success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 5 Ekim 2020

05.10.2020 09:48


Geçen haftanın yoğun makro veri takviminden sonra ekonomi takviminde bu haftanın en önemli olayı Çarşamba günü açıklanacak olan FED toplantı tutanakları olacak. Ortalama enflasyon hedefi konusunda geçen tartışmanın detayları ve o zamanlar çok sorulan ve cevabı tam olarak alınamayan, enflasyonun hangi vadede ve hangi seviyelere kadar yükselmesine izin verileceğine dair düşünceler piyasanın hassasiyet göstereceği konular olacaktır. Ancak bu konuda yeni bir detay olacağını düşünmüyoruz. 

 

Piyasaları etkileyecek bir başka gelişme de Başkan Trump’ın sağlık durumu olacak. Resmi haberlere göre bu gün taburcu edileceği ve durumunun ağırlaşmadığı konuşuluyor. Eğer gerçekten erken taburcu olursa piyasalar bunu satın almalı ve endekslerin yükseldiğini görmeliyiz. Bu sabah itibarıyla Asya endeksleri kapalı olan Çin hariç primli işlem görüyor. ABD vadelileri ise %1’e yakın artıda. İyi haberin satın alınmasından sonra bu haftanın yaklaşan seçim nedeniyle yeniden satıcılı seyre dönmesi beklenir. Ancak eğer ABD’de  yeni destek paketine ilişkin olumlu haberler gelirse hisse senedi piyasası primli seyretmeye devam etmeli. 3 ana endeksin vadeli kontratı tam da 50 günlük hareketli ortalamanın üzerinde destek bulmuş gözüküyor. Cuma günü hareketli ortalamanın altına inip tekrar üzerinde kapaması piyasayı bırakmak istemedikleri anlamına geilyor. Bu nedenle SPX vadelisi için 3352’nin, Nasdaq vadelisi için ise 11290’ın altında en azından 4 saatlik kapanış olmadıkça piyasanın satışa döndüğünü söylemek için erken olacaktır. Diğer yandan büyük hisselerin önemli bir çoğunluğunda teknik görünüm aşağı dönmüş görünüyor. Ayrıca Covid-19, 2.dalgasıyla ilgili olarak bu haftadan itibaren New York valisinin bazı mahallelerde okullar, iş yerleri ve restaurantların kapatılmasına karar vermis olması  da endeksler için olumsuz bir haber sayılabilir.

 

 

Bu arada seçim sürecinde başkanın görevlerini yerine getirememesi ile ilgili bir çok senaryo var ve bu senaryoların bazıları için ilgili kanunun tarif ettiği çözümler mevcutken bazı senaryolar için zaman yetersizliği nedeniyle başka bir başkan adayı gösterilmesi mümkün değil gibi gözüküyor. Eğer o duruma gelinirse ki haberlere göre bu olmayacak gibi, ABD’de seçim süreci çok daha çetrefilli hale gelir ve bu da hisse piyasasının hiç beğenmeyeceği bir durum olur. Her ne kadar Başkan’ın Pazartesi günü taburcu edileceği konuşulsa da kendisine uygulanan tedavinin ağır vakalarda kullanılan bir yöntem olması aslında durumun o kadar da iyi olmadığını düşündürüyor. Bu nedenle piyasaların yönü haber kaynaklı olarak belirginleşecektir.

 

 

Geçtiğimiz haftalarda bakır fiyatlarındaki yükselişin sürmesi için daha çok büyüme kaynaklı talebe bakıyorduk. Ancak bu hafta karşı dinamik olan arz konusu gündemde olacak gibi gözüküyor. Dünyanın yaklaşık olarak bakır üretiminin 1/4'ünü gerçekleştiren Şili madenlerinde grev konusu gündemde. Dünyanın en büyük bakır madenlerinden olan Escondida'da grev ihtimali artıyor. Olası bir grevin Perşembe günü başlama ihtimali var. Ayrıca Candelaria madenlerinde de devam eden arabuluculuk çalışmaları henüz sonuç vermiş değil ve Çarşamba günü bir grev başlama ihtimali var. Eğer madenlerde grev olursa bakır fiyatlarında hızlı bir sıçrama görebiliriz. Ancak daha sonrasında bu sıçrama yerini hızlı bir satışa bırakabilir. Daha önceki grevlerde ilk haberle bir kaç gün yükselen bakır fiyatları sonrasında hızlıca geri gelmişti. Teknik olarak satış baskısı ihtimalinin arttığı bakır grafiklerinde aynı zamanda fonlar haftalardır son 52 haftanın en yüksek sayıda net longunu tazelerken geçtiğimiz hafta nihayet longlarda azalma olmuş. 2017 ve 18 de bu seviyelere gelen bakır net longlar kapatılmaya başladığında hareket son derece hızlı gelmiş. Grev işi gerçekleşirse bu hareket 1-2 hafta kadar ertelenebilir, ancak sonunda yine gelecektir. Özellikle hisse endeksleri baskı altında kalırsa daha hızlı gelecektir. Eğer grev konusundan bir şey çıkmazsa bakıra satış daha hızlı gelebilir. Bütün bunlara ek olarak geçen hafta LME bakır stoklarında görülen 88.350 tonluk hızlı artış 2018’den bu yana görülen en büyük artış oldu.

 

Petrol piyasası ise geçen haftanın son 2 günü gelen nispeten büyük satışların ardından bu haftaya Eylül ayının dip seviyeleri olan 36.50 bölgesinden yükselerek başladı. Yükselişteki önemli faktörlerden birisi Norveç’in Kuzey Denizi’ndeki petrol sahalarından 4’ünü grev nedeniyle kapatmış olması olarak düşünülebilir. Bu nedenle oluşan üretim kısıntısı Norveç’in toplam üretiminin %8’ine denk geliyor. Hatırlanırsa geçen hafta petroldeki ölçü boyunun aslında 33.80/50 bölgesi olduğunu ama öncesinde Eylül dibi olan 36.50 bölgesinin kırılması gerektiğini söylemiştik. Şimdilik bu senaryo iyi çalışıyor. Haftanın geri kalanında bu sabah başlayan alım dalgasının 39.00/50 bölgesine kadar devam etmesi ve bu aralıktan piyasanın tekrar satışa dönmesini ve bu sefer 36.70’te görünen desteğin kırılarak fiyatın 33.50 bölgesine kadar gerilemesini bekliyoruz.

 

Kıymetli madenler tarafında ise geçen hafta görülen altın ve gümüş rallisinin Cuma ve bu gün gücünü kaybettiğini görüyoruz. Ancak yine de bu entrümanlarda henüz büyük ve kalıcı pozisyon almak için erken olduğunu düşünüyoruz. Tahvil getirileri ve Dolar Endeksi henüz altın ve gümüş için fiyatı belirleyecek bir eğilim göstermiyorlar ancak özellikle altında kısa süreli Teknik görünüm piyasanın $1855 bölgesindeki 100 günlük hareketli ortalmaya kadar kayabileceğini düşündürüyor.

 

Dolar Endeksi’ne dönüp baktığımızda aşağı yönlü düzeltmenin yerini yeniden boğalara bırakma ihtimalinin arttığık seviyelere geldik. EURUSD paritesinde geçen hafta fonların yeniden longları artıdıklarını görüyoruz. Buna ragmen bu hafta için bekelntimiz paritenin 1,15’li seviyelere kadar sarkacağı yönünde.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.