success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 30 Ekim 2020

30.10.2020 09:14


Dün Avrupa Merkez Bankası toplantısı sonunda faizlerde bir değişiklik olmadı. Beklentilere paralel olarak pandemi destek programında da her hangi bir değişiklik yapılmadı ancak programın esnek olduğuna ve zaman içinde ihtiyaca göre parametrelerinin değişebileceği paylaşıldı. Ayrıca vadesi gelen tahvillerin yeninden piyasaya yatırılacağı ve bunun faiz artımından sonrasında da devam edeceği söylendi. İlk faiz artırımı ise enflasyon hedefine yaklaşana kadar yapılmayacak. Yani uzun süre ekonomik destek devam edecek. Buraya kadarı zaten daha önceki açıklamalara paraleldi. Yeni bilgi ise Aralık toplantısında bir aksiyon almak için bütün üyelerin hem fikir olmasıydı. Bu da demek oluyor ki hafta başında bahsettiğimiz üzere Aralık toplantısında destek paketinde değişiklik yapılabileceğine dair önemli bir sinyal verdiler. Yani bu sefer bir non-event olan AMB toplantısı Aralık ayında oyun değiştirici olabilir. Ancak bu noktayı fiyatlarken şunu hatırlamakta fayda var; AMB’nın destek programlarında alım limitlerinin dolmasına henüz yaklaşık olarak €750 milyar var. Aralık toplantısına da 2 ay var. Bu nedenle Aralık ayında rekor bir paket açıklama ihtimali tartışmaya açık bir konu. Ancak toplantıya kadarki süreçte Banka’dan gelecek güncellemeler bu düşüncemizi revize etmemize neden olabilir. Diğer yandan, Başkan Lagarde’ın toplantı sonrasında yaptığı açıklamalara göre toparlanma beklediklerine göre daha hızlı bir şekilde etkisini kaybediyor ve yakın vade ekonomik görünümde belirgin bir bozulma görülüyor. Enflasyon cephesinde ise düşük enerji fiyatları (bununla petrol demek istiyor olmalı) Avrupa için de hedeften sapmanın temel etkeni olmuş. Aralık toplantısında içinde kurun da bulunduğu bazı konularla ilgili düzenleme (kendi deyimiyle re-calibration) yapacaklar. Elini biraz fazla mı açık etti acaba?

 

Piyasa tepkisine baktığımızda ise zaten hafta başından bu yana zayıflayan Euro, toplantı sonrasında Lagarde’ın Aralık toplantısında yeni bir düzenlemenin bir zorunluluk olduğunu söylemesinin ardından bir tur daha satış görerek 1.1650 bölgesine geriledi. Ekim ayı ortasından bu yana baskı altında olan STOXX 50 endeksi ise Lagarde’ın destek paketi açıklamasının ardından toparlanma eğilimi gösterdi. Eğer açıkça ifade edildiği gibi Aralık toplantısında destek programının büyüklüğü artırılır, süresi uzatılır, bizce çok düşük olasılık olsa da faizin 10bps düşürülmesi, ETF alımları gibi aksiyonların alınması halinde Avrupa hisse senedi piyasası için iyi bir ralli şansı ortaya çıkar. EURUSD paritesi için ise tam tersi, zayıflığın devamı anlamına gelir. Bu şartlar altında Tradeall UP platformundan da trade edilebilen STOXX 50 endeksinde boğalar için bir fırsat ortaya çıkabilir. Amerikan endekslerindeki satış baskısının izin vermesi halinde dün 2960 seviyesinden kapanış yapan STOXX 50 endeksinin 2900 ve 2877’de kesişen farklı Fibonacci geri çekilme seviyelerine kadar kayması halinde alım için ilgi çekici yerlere gelmiş olacaktır. Çarşamba günü EURUSD paritesinin aslında hak etmediği bir primi kullandığını söylemiştik. AMB toplantısı sonrasında 50 günlük hareketli ortalamaya kadar kaymış durumda ve yeni bir haber akışı olmadığı sürece bu ikilinin yukarı dönmesi için bir neden görünmüyor. Bu yüzden teknik hareketlilik nedeniyle yukarı giderse piyasa bunu satış fırsatı olarak kullanacaktır. 1.1650/1600 arasındaki koridor potansiyel tepki bölgesi olarak öne çıkıyor. Aşağı yönlü ihlal edilmesi ise satışın ivme kazanmasına yol açabilir.

