri ve dolar negatif, Euro-Sterlin-Altın ve gelişen ülke borsaları pozitif etki yapabilir. Ancak modelimiz yeni veriler eşliğinde güncellenecek.
Tarım dışı istihdam artışı (kırmızı) ile olması gereken (yeşil) arasındaki fark (mavi) ortalamanın (0) üzerinde seyrediyor. Modele göre veride beklentilerin altında bir sonuç görülebilir. R-Sq %76, global büyüme değişkenleri kullanılmıştır.
Okan Ertem, FRM
Research
Vice President
Twitter’da bizi takip etmek için @TradeAll
Youtube TradeAll kanalımıza buradan ulaşabilirsiniz.
BIST100 ve gelişmekte olan ülkeler karşılaştırmalı analizi için tıklayınız.
En beğendiğimiz hisse senetleri ve strateji için tıklayınız.
YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş’nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.