success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 10 Temmuz 2020

10.07.2020 09:28


Günaydınlar,

Dün Amerikan seansında hisse endekslerine gelen satış günün en önemli olayı oldu. İlginç bir şekilde, bu satışa neden olan gerçek bir temel değişiklik yok ama artan Covid vakaları ve yüksek mahkemenin Trump’ın vergi kayıtlarının jüri tarafından görülebileceğine dair kararı, ayrıca United Airline’s in 36 bin çalışanını Ekim ayında işten çıkarılabilecekleri hakkında bilgilendirmesi etkili olmuş gözüküyor. 36 bin kişi şirketin yaklaşık yarısına denk geliyor. Ancak satışların endekslerin yanında altın, gümüş, petrol, bakır ve pariteler gibi enstrümanlarda gelmiş olması bunun daha çok aşırı alım seviyelerine gelen veya önemli teknik formasyonların satış gerektirdiği varlık fiyatlarının (altın, bakır gibi) teknik düzeltmesi çerçevesinde geldiğini düşünebiliriz. Hisse senetlerinde ki satış doğal olarak paranın bir miktar tahvil piyasasında girmesine neden oldu. Ayrıca dün Amerikan Hazinesi’nin yaptığı 30 yıllık tahvil ihalesine gelen yüksek talep nedeniyle tahvil getirileri de aşağı kaydı. Bu arada dün tahvil ihalesine gelen yüksek talep piyasanın bu seviyelerden bile almak istediğini gösteriyor. Bu durum piyasada uzun süre düşük faiz beklentisinin hakim olduğunu gösteriyor.

Bu güne dönersek, SPX endeksi için 8 Temmuz tarihli Sabah Notları’nda S&P 500 endeksinin teknik nedenlerden dolayı 50 ve 200 günlük hareketli ortalamaların birleştiği 3017 seviyesine doğru gerilemesine dair görüşümüzden bahsetmiştik. Dün bu hareket başlamış olabilir. Yaklaşık %5 civarında olabilecek bu satış dalgası piyasada biriken karların ve özellikle teknoloji hisselerinde oluşan stresin giderilmesine neden olabilir ve sonrasında daha sağlıklı bir yükselişe zemin hazırlayabilir. Bu olasılık gelecek hafta başlayacak olan bilanço döneminde şirketlerin karlılıklarında beklenen daralmanın da fiyatlanmasını sağlayacaktır. . Dünkü harekette spot VIX endeksi 200 günlük hareketli ortalamasından destek buldu ve önceki günün kapanışına göre %12’den fazla yükseldi ancak günü %4.20 kadar eksiyle kapadı. Satışa rağmen günü artıda kapatan Nasdaq endeksini incelediğimizde daha önce Covid-19 salgını nedeniyle talep bulan oyun hisselerinin dünkü vaka nedeniyle gelen satışta günü yukarı sıçrayarak kapattığını görüyoruz. Bu da Electronic Arts, Activision Blizzard, Take Two  gibi hisselerin önümüzdeki dönemde de prim yapacağına dair görüşümüzü destekler. Bu hisselerin, çeşitlendirme yaparak portföylerde bulunması gerektiğine inanıyoruz. Benzer şekilde, dün paylaştığımız bir piyasa notunda bahsettiğimiz üzere market zincirlerinden Costco ve Walmart’da günü yükselerek kapattı.

10 yıllık tahvil getirisi dünkü alımlarla %0,60 seviyesine gerilemiş durumda. Mart ayındaki türbülansla birlikte getiriler ilk harekette 0.3137 seviyesini görmüş, sonrasında denge bularak o günden bu güne en düşük %0.5394 seviyesini görmüştü. Yani bir kez daha son dönemlerin diplerine yaklaşıyoruz. Tahvile olan yüksek talep nedeniyle faizin yeni düşük yapma şansı olabilir. Bu piyasayı dikkatlice izlemek lazım, çünkü eğer tekrar yukarı dönerse bu sefer yukarıda gidecek iyi bir hareket marjı var, belki future kontratları üzerine yazılan opsiyonlarda put spreadleri için iyi fırsatlar sunabilir.

Petrol tarafında dün stokların yüksek olduğundan bahsetmiştik. Bunun yanında talebin de arttığını konuşmuştuk. Yani hem alım için hem de satım için sebep var gibi gözüküyor. Ancak bizim beklentimiz WTI fiyatının aşağı kayabileceği yönündeydi. Dün endekslerle olan korelasyon itibarıyla petrolde satıcılı çalıştı ve bu sabah da yanı şekilde zayıflık sürüyor. En azından 50 ve 100 günlük hareketli ortalamaların kesiştiği $35 bölgesine kadar zayıflığın devam beklenir.

Altın Mayıs sonundan bu yana yaklaşık $75’lık adımlarla 2 tur yükselmişti. 3.tur $1822 seviyesinde tamamlanıyordu ancak bu seviyenin sadece $4 öncesinden teknik satış geldi. Hala teknik görünüm ve ETF talebi yukarı yönlü görünüyor. Geri çekilmenin $1780/70 bölgesine kadar devam etmesi beklenir. Bu seviyenin tutması veya kırılması bir sonraki adım için belirleyici olabilir. Gümüş grafiği ise biraz daha belirgin bir şekilde tepe yapıldığına dair görünüm veriyor. Dün grafikte oluşan yukarı yönlü kuyruk dönüş ihtimalini artırıyor. $17,90 bölgesi de gümüş için kritik olacaktır.

Temel faktörleri alımı destekleyen bakırda piyasanın birkaç gündür aşırı alımda olduğundan 8 Temmuz tarihli Sabah Notları’nda bahsetmiştik. Hisse endekslerindeki bozulmanın devamı halinde dün $2,8755 ile son zamanların en yükseğini gören bakır kontratının 268 cent seviyesine doğru gerileyebileceğini düşünüyoruz.  Daha önce bahsettiğimiz aşağı yönlü put spreadleri hala kontrollü risk/getiri sunuyorlar.

Doğal gaz ise yine bahsettiğimiz 50 günlük hareketli ortalamasını kıramadı ve geri dönmüş görünüyor. Bu nedenle daha önce long pozisyon açanlar için sözünü ettiğimiz korunma stratejileri görevlerini iyi yapmış olmalı ve elde edilen kazançları korumayı başarmış olmalılar.

Pariteler dün hızlıca, beklentimizin hemen öncesinde USD lehine dönüş yaptılar. GBPUSD 1,2698 seviyesindeki hareketli ortalamasını test edemeden, 1.2670’ten; EURUSD ise 1.1425’e ulaşamadan 1.1371’den döndü. Endekslerdeki satışların devamına bağlı olarak paritelerde USD lehine hareket devam edebilir. Burada hisse senedi piyasasına daha fazla hassasiyet gösterecek olan döviz Avustralya Doları olacaktır. Endekslerde geri çekilme bekleyenlerin AUD’de short tarafta bulunmaları yerinde olacaktır.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

 

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.