success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

ABD'de bilançolar haftaya başlıyor

06.10.2020 04:29


Merhabalar,

 

Gelecek hafta ABD’de bilanço dönemi bir kez daha başlıyor. Ancak gelecek hafta Pazartesi Colombus Günü olduğu için bilanço açıklaması olmayacak. Haftanın geri kalanında ise en aşağıdaki listede göreceğiniz şirketler bilanço açıklıyor. Banka bilançosu ağırlıklı bir hafta olacak. Genel piyasa beklentisi bankaların güçlü bilanço açıklayacağı yönünde. Bu çeyrek için en alttaki tabloda “Kar Beklentisi” kolonunda görülen rakamların gerçekleşmesi halinde 2Ç bilançolarına göre 5 büyük bankanın hisse başı karının ne kadar yükseldiğini görebilmek ve daha kolay bir karşılaştırma yapabilmek amacıyla aşağıdaki görselleri hazırladık. Sol üst köşeden saat yönünde dönersek Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citi, Bank of America ve JP Morgan hisselerinin fiyat grafikleri ve 2020’de açıklanan hisse başı karını göreceksiniz. Ayrıca her biri için en alttaki tabloda verilen beklentinin gerçekleşmesi halinde kar grafiğinin nasıl değişeceğini gösterecek şekilde turuncu çizgiyi ekledik. Görüleceği üzere MS hariç hepsinde hisse başı karda artış bekleniyor.  

Şimdi iyi beklentiye uygun olan bir opsiyon stratejisi örneğinde fiyatlamaya bakalım:

 

  • GS hissesi dün $201.20’den kapanış yaptı. 16 Ekim vadeli opsiyonlarda 200 strike call $6.65’ten kapatmış. Bu uygulama seviyesinin %5 yukarısındaki opsiyon $210 strike ve dün $2.65’ten kapatmış. %5 tarihsel olarak GS hissesinin bilanço sonrasında yaptığı hareketlerden daha büyük bir harekettir ve risk/getiri tercihine göre 200/210 spreadi yerine %2.5’luk bir yükselişi yakalamaya yönelik 200/205 spreadi de uygulanabilir.
  • İyi bilanço beklentisine yönelik basit bir opsiyon spreadi almak istenirse eş sayıda olacak şekilde 200 strike call alınır ve karşılığında 210 strike call satılır. Bu pakete dünkü kapanış fiyatlarına göre (6.65-2.65=4.00) birer opsiyondan $400 ödenir. Bu tutar opsiyon stratejisinin üreteceği maksimum zarardır. Karşılığında bilanço açıklamasından 2 gün sonra vadesi dolacak opsiyonlarda maksimum getirisi $1000 olan bir yapı elde etmiş olunuyor.
  • Aynı şekilde 200/205 spreadi tercih edilirse maliyet (maksimum risk) $220, maksimum kazanç $500 olacaktır.

 

 

Bilanço için iyi veya kötü bir beklentiye sahip olmayan ama volatilitenin artacağını ve bilançoyla birlikte fiyatta hızlı artış veya azalış olmasını bekleyenler ise şöyle bir stratejiye bakabilirler.

 

  • Öncelikle bu tür bir strateji için bilanço döneminde kar açıklamasının hemen ardından diğerlerine göre daha geniş marjlarda hareket etme alışkanlığı olan hisselere bakılır. Örneğin Morgan Stanley bu anlamda Goldman Sachs hissesine göre biraz daha amaca uygun gözüküyor.
  • MS hissesi dün $48.60 kapattı. Aynı sayıda olmak üzere 48.50 strike hem call hem put opsiyonu alarak volatilitenin yükselişinden faydalanmak üzere pozisyon alınabilir. Bu örnekte maliyet (1.40+1.40=2.80) $280 olur. Bu tutar olabilecek maksimum zarardır. Maksimum kazanç ise dayanak varlık olan hissenin her hangi bir tarafa doğru ne kadar büyük bir hareket yaptığına göre değişecektir.

 

Opsiyon stratejileri ile ilgili sorularınız olursa bize dönebilirsiniz.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

 

 

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.