success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 14 Eylül 2020

14.09.2020 09:29


Günaydınlar,

Çarşamba günü FED toplantısının sonuçları, Perşembe günü İngiltere ve Japonya Merkez Bankaları'nın faiz kararları ile kuşkusuz başladığımız hafta piyasalar açısından oldukça önemli olacak. Ancak onlardan önce bu gün OPEC Aylık Petrol Piyasası Raporu açıklanacak. Bu rapor genelde OPEC üye ülkelerinin kotalara uyum durumu, küresel arz/talep hakkındaki görüşleri içeriyor ve petrol piyasası için genel trendlerin seyri açısından önemlidir. Rapor çıktığında notlarımızı paylaşacağız. Ekonomik takvimde ise Euro Bölgesi için sanayi üretimi var. 

Salı günü Çin ve ABD'den sanayi üretimi ve perakende satışlar verisi, Almanya'dan ZEW endeksi  açıklanıyor. Sabah erken saatlerde ise Avustralya Merkez Bankası toplantısı tutanakları geliyor. Aussie trade edenler için önemli olabilir. Ayrıca Apple yeni saatini lanse edeceği Time Flies adlı organizasyonu düzenliyor. ABD seansında Apple hissesinde ekstra hareketlilik olabilir. 

Çarşamba önemli gün; TSİ.21:00'de FED toplantısı sonrasında basın açıklaması ve 21:30'da Başkan Powell'ın soru cevap oturumu olacak. Ancak öncesinde, gün içinde petrol stokları verisi, ABD perakende satışlar, İngiltere enflasyon verisi açıklanacak. Ayrıca makro trendleri takip etmek açısından önemli olan OECD'nin G-20 ekonomileri için yeni ekonomik tahminleri yayınlanacak. 

Perşembe Japonya ve İngiltere merkez bankaları faiz kararı açıklanacak. Her ikisinden de faizde değişiklik beklenmiyor. Ancak BoE tarafında bir destek paketi için ihtimal var. 

Haftanın son gününde ise Rusya Merkez Bankası faiz kararından başka önemli bir beklenti yok. Ancak Cuma günü geçen hafta da hatırlattığımız üzere Quadruple Witching günü. Yani hisse ve endeks kontratları ve opsiyonlarının son işlem günü. Her üç ayda bir olan bu özel durumda bazı hisselerde normaldekinden daha fazla oynaklık görülebilir ve daha yüksek marjlarda işlemler gerçekleşebilir. 

Piyasa FED'den enflasyon konusunda sözlü yönlendirme yapmasını bekliyor ancak bizim düşüncemize göre bu toplantıda piyasaya beklediğini vermeyecek. Çünkü elinde henüz netleşmiş yeni bir veri yok ve JH açıklamalarından bu yana "bekle ve gör" modundalar. Eğer beklentimize uygun şekilde enflasyonunun nasıl artacağına ve bunun ne kadar sürede beklendiğine, kaç seviyelerine kadar yükselmesine izin verileceğine ve "ortalama enflasyonun" detaylarına dair ipuçları verilmezse takip eden günlerde tahvil getirilerinde hızlıca artış görebiliriz. 

Bu sabah piyasa dönüp baktığımızda Oracle’ın TikTok’un ABD bölümünü aldığına ve Nvidia’nın da SoftBank’in chip bölümü olan ARM’yi $40 milyar’a satın aldığına dair haberleri görüyoruz. Satın almalar piyasaya biraz enerji vermiş gözüküyor, nitekim Asya hisse endekslerinin hepsi artıda işlem görüyor. Kazançlar %1’i aşmasa da pozitif tarafta olmak piyasadaki iyimserliği gösteriyor. ABD vadelileri ise %1’in üzerinde alıcılı işlem görüyor.

Takvime bağlı bu gelişmelerin yanı sıra Meksika Körfezi'ndeki petrol ve gaz platformları bölgesinde etkili olması beklenen yeni bir kasırga haberi var; Sally Kasırgası. Salı günü etkisini daha fazla göstermesi bekleniyor. Yani petrol ve gaz için bir kez daha yükselme şansı var. Ancak mevcut şartlar altında böyle bir yükseliş de satmak için fırsat olacaktır. Aceleci davranmak isteyenler ufak long denemeleri yapabilirler ancak dün gece açılışta ilk 1 saat içinde fiyatı çok yukarı atmadılar. Dolayısıyla şimdilik güçlü bir risk iştahı yok. Daha güvenlisi, yükseliş gelirse kasırga haberlerinin ve zararların belirlenmesinin ardından short gitmek olabilir. Aşağıda şu anda Orta Amerika enlemlerinde, Pasifik ve Atlantik Okyanuslarında aktif olan 4 kasırganın beklenen yollarını görebilirsiniz. 

Petrol tarafında bir diğer haber ise 8 aydır kapalı olan Libya petrol üretiminin yeniden açılıyor olması. Günlük 1.2 mio varil üretim yapan Libya’da son durumda üretim günde 90K varile düşmüştü. Dolayısıyla eski haline toparlanması dikkate değer bir arz artışı demek oluyor. Oysa talebin daraldığı zamanlardayız. Bu da fiyat üzerinde ciddi bir baskı oluşturacak başka bir nedendir.

18 Ağustos tarihinde soya için al önerisi vermemizin ardından, en son cuma günü yaşanan güçlü yükseliş ile soyada %9'luk bir ralli yakalamış olduk. Benzer şekilde 21 Ağustos'ta mısır için verdiğimiz al tavsiyesi ise %8.5 yükseliş kaydetti. Soyada $1820 teminat ile açılabilecek bir long pozisyon $4200 getiri üretirken mısır kontratı $900 teminata karşılık $1400 getiri üretti. Böylece RoI sırası ile 2.31 ve 1.56 oldu. Çin talebine bağlı ithalatın devamına rağmen özellikle soyada kritik teknik seviyelere gelinmiş olması nedeniyle long pozisyonlarda hafiflemek iyi bir fikir gibi gözüküyor. Gün içinde bununla ilgili daha detaylıca, işlem örneklerini de içeren bir not paylaşacağız. Mısır ise daha yeni 200 günlük hareketli ortalamasının üzerine attı. Muhtemelen biraz daha gidecek yeri olacak.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.