success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 2 Eylül 2020

02.09.2020 09:53


Günaydınlar,

Dün bilançosunu açıklayan Zoom hisseleri %40.78 yükseldi. Geçen çeyrekte satışlarını 3.5 kat artıran şirket hisse başı kar beklentiye göre %42 yüksek geldi. Bu sonuçlarla Zoom bu dönemde Nasdaq endeksinde en iyi 2.sonucu açıklayan şirket oldu. Endekslere satış gelene kadar hisse performansının yavaşlayarak da olsa devam etme ihtimali var.

Ekonomik takvimde bu sabah Avustralya büyüme verisi açıklandı. Çeyreklik ve yıllık bazda sırası ile %6 ve %5.1 daralması beklenen Avustralya ekonomisinin %7 ve %6.3 daraldığı açıklandı. Zayıf veriye rağmen Avustralya’da hisse endekslerinin performansında bozulma olmazken veri öncesinde değer kaybeden AUD, sonrasında gün içi kayıplarının %50’sini geri topladı. Veriden sonra tahvil piyasasına satış geldi ve Avustralya tahvillerinin getirisi yükseldi.

Günün geri kalanında ABD’den özel sektör istihdamı, dayanıklı tüketim malları siparişleri ve bu siparişler için çalışan fabrikaların aldığı siparişler verisi açıklanacak. Ayrıca gece TSİ.21:00’de Bej Kitap açıklanacak. Önceki ay 167K yükselen istihdamın geçen ay 1mio artması bekleniyor. Diğer verilerin ise öncekilerle aynı oranda artması bekleniyor. FED başkanlarının takviminde ise Loretta Mester, Neel Kashkari, Mary Daly ve John Williams’ın konuşmaları takip edilecek.

Dün ABD ana endekslerindeki güçlü kapanışın ardından bu sabah Asya seansında karışık seyir hakim. Tahvil piyasasında ise getirilerde minimal yükselişler var. Özellikle ABD teknoloji hisselerinde dikkat çeken bir durum var; içinde büyük isimlerin de bulunduğu bazı hisseler hareketli ortalamalarından fazlaca uzaklaşmış durumdalar. Örneğin Apple hissesinde 50 günlük hareketli ortalama ve fiyat arasındaki fark %22’den fazla. Daha önce sadece %12 kadar açıldıktan sonra bile hissede düzeltme gelmişti. Bu nedenle teknoloji hisseleri başta olmak üzere bazı hisselerde ufak bir kar realizasyonu için her gün yeni bazı şartlar yerine geliyor. Tıpkı son zamanlarda yükselmeye başlayan VIX endeksi gibi Nasdaq endeksinin volatilitesi olan VXN endeksi de yükselen hisselere karşılık artmaya başladı ve Mayıs ortasından bu yana ilk defa 100 günlük hareketli ortalamanın üzerinde kapanış yaptı.

Emtia piyasasında, dün API petrol stokları açıklandı. Veriye göre ham petrol stoklarında 6.36mio varil azalış oldu. Cushing stokları ise 237K varil azalırken sırası ile benzin ve dizel stokları 5.76mio ve 1.42 mio varil azaldı. Veriyle birlikte petrol fiyatları değer kazanarak gün içi kayıplarını geri aldı ve sonuçta yine yatay bir gün kapatmış oldu. petrolde $43.80 - $41.50 bandı kırılana kadar gün içi işlemcileri için teknik seviyelere riayet ederek makul marjlar veriyor.

Kıymetli madenler tarafında bir kez daha bant hareketine girdik gibi gözüküyor. Madencilik ETF’lerinin işaret ettiği üzere büyük ralli şimdilik uzakta kaldı. Eğer altın ve gümüş dünkü en yükseğin üzerine gidemeden aşağı harekete devam ederse teknik olarak bir satış görünümü oluşturan düşük tepe yapmış olacak. Bu durum boğalar için çok iyi bir haber sayılmaz. Bu nedenle long pozisyon taşımayı tercih edenlerin bir miktar maliyete katlanarak kısa süreli hedgeler almalarında fayda var. Böylece olası geri çekilme kendisini daha fazla belli edene kadar portföyleri korumuş olurlar.

Pariteler tarafında ise Dolar Endeksi’nde dün aşağıda oluşan kuyruk ve yeşil kapanış olası bir teknik dönüşün habercisi olabilir. Nitekim dün AMB ekonomisti Philip Lane yaptığı bir konuşmada Euro-Dollar paritesinin enflasyon kontrolü ve para politikasının verimliliği açısından önemli olduğunu açıkladı. Piyasa bu ifadeyi Euro’nun çok güçlenmesinin tercih edilmediği şeklinde yorumluyor. Bu sabah 92.39 bölgesinden geçen DXY’de 93.06 ya kadar %0.75’lik bir yükseliş potansiyeli ortaya çıkıyor. Böyle bir hareket EURUSD için 1.1780 bölgesine kadar gerilemeye denk gelir. ABD verilerini de takip ederek bu günün parite hareketlerinin USD lehine olmasını bekliyoruz.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.