success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Vadeli Kontratlarda Fon Pozisyonları Özet Tablosu

24.08.2020 10:23


Merhaba,

Haftalık yayınlanan, vadeli kontratlarda fon pozisyonlarının özet tablosunu aşağıda görebilirsiniz. Bu verilere göre;

  • Brent ve Amerikan tipi ham petrol kontratlarında büyük fonlar 11-18 Ağustos haftasında önemli bir pozisyon değişikliği yapmadılar, ancak minimal de olsa net longlarda erime söz konusu. Geçtiğimiz haftalardaki durumun devamı olarak düşünülebilir. Ancak henüz fiyatlama üzerinde etkisi olmadı, birikiyor.
  • Petrol türevi olan benzin, dizel gibi enerjilerde ise belirgin bir şekilde longlarda artış var.
  • Altında ise fonlar yine longlarını eritiyorlar, ancak geçen hafta sadece %2 oranında azalma olmuş.
  • Gümüş kontratlarında, altının aksine longların artması ve shortların azalması sonucu net long pozisyonda 8279 kontrat ile %35 oranında artış olmuş. Altın ve gümüş arasında gümüş lehine dönen denge burada da kendisini gösteriyor.
  • Paladyum ve platinyumda son haftalarda pozisyon değişimi yatay görünse de her ikisinde de büyük resimde diplerden artan bir long pozisyon sayısı dikkati çekiyor.
  • Bakır geçen hafta long pozisyonlardaki çözülmenin ardından bu hafta yeniden 52 haftanın en fazla sayıda longuna ulaşmış durumda. Olumlu piyasa fiyatlaması hala devam ediyor ancak burası artık gerçek anlamda kalabalık bir pozisyon olmaya başladı. Çünkü long/short rasyosu 3.61 seviyesine yükseldi. Son 15 senede bu rasyo için 3.20’nin üzeri kritik eşik olmuş. 2018 ve2018’de 6.40 seviyelerinin de görülmüş olmasına ragmen 3.20’nin üzerinde artık risklerin başladığından sözedebiliriz.
  • Tahıl grubundan soya geçen haftaki önerimize paralel olarak long pozisyonların biriktirildiği bir hafta olmuş. Hem longlar %50 oranında artmış, hem de shortlar %50’den fazla azalmış. Net long pozisyon son 52 haftanın en yükseğinde. Verinin toplandığı dönemde soya kontratı %6 kadar yükselmişti, ancak klasik olarak verinin kesim tarihinden itibaren bu sabaha kadar piyasa teknik geri çekilmesini gerçekleştirdi ve 50 günlük hareketli ortalamasına oturdu. Yeni bir hafta için yükselişe hazır gibi gözüküyor.
  • Soft emtia olarak geçen pamuk, şeker, kahve ve kakao kontratlarında ise son haftalarda net longların artmaya başladığını görüyoruz. Burada, daha önce sözünü ettiğimiz bir tarımsal emtia rallisi için pozisyonlanma yavaş yavaş oluşuyor gibi.
  • Dövizler tarafında ise EURUSD boğaları için ufak ufak ziller çalmaya başlamış görünüyor. Henüz piyasanın Euro longları terkettiğini söylemek için erken, ancak burada da bir dönüş başlayacak gibi gözüküyor. Euro longlar 52 haftanın en yükseğinde olmaya devam ediyor.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

 

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.