success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 19 Ağustos 2020

19.08.2020 09:35


Dün ABD hisse endekslerinden Nasdaq ve SPX endeksleri yeni yüksek yaparken eski ekonomi sayılan Dow Sanayi Endeksi yine eksi kapanış yaptı. Trump yönetiminin üniversite fonlarına yönettikleri varlıklarda Çinli şirket hisselerinden çıkmaları için tavsiye göndermesi bu sabah Asya seansında Çin hisse endekslerinin, alıcılı bir seans geçiren Asya seansının aksine ekside işlem görmesine neden oluyor. Her iki ülke arasındaki gerilim şimdilik ABD piyasasında fiyatlanmış değil. Ancak yine de dün ABD borsalarında ilginç bir istatistik verisi oluştu; hisselerin endekslerdeki yükselişe katılımı normalden düşük oldu. Şöyle ki, 1996’dan bu yana S&P 500 endeksinin %28 veya daha fazla yükseldiği günlerde hisselerin %42’sinden azının yükseldiği bir gün olmuş. Bu durum daha önce 1999 ve 2000 senelerinde, dot com balonundan önce rastlanan bir durum olmuş. Şimdilik önemli bir durum değil tabi ama eğer o veya bu nedenle endekslere sert satışlar gelirse o zaman “işaretlerden birisi de buydu zaten” deriz.

Bu gün Target ve Nvidia’nın bilançosu geliyor. Özellikle Nvidia’da iyi bilanço, hissede bir round daha yukarı hareketi tetikleyebilir. Ayrıca FED toplantı tutanakları açıklanacak. Getiri eğrisi kontrolü konusundaki görüşler ilgi çekici olabilir. Bu konunun ne kadar ciddi olarak ele alındığına bağlı olarak altın fiyatlarında hareketlilik olabilir. Eğri kontrolünün uygulamaya geçmesi altın için pozitif olarak değerlendirilir.

Dün akşam saatlerinde altın da görülen ve gümüş, endeksler, pariteler üzerinde de etkisi görülen hareket aslında DXY kaynaklı gözüküyor. Aynı saatlerde DXY’de görülen yukarı yönlü ufak çaplı düzeltmeyle birlikte pariteler ve endeksler satışa konu olurken altın ve gümüş diğerlerinden daha hızlı ve daha derin satıldılar. Bu da Buffet’ın Barrick Gold hissesi alımıyla önceki gün gelen alımların ve dolayısıyla son rallinin pamuk ipliğine bağlı olduğunu düşündürüyor. Ayrıca dün akşam paylaştığım notta da belirttiğim üzere, altın madencilik şirketleri günü %1 kadar ekside kapadılar, önceki gün %1.5 yükselmişlerdi. Bu anlamda ralli hala sorgulanabilir durumda ve eğer Dolar Endeksi’nde yukarı yönlü bir tepki hareketi gelirse altın ve gümüşte zayıflık görülecektir. Diğer yandan DXY’deki ve reel getirinin zayıflığın devamı halinde altın ve gümüşte yükselişin devamı kaçınılmaz olacaktır.

Dün ilgi çekici hareketlerden birisi de petrol hisseleri ve petrol vadelileri arasındaki uyumsuzluk oldu. Petrol hisselerinden oluşan S&P 500 Enerji Endeksi günü %1.76 eksiyle 100 günlük hareketli ortalamasına gelerek kapattı. Oysa petrol kontratı gün içinde satış görse de kapanışı önceki gün kapanışının çok az üzerinde yaparak artı yazdırmayı başardı. Ancak kontrat bu sabah aşağıda açılış yaptı. Normal şartlarda hisselerde görülen zayıflığın petrol kontratına da sirayet etmesi ve fiyatın aşağı yönlü çalışması beklenir. Uzunca bir süredir 50 ve 200 günlük hareketli ortalamaları arasına sıkışan ve son derece dar bir bantta hareket eden petrolde volatilite Nisan öncesindeki seviyelerine yaklaşmış ve artık yeni bir yükseliş için hazır gözüküyor. Ancak henüz haftalık stok verileri haricinde hareketi tetikleyecek bir haber akışı ufukta görünmüyor. Dün açıklanan API stoklarına göre ham petrol stokları 4.3 mio varil azalmış. Bu günkü DOE stok verisi için ise 3.1mio azalış bekleniyor.

Dolar endeksi dün 92.12 seviyesini gördükten sonra yukarı tepki vermişti. Bu sabah ise 92.30 ile çok hafif yukarıda. Henüz önemli bir yön belirteci görünmüyor. Bu nedenle paritelerde biraz geride durmak tercih edilebilir. Diğer yandan, DXY’nin yeni düşük yapıp  daha aşağılar için kapıyı açmasına rağmen bu durumun sürdürülebilir olmadığını düşünenler şimdilik opsiyonlarla aşağı yönlü EURUSD, GBPUSD gibi majör döviz çiftlerinde pozisyonlar alabilir ve riski yönetmeye çalışabilirler.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.