success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 30 Eylül 2020

30.09.2020 10:43


Trump ile Biden arasındaki ilk başkanlık seçimi tartışma paneli bu ah saatlerinde yapıldı. Beklentimize paralel olarak Trump’ın zayıf noktaları olan Covid-19 sürecinin yönetilmesi ve ekonominin açılması, şahsi işlerinden dolayı ödediği veya ödemediği vergiler, ırkçılık konusundaki kararları ve çevreye karşı duyarlılığı gibi konularda sorular yoğunlaştı. Her iki adayın da bakış açılarını aktarmaya çalıştıkları panelde Trump’ın biraz daha agresif tavırlarla cevaplar verdiği, Biden’ın ise ev ödevini daha iyi yapıp daha sakin, belki fazla sakin ve içerikten ziyade hitabete önem verir şekilde soruları cevapladığın gördük.

 

Panel sırasında güçlü seyreden ABD endeks vadelileri, oylamada posta yönteminin doğuracağı belirsizliklerin fiyatlanmasıyla sonlara doğru satışa geçtiler. Trump’ın bu konuda seçimlere hile karışabileceğine dair görüşü piyasalar açısından seçim riskinin ve belirsizliğinin artması olarak yorumlanmış olmalı. Aynı şekilde yükselen paritelerde de satışlar oldu. Güçlenen USD karşısında altın ve gümüş de satış gördü.

 

Bu sabah Çin PMI verilerini açıkladı. Hem imalat hem de hizmetler tarafında yükseliş devam ediyor. Güçlü PMI verileri Çin hisse endekslerine pozitif katkı sağladılar. Bu sabah Japonya ve Avustralya hariç bütün Asya endeksleri primli işlem görüyor.

 

ABD de ise bu gün özel sektör istihdam değişimi, kişisel tüketim ve bekleyen ev satışları verileri gelecek. Avrupa’dan ise çeşitli ülkelerin TÜFE verileri açıklanacak.

 

Piyasalar tarafında ise dün açıklanan API petrol stoklarının düşüş göstermesine rağmen petrol fiyatı dünkü sert düşüşün ardından gelen tepki alımlarının bir kısmını geri verdi. Veriye göre ham petrol stokları geçen hafta 831 K varil, dizel stokları 3.4mio varil azalırken benzin stokları ise 1.6 mio varil artış göstermiş. Cushing’deki ham petrol stokları ise 1.6mio varil artış göstermiş. Bu akşam  TSİ. 17:30’da DOE stok verileri gelecek, fiyatlamada hareketlilik yaratabilir. Hareketli ortalamalar arasında sıkıştığını söylediğimiz petrol fiyatı dünkü satışlarla bu sıkışma bölgesinin altına kırıldı. Teknik olarak bundan sonrasında Eylül ayında görülen en düşük seviyeler olan $36.70/50 bölgesine kadar sarkması beklenir. Dün gerçekleşen satış hareketinde son haftaların en yüksek hacminin gerçekleşmiş olması satışların devamı yönündeki düşüncemizi destekler nitelikte.

 

Hisse endeksleri tarafında ise, Pazartesi günü YouTube yayınında bahsettiğimiz üzere S&P 500 dün, hareketli ortalamalarca belirlenen baskı bölgesine kadar yükseldikten sonra bu sabah vadeli kontratları aşağı geliyor. Nasdaq 100 ise beklentimize paralel olarak hareketli ortalamanın az üstünü test ederek bir boğa tuzağı oluşturmuş ve geri dönmüş gözüküyor. Bu gün satışların devam etmesi halinde endekslerde bir tur daha hisseden çıkış görme ihtimalimiz artar. Ancak herhangi bir nedenle endekslerin artıda kapaması alımlara birkaç seans daha şans verilmesi gerektiği anlamına gelir.

 

Dolar endeksi beklentimize paralel olarak dün gerileyerek 94 bölgesine kadar çekildi. Bu seviyelerin destek olarak çalışmasını bekliyoruz. Eğer beklentimize paralel hareket olursa DXY’de yeniden yukarı bir hareket görebilir. Ancak bu tür bir hareket için geri çekilmenin birkaç gün konsolide olması karakteristik davranışa uygunluk açısından yerinde olacaktır. Bu nedenle USD’de majör dövizlere göre hızlı bir yükseliş için erken olduğunu düşünüyoruz. EURUSD kontratlarına baktığımızda bu sabah 1.1773 gören Aralık kontratının aşağıdaki formasyon gereğince 1.1800 bölgesine kadar uzanması ve sonrasında satışların devam etmesi ihtimali olduğunu görüyoruz. Sabah erken saatlerde test edilen seviyenin negatif eğimli işlem kanalında önemli bir Fibonacci direncini test edip gerilemesi satış bölgesine yakın olduğumuzu düşündürüyor.

 

Benzer bir teknik görünüm GBPUSD kontratlarında da var; negatif eğimli işlem kanalının üst bandı test edildi. Dolayısıyla grafikler cari seviyelerden aşağı yönlü bir kırılma 1.26’lı seviyelere kadar sürebilecek bir satışın başlamasına neden olabilir.

 

Dün, gün içinde bakır kontratları için paylaştığımız kısa süreli teknik çalışma bakırdaki yükselişi iyi yakaladı. Hala yükselen kanal çalışmaya devam ediyor ancak bakır long daha büyük resimde oldukça kalabalık bir trade ve hisselerin satılması halinde bakırda da satışlar gelecektir. Dünkü yükselişe rağmen geçen haftadan bu yana yeni yüksek yapamamış olması bakırdaki aşağı yönlü görüşümüzü kuvvetlendiriyor.

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.