success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 2 Ekim 2020

02.10.2020 09:27


ABD’de enflasyon beklentilerinin hala yüksek olmasına rağmen (belki de TIPS piyasasındaki tahvillerin çoğunu FED aldığı için) 5 yıllık enflasyon başa baş noktası Ağustos ayından bu yana geriliyor. Henüz bir deflasyondan bahsetmek için erken ama dün genel emtia kompleksinde dün görülen satışlar bu tür bir fiyatlamanın başında olup olmadığımızı düşündürüyor. Dün bakır fiyatları %5.5 düşerken petrol de %5’ten fazla düştükten sonra %3’lere geri toplamıştı. Ancak bu sabah yine dünkü dip seviyelerinin etrafında geziyor. Bakır fiyatındaki gerileme aslında başından beri gündeme getirdiğimiz üzere son derece kalabalık bir long pozisyonun erimesi nedeniyle olmuş gibi gözüküyor ve beklenen bir durumdu. Ancak dünyanın en büyük bakır madenlerinden birisi olan Şili’deki Escondida madeninin yeniden grev haberleri ile anıldığı bir zamanda bu satışın gelmiş olması işlerin ne kadar ciddi olabileceğini gösteriyor. Bu sabah 284.50 cent seviyesine kadar gerileyen Aralık kontratında 281 cent seviyesi hem Ağustos ayında aktif olarak çalışan hem de 100 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu destek olması açısından önemli ve muhtemelen ilk etapta bu desteğe kadar kayacağız. Ancak aşırı pozisyonların çözülmesi için satışların biraz daha fazlaca devam etmesi gerekir. Satışlarla eş zamanlı olarak LME bakır stoklarında görülen yukarı sıçrama dünkü büyük hareketin görünen sebeplerinden birisi olabilir.

Petroldeki satışa baktığımızda ise aslında büyüme ile ilgili negatif fiyatlamanın bir kez daha çalıştığını düşünüyoruz. Nitekim önceki gün beklentimizin aksine yukarı yönlü çalışan piyasaya rağmen petroldeki yükselişlerin satışla karşılanacağını söylemiştik. Gerçekten de dünkü satış bu düşüncemizi doğrulamış görünüyor. Hatta bu sabahki fiyatlamayı göz önüne alırsak petrolde satış dalgasının aslında Salı günü başlamış olduğunu görüyoruz. Bu sefer muhtemel hedef, $36.50 bölgesindeki son zamanların dip seviyesinin kırılmasının ardından $34 bölgesi olacaktır.

 

Başkan Trump ve eşinin COVID-19 pozitif çıkmaları bu sabah endeks vadelilerindeki satışın sebebi olarak görülüyor. Eğer sebep buysa satışların günlerce devam etmesi beklenmez. Ancak satışlar büyüme ile endişelerin tekrar fiyatlara yansıması ise o zaman başka bir resme bakıyoruz demektir ve bu durumda S&P500 vadelilerinin  yükselişe rağmen yeni yüksek yapamadan aşağı dönmesini dikkate almamız gerekir. Çünkü o zaman düşük tepe-düşük dip formasyonu ihtimali artmış olur. Şu anda VIX ve NDX endekslerinde güncel fiyat yok ama fiyatlar geldiğinde gelişmelerin ne denli etkilediğini daha rahat görebileceğiz. Ancak her durumda seçime doğru volatilitenin yükselme, endekslerin düşme eğiliminde olduklarını unutmamak gerekir. Burada seyri değiştirebilecek gelişme destek paketinin onaylanması olurdu ancak henüz o noktada değiliz.

 

Geçtiğimiz haftalarda piyasanın yönlendirici kuvveti dolar endeksiydi. Ancak dünkü satışlarda pek etkili olmamış olmalı çünkü zayıf bir gün geçirmişti ve emtia fiyatları yine de düşmüştü. Bu sabah ise DXY beklentimize paralel olarak yeniden yükselişte. DXY’deki yükselişin devamı halinde, daha önce bahsettiğimiz üzere teknik görünüm itibarı ile 95.50 bölgesine kadar devam etme ihtimali var. Bu konuda önceki seçimdeki izlenen fiyat hareketine son derece benzer bir patika izliyoruz. Eğer aynı şekilde devam ederse seçim sonrasında da DXY de yükselişin devamı beklenir. Bu durumda EURUSD başta olmak üzere majör para birimlerinde USD’ye karşı değer kaybı görülmesi beklenir. Nitekim EURUSD paritesi de bu sabah aşağı dönmüş gözüküyor. Çalışan olası teknik formasyonu incelediğimizde, satışların devam edebileceğini ve spota göre 1.1525/1500 bölgesine kadar devam etme potansiyelini değerlendiriyoruz. Bu anlamda sıfır maliyetli oransal put spreadleri ilgi çekici olabilir. Japon Yeni’nde USD’ye karşı bu sabah görülen güçlenme Trump ve eşinin hastalığının bu günkü fiyatlamayı belirleyebileceğini düşündürüyor.

 

Ancak bu gün tarım dışı istihdam verisi beklentilerden farklı gelirse fiyatlamayı yönlendirebilir. Güçlü bir veri iyi karşılanırken istihdamdaki bozulma FED için de planları gözden geçirmek için bir sebep olabilir.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.