success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 9 Ekim 2020

09.10.2020 09:36


Önce ABD tahvil getirileri, sonra Dolar Endeksi, şimdi de destek paketi etrafında dönen piyasalar, destek paketi ile ilgili olumlu haberleri risk iştahındaki artış ile fiyatlıyor. Endekslere, bakıra, kısmen petrole, altına, gümüşe alım gelirken USD’ye satış geliyor. Trump’ın destek paketine karşı çıkışının ardından o noktadaki duruşu biraz değişmiş görünüyor; Mnuchin, $2.2 trio’luk pakete olmasa da farklı büyüklük ve içerikteki bir pakete sıcak baktıklarını açıkladı. Doğal olarak destek paketine doğru yol kat edildiği algısı USD’ye satış getiriyor. Hatta bu durum işin sonunda tahvillerdeki satışın bile sebebi olabilir.

 

Diğer yandan seçime 1 aydan az bir süre kalmışken, önce Trump’ın destek paketini rafa kaldırması, daha sonra seçimin hemen öncesinde ekonominin bu kadar fazla ihtiyaç duyduğu desteği iptal eden adam olmamak için tekrar ılımlı açıklamalarla yaptığı hatadan dönmesini daha çok seçime yönelik bir manevra olarak değerlendiriyoruz. İşin sonunda, seçimden önce bir destek paketinin geçme ihtimalini düşük görüyoruz. Ancak son açıklamalar Trump’a zaman kazandıracak ve gerçek kararları seçim sonrasına bırakmak için imkan verecektir. Bu arada yapılacak olumlu açıklamalar piyasaları ayakta tutmaya devam edecektir. Bu nedenle risk alabilenlerin Apple, Amazon, Facebook gibi rekabet kurallarını çiğnediklerine dair haklarında rapor olan hisseler değil ama destek paketinde adı geçen havayolu şirketleri gibi hisselerde pozisyonlanmaları taktik olarak kabul edilebilir riskler dahilinde sayılabilir. Diğer bir seçenek ise, özellikle Biden zaferi halinde yüksek potansiyel taşıyan First Solar, Sun Power, Bloom Energy, Amaresco gibi karbon ayak izi olmayan/düşük olan enerji şirketlerinin hisseleri olabilir.

 

Bu konuya girmişken; güneş enerjisi kullanımının yaygınlaşması ile bu panellerde kullanılan gümüş talebinin artması nedeniyle, reel getiri ve enflasyon gibi ekonomik koşulların desteklemesi halinde kıymetli madenlere gelecek alımda gümüşün önde koşması gerekiyor. Şimdilik kaldıraç kullanmadan ve ufak pozisyonlarla gümüş almak fena bir fikir olmayabilir. Ancak burada gerçek bir pozisyonlanma için henüz acele etmemek gerektiğini ve gerekli şartların henüz oluşmadığını tekrar hatırlatmak isteriz.

 

Altın tarafında ise destek paketi doğal olarak yükselişe neden oluyor. Gelinen seviye itibarı ile kritik bir yerdeyiz; $1910 bölgesindeki direncin aşılması halinde 1.5 ay boyunca konsolide olduğu $1910 - $2000 aralığına girmiş olacak. Bu durumda bir kez daha tanımlı işlem aralığının üst bandına kadar kolayca yükselme şansı gündeme gelir. Yani altında %4’ten fazla bir teknik yükseliş potansiyeli olabilir.

 

Petrol tarafında ise Norveç’teki petrol işçilerinin grevinden, Delta kasırgasının Meksika Körfezi’ndeki petrol üretimini ve nakliyatını büyük ölçüde durdurması nedeniyle yükseliş hakim. Kasırganın ABD ana karasına yaklaşmasıyla birlikte bölgedeki petrol üretiminin yaklaşık %92’si durmuş vaziyette. Bunun doğal sonucu olarak 3 gündür üst üste %3 - %4 gibi marjlarla yükselen ham petrol fiyatı Haziran başından bu yana en büyük haftalık hareketini yapmış durumda. Bu sabah 100 ve 200 günlük hareketli ortalamaların kesiştiği $41 bölgesinde işlem görüyor. Mevcut şartlarda satış yapmak için erken olabilir. Ancak prim toplamak amacıyla oldukça uzak uygulama fiyatlarından satılabilecek call opsiyonları fena fikir olmayabilir. Bu yöntem teorik olarak yüksek risk içerdiği için en azından opsiyon satılan strike fiyatının üzerindeki bir strike tan opsiyon alımı yaparak olası kötü senaryoda riski sınırlamak güvenli tarafta kalmak olacaktır.

 

Dolar endeksi ise Haziran – Temmuz sürecinde olduğu gibi yukarı dönmek için hiç acele etmiyor ancak hala 50 günlük hareketli ortalamanın üstünde tutunuyor. Yine de destek paketi haberlerinin DXY için zayıflık demek olduğunu hatırlarsak gün içi teknik hareketler hariç şimdilik paritelerde nötr-yukarı bakış açısını destekliyoruz. Ancak 1.1775’ten geçen EURUSD paritesinin hemen önünde 1.1800’de 50 günlük hareketli ortalama bulunuyor. Bu nedenle gelebilecek bir alım dalgası çok güçlü olmayabilir. GBPUSD tarafında ise yukarı yönlü biraz daha fazla günlük marj var gibi gözüküyor. Ancak paritelerdeki daha büyük bir fırsat Kanada Doları’nda olabilir. Kasırgadan dolayı yükselen petrol fiyatı CAD’ın diğer paralara göre değerlenmesine yol açtı. Ancak ekonomik veriler bu durumu desteklemiyor. Dolayısıyla durumsallık nedeniyle gelişen bu fiyatlamanın kasırga sonrasında normalleşebileceğini düşünüyoruz. Bu anlamda CADUSD paritesi olarak kote edilen vadeli kontratlarda yakın zamanda iyi bir short fırsatı olacak gibi görünüyor. Aralık kontratı bu sabah 75,85’ten geçiyor ve 76,20 bölgesinde bir arz aralığı bulunuyor. Bu bölgeye yaklaştıkça CAD rallisinin solma ihtimali artacak ve böylece aşağı yönlü pozisyon açmak için daha makul hale gelecektir.

 

Soft emtia tarafında kahve kontratlarının geldiği seviye kısa süreli alımlar için dikkatimizi çekiyor. Dönemsel olarak Ekim ayı kahvenin çok dominant bir oluşum olmasa da genel itibarı ile alıcılı olduğu bir ay. Günlük teknik göstergeler ise aşırı satımdan dolayı yukarı yönlü bir düzeltme gelebileceğini düşündürüyor. Ancak COT raporunda piyasa net longları azaltıyor. Bu nedenle alınacak pozisyonların ufak olmasında fayda var. Pozisyon açarken kahvenin volatilitesinin yüksek olduğunu ve fiyat salınımlarının da geniş marjlarda olduğunu hatırlamakta fayda var.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.