success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 4 Ağustos 2020

04.08.2020 09:41


Asya seansında endekslerin genelinde alıcılı seyrin devam ettiğini görüyoruz. Pozitif havaya rağmen ABD vadelilerinde ise nötr seyir görülüyor. ABD ve Avrupa endekslerinde dünkü güçlü yükselişlere rağmen özellikle ABD tarafında ana endeksler yukarı gitmekte zorlanıyor. Özellikle Nasdaq’ta FANG+ hisseleri son haftalarda endeksin gerisinde kaldı. Nasdaq’taki yükselişler ise endeks geneline yayılmış durumda. Bunun birbirinden farklı iki yorumu olabilir. İlki, alımların diğer hisselere de yayılması ve endeksin az sayıdaki belirli hisselerle yükselişinin tabana yayılması yönünde olabilir. Diğeri ise piyasanın sürücü hisselerde yavaş yavaş karları realize etmesi ama küçük yatırımcının diğer hisseleri alıyor olması. Anlaşılacağı üzere birincisi yükselişin sağlıklı olduğunu gösterirken, diğeri piyasanın mal devrettiğini düşündürüyor. Aşağıda bu durumu açıklayan görseli bulabilirsiniz.

Söz teknoloji hisselerinden açılmışken, ABD endekslerinin patinaja düştüğü son haftalarda, daha önce önerdiğimiz oyun hisseleri 2 haftadır – yani Covid-19 vaka artışı haberlerinin artmasıyla birlikte – yeniden Nasdaq endeksinin önünde koşuyor. Bu konudaki görüşümüzü tekrarlamakta fayda var, özellikle insanların evde kaldığı dönemde ücretli abonelik, oyun satışı, oyun içi satış gibi gelir artırıcı kalemleri artıran oyun sektörü hisselerinin bundan sonraki süreçlerde de güçlü performansını sürdürmelerini bekliyoruz. Bu anlamda Electronic Arts, Activision Blizzard, Take Two,  Zynga gibi hisselerin geri çekilmelerde portföylere eklenebileceğini hatırlatmış olalım.

Benzer şekilde geçtiğimiz haftalarda çok güçlü yükselişlere konu olan elektrikli araç üreticileri beklentimize paralel olarak ilk hücumdan sonra kar realizasyonuna konu olmuştu. Ancak dün itibarıyla Nikola, Workhorse gibi bazı şirketlerin hisselerinde yeniden yükselişler oldu. Örneğin Nikola CEO’su Ağustos sonu itibarıyla $940 mio büyüklüğünde dışarıdan fon sağlandığını açıkladı ve hisse %22 yükseldi. Başka bir haberde ise Workhorse Group’un %10 ortağı olduğu Lordstown Motors şirketinin Nasdaq’ta işlem göreceğinin açıklanması ile WKHS hissesi %23 yükseldi. Elektrikli araç, batarya sektöründe bu tür haberlere, hatta küçük şirketlerin büyükler tarafından satın alınması haberlerine ve bu sektörün hızla büyümesine hazır olmamız, dahası portföyleri de hazırlamamız gerektiğini düşünüyoruz.

Kıymetli madenlerden altın ve gümüşte ise ralli şimdilik hız kesmiş görünüyor. Madencilik ETF’leri ise son günlerde aşağı yönlü çalışıyor ve bu  durum GDX/Gold rasyosunun aşağı gelmesine neden oluyor. Hatırlanacağı üzere geçmişte bu tür fiyat hareketi olduğunda altına bir miktar satış gelmişti. Bunu söylemiş olmakla beraber, enflasyona endeksli 10 yıllık faiz getirisi -%1 seviyesinden geçiyor ve bu durum devam ettiği sürece kıymetli madenlerde derin bir satış gelmesini beklemek mantıklı olmayacaktır. Benzer şekilde, tahvil volatilitesini gösteren MOVE endeksi son zamanların en düşük seviyelerinde geziyor. Volatilitenin düşük kaldığı sürece kıymetli madenlerde satışların güçlenmesi beklenmemeli. Ancak bu durum değişirse altın ve gümüş için farklı bir resme bakıyor oluruz. Bu bilgiler ışığında altında $1900 seviyesine doğru teknik bir geri çekilme şaşırtıcı olmayacaktır ancak bu şartlar altında piyasanın bu satışı alım fırsatı olarak kullanabileceğini düşünüyoruz. Gümüşte ise $22.50 seviyesine geri çekilmeler geçen haftadan bu yana olduğu üzere alışla karşılanıyor. Güçlü talebin devam etmesini bekliyoruz.

