success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 26 Ekim 2020

26.10.2020 09:35


Günaydın,

 

Bilançolar ve ekonomik veri akışıyla yüklü sayılabilecek bir haftaya başlıyoruz. Bu gün sadece Avrupa’da açıklanacak olan Almanya IFO anket verileriyle haftanın en hafif günü diyebiliriz. Ancak Salı günü ABD’ Conference Board anketleri, Perşembe günü ABD 3Ç büyüme, kişisel tüketim, Avrupa’da ekonomik güven endeksi AMB toplantısı, Cuma günü ise ABD’de kişisel tüketim, kişisel harcama verileri açıklanacak. Bilançolar tarafında ise Salı günü Caterpillar, Pfeizer, Microsoft ve AMD bilanço açıklıyor. Çarşamba Mastercard, Visa, Boeing, Ebay; Perşembe adı Covid-19 aşısıyla çok anılan Moderna, Twitter, oyun şirketlerinden Activision Blizzard, Google ve Apple; Cuma günü ise Exxon Mobile, Chevron, gibi bilançolar öne çıkabilir.

 

Bu sabah piyasalarda ise Asya’da hisse endeksleri satış tarafından işlem görüyor. Amerikan vadelileri ise %0.5 civarı ekside işlem görüyor. Covid haberlerinin daha fazlaca gündemde olduğu Avrupa endeks vadelileri %1’e yakın ekside. Çeşitli Avrupa ülkelerinde iş yerlerinin kısmi kapatma haberleri eşliğinde Avrupa hisse senetlerinin daha kırılgan bir şekilde işlem göreceğini beklemek yerinde olacaktır. ABD hisse endeksleri tarafında ise artık daha çok seçim sürecine dahil olacak çarpıcı haber akışına hazır olmak lazım.

 

ABD 10 yıllık tahvil getirisi geçen hafta 200 günlük hareketli ortalamayı %0.87 seviyesinde test ettikten sonra Cuma ve bu sabah geri geliyor. Bu beklenen bir durumdu ve haftalar önce verdiğimiz önerinin maksimum kar seviyelerinde büyük kısmının realize edilmiş olması gerekiyor. Şimdilik önümüzü görmek yeni bir pozisyon almak için fiyat reaksiyonunu görmek ve sonrasında aksiyon almak daha mantıklı olacaktır.

 

Altın özellikle uzun vadede gerileyen getiriye rağmen yükselemiyor, hatta bilakis bu sabah satıcılı. DXY’deki ufak kıpırdanma altındaki baskının nedeni olabilir. Ancak bu noktada uzun dönemli getiriler ve kıymetli metaller arasında ters korelasyonun zayıfladığını da hatırlamak faydalı olacaktır. Bu nedenle altın fiyatının işleyen dinamiği son zamanlarda daha çok DXY’den dönüyor. Bunun doğal sonucu olarak destek paketi çok etkili olacaktır. Fiyata geri dönersek altın hala 50 ve 100 günlük hareketli ortalamalar arasında sıkışık hareket etmeye devam ediyor. Bu sıkışma bölgesi kırılana dek bant hareketinin devamı beklenir. Söz konusu alanın bu gün için sınırları yukarıda $1921, aşağıda $1883 seviyeleri olacaktır. Gümüş için de dinamiklerin şimdilik aynı olduğunu ve hareket aralığının $25.50 - $23.30 olduğunu da hatırlamış olalım. Cuma günü yayınlanan COT raporuna göre altın ve gümüşte fonlar net longlarını hafifçe artırmış gözüküyorlar. Bu haftalarda longlarda ufak artışlar görme şansımız olacak gibi gözüküyor. Net pozisyonlarda longlardaki ufak artışlara son aylarda fiyat tepkisi güçlü oluyor. Bu nedenle bahsi geçen desteklere geldiğinde altın ve gümüşte ufak alımlar denenebileceğini düşünüyoruz.

 

WTI petrolde fiyat son 20 günlük fiyat aralığını aşağı kırarak  5 Ekim’den bu yana en düşük seviyesine geldi. Burada hala olası hedefin  $36 bölgesi olacağını düşünüyoruz. Diğer yanda fiyat hareketinin aksine COT raporunda fonlar hem longları artırıp hem de shortları azaltmışlar. Ancak bunun henüz fiyata etkisini görmedik çünkü bu data Salı’ya kadar olan hareketi içeriyor ve satışlar aslında Salı’dan sonra geldi. Klasik bir piyasa hareketi. Muhtemelen bu hafta fiyatın biraz daha geri çekildiğini göreceğiz ama bu Cuma fon pozisyonlarında net longların azaldığı açıklanırsa piyasada satışların devamı gelebilir.

 

Bakır kontratlarında 3 gündür satışlar dikkat çekiyor. Şili madenlerinde grevin devam etmesine rağmen gelen satışların bu şartlar altında çok devam etmesi beklenmez. Eğer destek paketi için olumlu haber akışı gelirse ralli devam edebilir. Ancak bakır zaten aşırı alımda olduğu için tersi haberleri daha hızlı fiyatlayacaktır. Bu nedenle riskleri şimdilik aşağı yönlü görüyoruz.

 

Paritelerde hala bant hareketi devam ediyor. EURUSD için 1.1900/10 bölgesi aslında ölçü boyunun tamamlanacağı fiyat bölgesi olacağı için bu seviyenin test edilmesi geri geliş için daha güvenli bir seviye olurdu. Ancak piyasa DXY’deki olası taban oluşumuna paralel olarak Euro’da aşağı yönlü çalışıyor. Fonlar geçtiğimiz hafta pozisyonlarında önemli bir değişiklik yapmadılar, hala Euro’daki net longlar son 10 senenin en yüksek seviyelerinde. Daha önce bu seviyelere geldiğinde aylar içinde masa ters dönmüş ve piyasa oldukça fazla net shorta geçmişti. Şimdilik dinamikler bu durumu desteklemiyor ama bu haftaki AMB toplantısında oldukça yumuşak tonda açıklamalar bekliyoruz. Daha detaylıca bu konudan sonra bahsedeceğiz ama genel hatlarıyla AMB’nın bu toplantıda veya Aralık toplantısında (daha büyük ihtimal) destek paketini büyütmesini bu nedenle Euro’nun zayıflamasını bekliyoruz.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.