success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 25 Ağustos 2020

25.08.2020 09:35


Günaydın,

Piyasadaki eğilimleri takip etmenin iyi yollarından birisi de ETF’lerdeki para akışını takip etmek olduğundan dolayı bu konuyla ilgili gelişmeleri yakından izleyeme çalışıyoruz. Bu anlamda yaklaşık $58 milyar büyüklüğündeki yatırım yapılabilir tahvil fonu LQD’de son haftalardaki hareketler dikkatimizi çekiyor. Bu ETF aslında FED’in de alım yaptığı tahvil – bono ETF’lerinden birisidir ve ve özellikle Haziran-Temmuz aylarında FED faktörünü anlayan piyasanın hücum ettiği fonlardan birisidir. Ancak önceki hafta gelen satışlarla fondan yakşlaşık $2milyar büyüklüğünde çıkışlar oldu. Takip eden hafta ise bunun devamı gelmedi. Yine de bu para akışını yakından takip etmek gerektiğini düşünüyoruz çünkü eğer para çıkışı devam edecek olursa tahvil getirilerinde yükseliş hız kazanacaktır ki bu da daha bir çok piyasada fiyatlamalar üzerinde etkili olacak bir gelişme olur. Ayrıca yüksek getirili ama düşük notlu tahvillerden oluşan HYG ETF’inde de üst üste 2 haftadır para çıkışı devam ediyor. Bu haftaki durumu takip edeceğiz.

Hisse senetleri piyasasında dönersek, dün Covid-19’a karşı etkili olduğu söylenen dezenfektanın American Airlines uçaklarında kullanılmasına izin verilmesinin ardından piyasa genelinde ufak bir gün içi ralli oldu ve havayolu şirketleri olmak üzere bütün endekslerde yükseliş oldu. S&P 500 havayolu endeksi önceki güne %8.43 yukarıda kapadı. AAL %10.53, UAL %9.93, DAL %9.28 yükseldi. Boeing ise 737 MAX uçaklarının güvenliğinin artırıldığı haberinin de desteğiyle %6.43 yükselerek iyi bir gün geçirdi. Eğer havayolu endeksindeki momentum 1-2 günlük bir saman alevi olarak kalmazsa yukarısında %35-40 arası yükselecek teknik marj bulunuyor. Gelişmelerle birlikte dünkü Youtube yayınında bahsettiğim Dow Jones/Nasdaq rasyosu Dow lehine bir adım daha atmış oldu. Tahminen önümüzdeki haftalarda da; yükselişten kaynaklanmasa da; bu hareketin devamı gelecek. Dünkü yükselişte Meksika Körfezi’nde eş zamanlı ilerleyen iki kasırga olması nedeniyle olsa gerek enerji hisseleri en çok yükselen sektör oldu. Özellikle donanım ve hizmetler olarak geçen şirketlerin hisselerinde yükselişler daha fazla oldu. Asya seansına döndüğümüzde dünkü iyimser havanın bu sabah Asya endekslerinde de kendisini gösterdiğini görüyoruz.

Kasırga ile ilgili dün akşam saatlerinde yazdığımız son notun üzerine bu sabah Tropik fırtına seviyesine gerileyen Laura’nın yeniden güçlendiği ve körfez bölgesindeki petrol ve gaz tesisleri için tehlike oluşturduğu haberleri geliyor. Habere göre fırtınalardan dolayı Körfez bölgesindeki petrol üretiminin %82’si, gaz üretiminin %57’sinin durdurulması gerekecek. Bu durum normal olarak petrol ve gaz fiyatlarında artışa neden oluyor. Ancak dün de bahsettiğimiz gibi, özellikle petrolde, ama muhtemelen her ikisinde kasırga ile gelen fiyat yükselişinin sonrasında satmak için iyi bir fırsat olacağını düşünüyoruz.

Dün ayrıca faizlerdeki ufak ama nispeten büyük bir hareketin ilk adımlarından birisi olabilecek bir yükseliş yaşanmasının ardından Dolar Endeksi de yukarı yönlü çalıştı. Özellikle Amerikan seansında değerlenen DXY karşısında altın ve gümüş güç kaybetti ve bu sabah zayıflık devam ediyor. Buradaki dinamik artık çok belli; faizler ve DXY altın ve gümüşün kısa vade için alacağı yönü belirleyecek. DXY ise hala Temmuz başından bu yana çalışan 94 – 92 bölgesindeki konsolidasyon aralığını yukarı kırmış değil. Bu nedenle hem parite shortlarda hem de altın pozisyonları için bu aşamada büyük bir heyecana ihtiyaç yok. Ancak DXY’nin 94’ün üzerine atması halinde dünkünden oldukça farklı fiyatlamalara bakıyor olacağız. DXY bu sabah 93.20’den geçiyor. DXY’nin bu konsolidasyon aralığında yukarı tepki verebileceğini destekleyen faktörlerden birisi de Citi’nin oluşturduğu Pain Index olabilir. Traderların pozisyon yığılmalarından türetilen bir değer olan USD Pain endeksi yukarı yönlü olduğunda piyasanın dolar aldığı, aşağı yönlü olduğunda ise dolar sattığı şeklinde yorumlanır. Dün akşam itibarı ile bu endeks -40 değerinden yukarı tepki vermiş durumda ama önemli olan bu değil. Önemli olan şu; tarihsel olarak pain endeksi 2012’den bu yana çok az kere -40 bölgesine gelmiş ve her geldiğinde çok kısa sürede yukarı dönerek bu aşırılıktan çıkmış. Buna paralel olarak da Dolar Endeksi hemen hemen her seferinde ya endeksteki dönüşle eş zamanlı, ya da kısa zaman sonrasında yükselmiş. Dolayısıyla şimdi de bu kritik zamanlardan birisindeyiz, parite long bu  noktada çok tercih edeceğimiz bir trade olmayacaktır. Henüz belirgin bir hareket başlamadığı için paritede aşağı yönlü spread pozisyonları opsiyonlarla uygulanabilecek stratejilerden birisi olabilir. 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.