Bir süredir dönemsellik ilkesi başta olmak üzere çeşitli nedenlerle yükseliş beklediğimiz ve alım önerdiğimiz doğal gaz kontratlarında dün %20 civarı yükseldi ve 200 günlük hareketli ortalamayı test ettikten sonra bu direncin hemen altında günü sonlandırdı, bu sabah ise kazanımlarını koruyor. Aşırı sıcaklar nedeniyle talep artışı görülen doğal gazda, artan taleple birlikte ihracat noktalarına iletilen doğal gaz miktarında artış gözlemleniyor. Ayrıca kasırga döneminde olmamız itibarıyla gaz üretimi ve sevkiyatında görülecek potansiyel kesintiler fiyat üzerinde yukarı yönlü etkiler oluşturuyor. Florida kıyılarında etkili olan Isaias kasırgası muhtemelen fiyattaki hızlı sıçramada etkili olmuştur, ancak bu kasırganın doğal gaz dağıtım merkezlerinin ağırlıklı olarak bulunduğu Meksika körfezine girmemesi olası tedarik zinciri problemlerinin çok fazla olmayacağını düşündürüyor. Yine de artan talep karşısında son senelerin en düşük seviyelerinde olan doğal gaz fiyatlarının önümüzdeki haftalarda $3 bölgesine kadar yükselmesi şaşırtıcı olmayacaktır. COT raporundan takip ettiğimiz fonların pozisyon değişimi de bu beklentimizi destekler nitelikte; geçen hafta net long pozisyon miktarı %79 oranında arttı.

Pariteler tarafında G7 dövizlerinde hareketin büyüğü hepimizin takip ettiği üzere Euro’da oldu. 1.0650’den 1.1900’a kadar devam eden hareket bir çok açıdan normal zamanlarda çalışan korelasyonlara aykırı gelişmişti. Benzer şekilde, daha önceleri büyük ekonomilerdeki uzun dönemli faizlerin yükselmesiyle birlikte yükselen pariteye karşılık bu seferki yükselişte faizde söz konusu yükseliş gerçekleşmedi. Bu ve başka korelasyonların hareketi desteklememesi nedeniyle rallinin kalıcı olmadığı düşünülebilir. Hatırlanacağı üzere EURUSD için 1.1800 bölgesine kadar yükseliş hedefimiz vardı ve bu seviyenin biraz üstünü gördü. Muhtemelen bundan sonrasında teknik nedenlerle başlayacak ve 1.1600 bölgesine kadar sürecek olan bir geri çekilme göreceğiz. Ancak hala temel olarak gerçek bir satışın nedenleri görülmüyor. Bu nedenle “bu iş bitti          demek için erken. Aslında bu noktada takip edilmesi gereken ABD veya Avrupa’dan hangisinde ilk olarak enflasyon artışı gündeme geleceği. Hangisi önce davranırsa onun parasının diğerine göre değer artışı göstermesi beklenir. Bu nedenle uzun dönem için hala sebep-sonuç ilişkisine dayanan net bir görüşümüz oluşmamasına rağmen kısa vadede paritede piyasanın bir miktar USD’ye kayacağını düşünüyoruz. Vadeli kontratlarda pozisyon taşıyan fonların pozisyon değişimine baktığımızda ise piyasanın Euro’da hala 6187 kontrat short olduğunu am geçen hafta net shortların yarıdan fazlasının kapandığını hatırlamış olalım. Teknik açıdan DXY’nin de geçtiğimiz hafta bahsettiğimiz alım penceresinde bulunduğunu görüyoruz. Bu sabah 93.50 bölgesinde bulunan Dolar Endeksi’nin önümüzdeki günlerde en azından 94.60 bölgesine kadar yükselmesi beklenir.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.