success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 20 Temmuz 2020

20.07.2020 09:19


Günaydınlar,

Hafta sonundaki Avrupa Konseyi toplantısından net bir sonuç çıkmadı. Anlaşmazlığın temel kaynağı parasal büyüklüğün miktarı ve paranın nereye harcanacağı konusu oldu. Kuzey ülkeleri ve Hollanda hibe edilecek miktarı  yüksek buluyor ve tutarın düşürülmesini istiyor ancak Almanya da buna yanaşmıyor. Henüz top ortada ancak piyasa yolun ortasında bir noktada anlaşmaya varılacağına inanıyor olmalı ki Pazar gecesi açılışta pariteye satış gelmedi. Bu anlaşmazlığın arkasında yatan bir diğer faktör de Avrupa’da geleceğe yönelik güçler dengesinin yeniden kurulmaya çalışılması olabilir. Bir birlik olmalarında rağmen, sanki birlik içinde paktlar oluşuyor gibi gözüküyor. Piyasa tarafında parite hala güçlü duruşunu koruyor ve DXY’deki zayıflık nedeniyle 1.1450’yi kıracak gibi gözüküyor. Muhtemelen işin sonunda 1.18 bölgesine yükseliş olacak.

Hisse piyasasına dönersek, Asya endeksleri haftaya karışık başlangıç yaptılar, belirli bir yön görülmüyor. Ancak %2’den fazla yukarıda olan Shanghai Bileşik Endeksi’nde sağlık sektörü hariç bütün sektörler artıda. İlginç bir şekilde başı hammadde ve paketleme hisseleri çekiyor. Vadeli ABD endeks vadeli ise %0.5’e kadar eksideler. S&P 500 vadelilerinde Çarşamba gününden bu yana yeni yüksek yapılamamış olması ve bu sabah da piyasanın eksi gidiyor olması teknik nedenlerle endekslerde bir satış görme ihtimalimizin arttığını gösteriyor. Eylül kontratına göre, gün içinde 3190 seviyesinin aşağı yönlü ihlal edilmesi halinde SPX vadelisinde 3145/20 aralığına kadar zayıflık beklenir ve gün içi işlemcileri için iyi bir short imkanı oluşturabilir.  

Bu arada geçen hafta ve önceki hafta içinde opsiyon önerilerinde bulunduğumuz Costco, Walmart ve Fortinet hisselerinde opsiyonların vadesi doldu ve satılan opsiyonların hepsinin primleri kar olarak portföylerde kaldı. Bu konuyla ilgili olarak güncelleme ve yeni öneriler içeren bir notu gün içinde iletmeye çalışacağım.  

Faizler cephesinde ABD 10 yıllıkları %0,62 seviyesinde ölü taklidi yapmaya devam ediyor. Enflasyona endeksli 10 yıllık tahvil getirisi ise -%0.85 ile en son 2012’de, yani altın fiyatının aşağı yönlü kırılmaya başlamasından hemen öncesinde gördüğü en düşük seviye olan -%0.845’in hemen altında. Faizin eksi bölgede hareketine devam etmesi sonucu altında da henüz teknik hareket anlamında bile olsa bir geri çekilme yok. Günlük grafiklerde belirgin bir şekilde risk iştahı görünümünü korurken saatlik grafiklerde daha rahat görülen ve 8 Temmuz’dan bu yana aktif olan bant hareketi fiyatı 1817 – 1790 arasında baskılamış durumda. Daha önce de 2 haftalık bant hareketlerinden sonra bir süt banda çıkacak şekilde hareket etmişti. Dolayısıyla altında bu hafta dikkat çekici bir hareket beklenebilir. Cuma günü açıklanan CFTC COT raporuna göre fonlar az da olsa longları azaltıp shortları artırmışlar ve sonuçta net longları 139,343K seviyesinden 134,973K seviyesine azaltmışlar. Benzer şekilde gümüşte de geçen hafta ortasından bu yana oluşan bir yatay bant var. Temel dinamik faizler olmak üzere burada da bir sıkışma göze çarpıyor. COT raporunda ise fonların longları artarken shortlarda azalış olmuş. Piyasa yukarısı için hazırlanmaya devam ediyor.

Bakır tarafında ise piyasa geçen hafta bahsettiğimiz teknik geri çekilmesini yapmaya devam ediyor, bu sabah 290.20 cent seviyesinden geçen Eylül kontratında an azından 280 cent seviyesine kadar geri çekilme beklentimiz devam ediyor. Diğer yandan vadeli kontratlarda fonların bu hafta da net pozisyonlarda 52 haftanın en fazla sayıda longuna ulaştığını görüyoruz. Hatırlanacağı üzere son haftalarda sürekli olarak tekrar eden bir durum.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

 

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.