 

ABD endekslerindeki satışa baktığımızda ise Salı günü Sabah Notları’nda SPX ve NDX endeksleri için verdiğimiz satış hedeflerine neredeyse ulaşıldığını görüyoruz. Dün ABD seansı bitmeden önce bu destek seviyelerinden alıcı bulan endeksler günü artıda kapamayı başarmışlardı. Ancak seans sonrasında açıklanan bilançolarda Twitter, Apple, Facebook gibi şirketlerin satış, yeni müşteri gibi bazı kalemlerde beklentilerin çok altında kalması nedeniyle vadeliler gün içindeki kazanımların hepsini geri verdiler. Bu sabah ise %1 civarında satıcılı işlem görüyorlar. Yeni bir negatif haber akışı olmaması halinde bu gün endekslerde teknik alımlar görebiliriz.

 

Dün petrol fiyatları %4’e yakın düşerek hafta başından bu yana %12’den fazla değer kaybetti, ancak ABD seansında gelen alımlarla dünkü satışların neredeyse yarısını geri topladı. Temel dinamiklerden Libya petrolünün tekrar piyasaya gelmesi ve Covid-19 nedeniyle talebin yeniden düşmesi bu sert satışta etkili oldu. Hisse endeksleriyle olan korelasyonu da petroldeki baskının sebeplerinden birisi oldu. Dünkü satışlarla Aralık kontratı Mart ayındaki dibi ile Ağustos ayındaki zirvenin %50 geri çekilme seviyesi olan 34.82’nin 10 cent üzerinden destek buldu. Bu haftayı $34.80’nin üzerinde kapatması halinde gelecek hafta alım için iyi bir aday olabileceğini değerlendiriyoruz. Gelinen seviyenin önemi, bu hafta gelen satışların yüksek hacmi ve oluşmakta olan koridor hareketi aşağıdaki grafikte daha rahat görülebilir.

 

Altın ve gümüş cephesi hızla değer kazanan DXY nedeniyle tam olarak beklediğimiz gibi gelişmese de paritelerdeki USD lehine gerçekleşen hareketin büyüklüğüne göre altın ve gümüşteki satışın oldukça yavaş kalması ve dün akşam ABD seansında her iki metalin de yukarı toparlaması hala altında alıcıların varlığını gösteriyor. Bant hareketinin devam edeceğine inanlar için dünkü satış bir alım fırsatı vermiş olabilir çünkü hem altın hem de gümüş 1.5 aydır işlem gördüğü bandın alt sınırına oldukça yakınlar ve kısa zaman içinde bu kıymetli metallerde yükseliş olacaksa buralar teknik olarak iyi yerler. Dolar endeksindeki güçlenme eğilimi altın boğalarının arzu etmeyeceği bir ortam oluşturur Bu nedenle alım yapacak olanların bu durumu göz önünde bulundurması gerekir.

 

Tarımsal emtia sınıfından tahıl kompleksi beklentimize paralel olarak güçlü bir düzeltme hareketi yapıyor. Buğday zirveden %6.23, soya %3.67, mısır ise %6.93 aşağı seviyeleri test ettiler. Henüz almak için beğendiğimiz seviyelerde değil; özelikle de DXY’deki güçlenme eğilimini görünce…. Ancak son senelerin en yüksek talebini alan tahıllarda rallinin devamı için pozisyon almak isteyenler vadeli kontratlarda aşağılardan opsiyon satarak getiri elde edebilir ve pasif alıcı pozisyonuna girebilirler. Fiyat seviyelerini takip açısından DBA, TAGS, CORN ve SOYB kısa isimli hisseler de takip edilebilir.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.